31 Květen 16 15 Zář 17

Keňa: Zdravotní služby jsou pod velkým tlakem kvůli souběžné epidemii cholery a nemoci chikungunya

Okres Mandera na severovýchodě Keni je zatím poslední oblastí, kterou zasáhla epidemie cholery. V zemi nemoc řádí už přibližně 17 měsíců. Od dubna v Mandeře evidují téměř 800 případů onemocnění a 11 souvisejících úmrtí. Epidemie nejvíce postihla samotné město Mandera, kde žije přibližně 90 000 obyvatel.

Již tak vytížené zdravotní služby jsou zároveň pod tlakem způsobeným další epidemií – komáry přenášenou nemocí chikungunya. Zdroje ministerstva zdravotnictví hovoří o 260 případech podezření na toto onemocnění. Sedm z nich bylo potvrzeno laboratorními testy. Mezi nakaženými je i několik zdravotnických pracovníků.

Spádová nemocnice v Mandeře se v krátké době zaplnila pod náporem pacientů s cholerou. Týmy Lékařů teď bez hranic nyní podporují ministerstvo zdravotnictví, které se snaží vypořádat s krizovou situací. Humanitární organizace v nemocnici zprovoznila středisko pro léčbu cholery, které začalo minulý týden přijímat pacienty.

Za poslední půlrok jde o šestý případ, kdy Lékaři bez hranic vyslali týmy pro boj s epidemií cholery do severovýchodní oblasti Keni. „Opakující se epidemie cholery v tomto regionu ukazují, že je třeba větší reakce na místní i celostátní úrovni,“ řekla Liesbeth Aelbrecht, vedoucí mise Lékařů bez hranic. „Mandera je posledním z dlouhé řady příkladů ukazujících na nedostatečné investice do zajištění pitné vody a správné sanitace. Je třeba začít rychle a zároveň dlouhodobě pracovat na zlepšování životních podmínek, jinak se bude cholera dále šířit.“

Lékaři bez hranic také apelují na poskytnutí další podpory v oblasti zdravotnické osvěty. „Velmi nás trápí rychlé šíření této epidemie,“ dodala Liesbeth Aelbrecht. „Pokud začneme včas, můžeme choleru léčit rychle a účinně. Chceme-li zavést fungující preventivní opatření a zdravotnickou osvětu, musíme okamžitě spojit síly s keňským ministerstvem zdravotnictví a humanitárními organizacemi, která mají v boji s cholerou zkušenosti.“

Situaci zhoršuje epidemie nemoci chikungunya

Epidemie onemocnění chikungunya přenášeného komáry situaci dále zhoršila. Mezi příznaky onemocnění patří horečka, bolesti kloubů, vyrážka a bolest hlavy. Lékaři bez hranic se obávají, že se zvládnutím další epidemie budou mít již tak přetížená zařízení problémy. Odhadem polovina zaměstnanců zdravotnických zařízení e totiž nemocí nakazila také.

Chikungunya je virové onemocnění, které přenášejí nakažení komáři, včetně druhů Aedes aegypti a Aedes albopictus. Jeho příznaky mohou trvat dva až tři dny. Ačkoli je nemoc jen výjimečně smrtelná, vir zůstává v lidském organismus pět až sedm dní. Komáři tak mohou onemocnění z infekčního člověka přenášet na další lidi.

Lékaři bez hranic vyslali další zdravotnický personál, který bude průběh epidemie monitorovat a vyhodnocovat. Podpoří také tamní ministerstvo zdravotnictví, které poskytuje ambulantní péči pacientům nakaženým virem chikungunya ve spádové nemocnici v Mandeře.

Čtěte také: Opomíjené nemoci

Lékaři bez hranic začali v Mandeře pomáhat ministerstvu zdravotnictví 20. května 2016. Zdravotnický a logistický personál dorazil z Nairobi a blízkého Dagahaley – jednoho z pěti táborů, které tvoří komplex pro uprchlíky v Dadábu.

Od vypuknutí epidemie cholery v Keni na konci roku 2014 eviduje tamní ministerstvo zdravotnictví v celé zemi přes 15 000 případů onemocnění. Lékaři bez hranic spolupracují s ministerstvem zahraničí v 17 z 22 postižených regionů. Pomáhají zde pečovat o pacienty a zavádět opatření pro zamezení šíření nemoci.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}