19 Srp 16 15 Zář 17

Lékaři bez hranic kvůli bombardování stahují spolupracovníky ze severu Jemenu

Lékaři bez hranic evakuují své spolupracovníky ze šesti nemocnic, které podporují na severu Jemenu. Konkrétně v guvernorátech Saada a Hajjah. Toto rozhodnutí učinili po leteckém bombardování nemocnice Abs, při němž v pondělí 15. srpna zemřelo 19 lidí a dalších 24 jich bylo zraněno. Byl to už čtvrtý útok za necelý rok na lékařská zařízení v Jemenu podporovaná Lékaři bez hranic, zároveň si vyžádal nejvíce obětí. Terči nespočtu útoku se během války v Jemenu stala i další zdravotnická zařízení.

Před dvanácti dny byly přerušeny mírové rozhovory mezi koalicí vedenou Saúdskou Arábií a jednotkami Hútiú, které se odehrávaly v Kuvajtu. Koalice poté na severu Jemenu obnovila a zesílila vojenské akce. Kvůli intenzitě současné ofenzívy nejsou nemocnice v guvernorátech Saada a Hajjah bezpečné pro zaměstnance ani pacienty. Lékaři bez hranic rovněž ztratili důvěru ve schopnost koalice vyhnout se fatálním útokům na zdravotnická zařízení.

V posledních osmi měsících se Lékaři bez hranic v Rijádu dvakrát setkali s vysoce postavenými představiteli koalice, aby pro Jemence zajistili humanitární a zdravotnickou pomoc. Současně chtěli získat záruky, že útoky na nemocnice ustanou. Letecké bombardování nicméně pokračovalo, a to navzdory faktu, že Lékaři bez hranic pravidelně sdíleli GPS souřadnice svých nemocnic se stranami zapojenými do konfliktu.

Představitelé koalice opakovaně prohlašovali, že respektují mezinárodní humanitární právo, ale poslední útok ukazuje, že použití síly nemají pod kontrolou a útokům na nemocnice se nejsou schopni vyhnout. Prohlášení koalice, že se jednalo o omyl, proto Lékaře bez hranic nikterak neuklidnilo.

„Poslední útok ukazuje, že současná pravidla užití síly, vojenské protokoly a procedury nestačí, aby k útokům na nemocnice nedocházelo. Potřebují tudíž revizi a změny,“ uvedl Joan Tubau, generální ředitel Lékařů bez hranic. „Lékaři bez hranic žádají koalici vedenou Saúdskou Arábií a vlády podporující koalici, zejména Spojené státy, Velkou Británii a Francii, aby okamžitě zavedly opatření k ochraně civilistů.“

Rozhodnutí evakuovat zaměstnance (včetně porodníků, pediatrů či chirurgů) z projektu není nikdy snadné. Ale pokud neexistují spolehlivé záruky, že strany konfliktu budou respektovat chráněný statut zdravotnických zařízení, zdravotníků a pacientů, nemusí být někdy jiná možnost. A to je vzhledem k nedávným událostem případ misí Lékařů bez hranic v governorátech Hajjah a Saada.

Nemocnice podporované Lékaři bez hranic ve městech Saada, Haydan, Razeh, Abs, Yasnim a Hajjah budou nadále fungovat, lékařskou péči budou poskytovat zdravotníci zaměstnaní jemenským ministerstvem zdravotnictví a dobrovolníci.

Tyto nemocnice už teď mají problém pokrýt zdravotní potřeby Jemenců způsobené nebo zhoršené obnoveným bombardováním a nedostatkem jídla, léků či paliva v zemi. Lékaři bez hranic proto žádají všechny strany, aby zajistily bezpečnost nemocnic a umožnily jim pokračovat v neutrálním a nestranném poskytování lékařské péče. Krutost a nelidskost jemenské války potvrzuje fakt, že v nemocnicích jsou zabíjeni zdravotníci a nemocní či zranění pacienti.

Lékaři bez hranic hluboce litují důsledků, které bude mít tato evakuace na jejich pacienty a kolegy zaměstnané jemenským ministerstvem zdravotnictví, kteří budou pokračovat v práci ve velmi nebezpečných podmínkách. Doufají, že se bezpečnostní situace zlepší, aby si obyvatelé oblastí mohli vydechnout a Lékaři bez hranic se do obou guvernorátů mohli vrátit a poskytovat zoufale potřebnou zdravotnickou pomoc.

Před evakuací působili Lékaři bez hranic v jedenácti jemenských nemocnicích a zdravotnických střediscích, dalších osmnáct jich podporovali (v guvernorátech  Aden, Al-Dhale’, Taiz, Saada, Amran, Hajjah, Ibb a Saná). V současné době pracuje v Jemenu více než dva tisíce pracovníků Lékařů bez hranic, včetně 90 mezinárodních spolupracovníků.

View Larger Map

{{{ labels.morehistories }}}