26 Dub 16 15 Zář 17

Kritická situace v Sýrii: Lidé museli znovu opustit své domovy

Obnovení bojů v oblasti Azaz, v severosyrském guvernorátu Aleppo, kde Lékaři bez hranic provozují nemocnici s 52 lůžky, zapříčinilo novou uprchlickou vlnu, která trvá od 10. dubna. Tábory pro vysídlené, které obsadily skupiny Islámského státu nebo které jsou moc blízko bojové linii, muselo opustit více než 35 000 lidí. V pohraničních oblastech s Tureckem v současnosti přebývá přes 100 000 lidí.

Muskilda Zancada, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Sýrii, popsala aktuální situaci:

Momentálně nás nejvíce trápí otázka bezpečí nově vysídlených obyvatel. Situace je stále kritická pro desetitisíce lidí, kteří museli utéci před dvanácti dny. Na frontových liniích se stále bojuje, což samozřejmě umocňuje obavy lidí. Dnes jsem mluvila s kolegou v Sýrii, který mluvil o tom, že jsou všichni velmi vystrašení. Bojí se, že v blízkosti frontových linií, z nichž některé jsou jen sedm kilometrů vzdálené, není bezpečno.

Není možné odhadovat, jak se bude situace dále vyvíjet. Dění v oblasti se mění velmi dynamicky, ale v posledních několika dnech nepřicházeli žádní noví uprchlíci. Upřímně doufáme, že se situace stabilizuje, ale je velmi těžké odhadovat, co se stane. S jistotou víme, že nově vysídlení budou i v dohledné budoucnosti nadále potřebovat hodně pomoci.

Od kolegů ze Sýrie slýcháme, že lidé jsou traumatizováni. Musejí znovu utíkat a to je stresující. Lidé jsou vyděšení. Bojuje se blízko a mají strach, že ozbrojenci Islámského státu přebírají kontrolu v různých oblastech. Říkají nám, že ztrácejí naději na budoucnost. Vzali všechno, co měli, a utekli do nejbezpečnější dostupné oblasti, která však pořád není dost bezpečná. Bojí se o své základní potřeby. Potřebují jídlo, vodu, problémem je sanitace. Otázka jak přežít je pro ně pochopitelně velký a akutní problém.

Týmy Lékařů bez hranic pracovaly v nepředstavitelně náročných podmínkách. Služby v naší nemocnici jsme museli omezit na život zachraňující péči pro akutní případy. Za těchto mimořádně těžkých okolností jsme od 10. dubna, kdy začala poslední fáze této krize, dokázali ošetřit 1 200 urgentních případů. Ošetřili jsme i 25 válečných zranění a naše týmy přivedly na svět 16 dětí.

Tým v omezeném složení pracoval velmi dobře a neviděli jsme žádné znepokojující zdravotní ukazatele.

Náš druhý tým, který řeší dary a distribuci materiální pomoci, mezitím odváděl skvělou práci. Do této chvíle poskytl základní materiál pro více než 5 000 vysídlených lidí. Jednalo se například o lůžka, přikrývky a další vybavení.


V nejnovější vlně uprchlické krize, která začala zhruba před dvěma týdny, tvoří většinu lidé, kteří v minulosti už museli svůj domov opustit. Mezi nimi jsme viděli dvě hlavní skupiny. První vlna, která prchala zejména z táborů pro vysídlené, měla čas posbírat své věci, takže se přesouvá se stany, kanystry a dalším základním vybavením.

Druhá skupina musela utíkat před rychle postupujícími boji. Museli zmizet velmi rychle a neměli možnost toho moc pobrat. Kvůli tomu jsou tito lidé nejpotřebnější skupinou. Potřebují úkryt a základní věci pro přežití. Přicházejí ze západu Azazu, kde mnozí na jakémkoli vhodném místě přežívali v improvizovaných stanech už od února.

Teď hodně lidí bydlí ve městech a ve společenských centrech, ve školách a na náměstích.

S touto novou vlnou jsme nezaznamenali příliš velký tlak v hraničních oblastech. Co se týče zpráv o tureckých vojácích, kteří střílejí po Syřanech snažících se překročit hranici: slyšeli jsme tyto zvěsti, ale Lékaři bez hranic nemohou potvrdit, že k těmto incidentům došlo a nepřijali ve svých nemocnicích žádné takové pacienty.

Hranice je zavřená už déle než rok, ale omezený počet humanitárních pracovníků se může pohybovat tam a zpět. Stejně tak lékaři mohou za určitých podmínek hranici přecházet. Neměli jsme žádný problém s přesuny pacientů ohrožených na životě ze Sýrie do zařízení na území Turecka. Všechny převozy se uskutečnily bez problémů.

Bojuje se také ve městě Aleppo a máme velké obavy o tamní situaci. Stejně jako jinde, i tam zdravotníci, které Lékaři bez hranic podporují, čelí nepředstavitelnému tlaku. Podařilo se nám dostat do 23 zdravotnických zařízení. Ta podporujeme pravidelnými dodávkami zdravotnického materiálu a pohonných hmot. Obojí nezbytně potřebují k tomu, aby nadále poskytovaly zdravotní péči.

Obáváme se také, že boje zvýší riziko dalšího vysidlování. Pod kontrolou syrské vlády není jen jediná cesta dovnitř a ven z Aleppa. Pokud bude uzavřena, může být situace velmi vážná. Pro zhruba 250 000 lidí v částech města, které nekontroluje vláda, by to pravděpodobně znamenalo život ve stavu obležení. Tito lidé by se tak přidali k současným 1,5 – 2 milionům lidí, kteří v Sýrii žijí v obležení.

Lékaři bez hranic provozují šest zdravotnických zařízení na severu Sýrie a podporují více než 150 zdravotnických center a nemocnic po celé zemi, z nichž mnoho je v obležených oblastech. Nemocnice Lékařů bez hranic v oblasti Azaz zdvojnásobila svůj provoz od ledna, kdy kvůli bojům do regionu přišly tisíce vnitřně vysídlených obyvatel.

{{{ labels.morehistories }}}