23 Úno 15 15 Zář 17

Lékaři bez hranic na Haiti

Nemocnice Lékařů bez hranic Jude Anne Hospital, situovaná na periferii slumů Port-au-Prince, nabízí akutní porodnickou péči těhotným ženám, jedné z nejzranitelnějších skupin obyvatelstva. Těhotné ženy jsou v této oblasti denně ohroženy násilím, které se projevuje v nejrůznějších formách a zahrnuje násilí sexuální, konflikty mezi ozbrojenými skupinami, segregaci a opomíjení mezinárodní komunitou.

Lékaři bez hranic otevřeli nemocnici Jude Anne v březnu 2006. Od zahájení provozu do prosince 2006 počet žen hledajících v nemocnici pomoc závratně narůstal: z původních 300 na 1300 pacientek za měsíc.

Téměř rok po otevření Jude Anne přivádějí Lékaři bez hranic v nemocnici na svět v průměru 40 novorozenců denně. To jasně ukazuje, jak obrovská je potřeba akutní porodnické péče pro ženy žijící ve slumech Port-au-Prince.

Ženy ze slumů mají velice malou možnost volby, pokud vůbec nějakou, když hledají zdravotnickou pomoc. Současný zdravotnický systém na Haiti nabízí své služby jenom pacientům, kteří si mohou dovolit za lékařskou péči zaplatit, a pro mnoho žen tak zůstává nedostupný.

Osvětový tým připravil píseň v kreolském jazyce o nemocnici Jude Anne a péči poskytované těhotným ženám. Píseň vysílají lokální rozhlasové stanice v Port-au-Prince.
 

{{{ labels.morehistories }}}