23 Úno 15 15 Zář 17

Lékaři bez hranic bojují s opomíjenými nemocemi migrantů v Itálii

Od začátku roku 2012 dorazilo ke břehům Itálie přes 1000 migrantů. Lékaři bez hranic monitorují humanitární a zdravotní situaci v přístavu Lampedusa, kam míří většina uprchlíků. V jiných oblastech Itálie se organizace zaměřuje na diagnostiku a léčbu tuberkulózy a Chagasovy choroby, dvou opomíjených nemocí, kterými jsou migranti ohroženi. Dr. Silvia Garelli, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Itálii, popisuje aktivity Lékařů bez hranic v zemi a zdravotní situaci tamních migrantů.

Přichází do Itálie stále tak mnoho migrantů?

V současnosti se množství připlouvajících migrantů snižuje, ale místy jsou stále pozorovány improvizované lodě připlouvající z Libye. Téměř 1 300 uprchlíků a migrantů však bylo od počátku roku zablokováno italským námořnictvem. Více než 170 lidí také při pokusu přeplout do Itálie přišlo o život kvůli nedostatečným záchranným mechanismům na moři.

Můžete popsat podmínky na Lampeduse?

Italské úřady v září 2011 nařídily uzavření příjmového centra kvůli nepokojům, které tam nastaly v reakci na vynucované repatriace. Dnes je již činnost částečně obnovena, ale situace v přístavu stále není ideální. Zdravotní potřeby migrantů teď pokrývá národní zdravotnický systém, ale Lékaři bez hranic monitorují situaci a jsou připraveni zasáhnout, pokud by se příliv migrantů obnovil.

Jaké jsou současné aktivity Lékařů bez hranic v oblasti péče o migranty v Itálii?

Podmínky a zdravotní situace v centrech pro identifikaci a vyhošťování migrantů bez dokladů jsou stále kritické a byly ještě zhoršeny prodloužením detenčního období až na 18 měsíců. Zdravotní péče v centrech není zajišťována ministerstvem zdravotnictví, ale je svěřena soukromým firmám. Nedostatek efektivní koordinace způsobuje pacientům značné problémy. Například nemoci jako tuberkulóza, která musí být diagnostikována co nejdříve, jsou u migrantů diagnostikovány a léčeny pozdě, a to i přes existenci národních protokolů. Co se týče aktivit mimo tato centra, Lékaři bez hranic identifikovali další zdravotní problém migrantů, který není řešen národním systémem, a to je diagnóza a léčba Chagasovy choroby. Je to nemoc způsobená parazitem přenášeným hmyzím kousnutím, která se vyskytuje převážně v Jižní Americe.

Takže se zaměřujete na opomíjené nemoci?

Lékaři bez hranic mají velmi rozsáhlé zkušenosti s diagnózou a léčbou opomíjených nemocí, které jsme získali v našich projektech po celém světě. Tyto znalosti sdílíme s italskými zdravotnickými autoritami a dalšími zainteresovanými stranami. Lékaři bez hranic působí v centrech pro identifikaci a vyhošťování v Caltanissettě, Miláně, Římě a Trapani, kde spolupracují s ministerstvem zdravotnictví, ministerstvem zahraničí a soukromými subjekty pověřenými správou center. Mobilní týmy Lékařů bez hranic také školí zdravotnické pracovníky v diagnostice a léčbě tuberkulózy.

Symptomy Chagasovy choroby se nemusí projevit celá léta. V Itálii je to téměř neznámá nemoc, a proto je zde její diagnóza a léčba velmi omezená. Týmy Lékařů bez hranic ve spolupráci s nemocnicí ve Veroně a italskou neziskovou organizací OIKOS se v Bergamu setkávají s migranty z Jižní Ameriky, aby identifikovali lidi s Chagasovou chorobou. Cílem je zlepšit procedury pro aktivní detekci a prevenci nemoci, která je téměř neviditelná, a také vývoj standardních procedur pro diagnostiku a léčbu, které mohou být replikovány v jiných částech země.

Znamená to, že migranti jsou zvláště náchylní k infekčním chorobám?

Migranti nejsou nijak zvlášť častějšími přenašeči infekčních nemocí než jiní lidé. Kvůli špatným životním podmínkám jsou však více zranitelní. Například bez odpovídající prevence a diagnostiky se nemoci mohou snadno šířit právě v centrech pro identifikaci a vyhošťování. Lidé s Chagasovou chorobou se jí nakazili v Jižní Americe, ale projevila se u nich až po dlouhé inkubační době, při které se neprojevují žádné příznaky.

Lékaři bez hranic začali v únoru 2011 provádět vyšetřování migrantů a uprchlíků v přístavu Lampedusa a monitorování jejich stavu v tamním příjmovém centru. Od února do května týmy provedly přes 1300 vyšetření, rozdaly 4500 hygienických souprav a přikrývek a pomohli více než 17 000 migrantů, kteří přistáli na Lampeduse (mezi nimi 500 žen a 300 dětí). V roce 2011 tým Lékařů bez hranic také poskytoval psychologické konzultace pro žadatele o azyl v identifikačním středisku v Mineu na Sicílii.

O aktivitách Lékařů bez hranic v Itálii se více dozvíte ZDE. Organizace v Evropě pomáhá migrantům také v Řecku.

 

{{{ labels.morehistories }}}