24 Zář 16 15 Zář 17

Jordánsko: Syrští uprchlíci už tři měsíce nemají přístup ke zdravotní péči

Tři měsíce od doby, kdy Jordánsko uzavřelo své hranice se Sýrií, je tisícům Syřanů nadále odpírán přístup k základní zdravotní péči ve dvou klíčových oblastech v Jordánsku. Upozorňuje na to mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF).

Více než 75 000 Syřanů – z nichž tři čtvrtiny tvoří ženy a děti – jsou uvězněni v pouštní oblasti známé jako Berm, která se nachází na severovýchodní hranici Jordánska. V krátké době, po kterou zde Lékaři bez hranic mohli v květnu a červnu působit, zaznamenali velký nedostatek zdravotní péče, zejména mezi dětmi, které trpí podvýživou a průjmovými onemocněními. Lékaři bez hranic nyní dostávají zprávy o tom, že mezi lidmi propukla blíže nespecifikovaná nemoc, ale vzhledem k tomu, že se tam nemohou dostat, není možné nemoc identifikovat ani léčit.

„Máme neověřené zprávy o novém šíření nějakého respiračního onemocnění, které se projevuje trvalým kašlem. Nemoc si vyžádala několik obětí,“ říká vedoucí zdravotnického týmu MSF Dr. Natalie Thurtle. „V situaci, kdy není možné očkovat, máme obavu, že by mohlo jít o černý kašel. Tyto případy je ale možné identifikovat a ošetřovat jen tehdy, pokud budeme mít fyzický přístup k pacientům.“

Bombový útok autem, ke kterému došlo nedaleko Bermu 21. června, urychlil jordánské aktivity směřující k uzavření hranice se Sýrií a donutil Lékaře bez hranic pozastavit po pouhých 23 dnech práce všechny zdejší operace. Uzavření hranice zhoršilo už tak špatnou humanitární situaci Syřanů uvězněných v této oblasti, kterým dochází voda i jídlo a žijí v nehygienických podmínkách. Přestože dostali omezené množství vody a potravinové pomoci, od června se k nim nedostala žádná zdravotní péče.

„Syřané uvízlí v Bermu žijí v zoufalých podmínkách, v poušti, ve které není žádná vegetace, teploty tam v létě dosahují 50 stupňů a zima je velmi krutá,“ upozorňuje Luis Eguiluz, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Jordánsku. „Nejprve je potřeba zajistit pro ně plný a stálý přístup k humanitární pomoci, včetně bezproblémového přístupu k základní a kvalitní zdravotní péči.“

V souvislosti se současnou kritickou situací v Bermu vyzývají Lékaři bez hranic vládu Jordánska, aby přestala bránit humanitární pomoci a povolila zdravotnickým týmům, aby mohli prozkoumat zdravotnické potřeby Syřanů, kteří v Bermu uvízli. Lékaři bez hranic však zdůrazňují, že nepřistoupí na žádný návrh, který bude zahrnovat vytlačení nebo vyhoštění Syřanů zpět do jejich vlasti, nebo který by bránil poskytování nestrannému poskytování kvalitní zdravotní péče. Lékaři bez hranic opakují svůj požadavek, aby bylo nalezeno dlouhodobé řešení pro humanitární situaci Syřanů, kteří jsou uvězněni v Bermu.

Nemocnice v Jordánsku by mohla ošetřit řadu pacientů, ti se do ní ale nemohou dostat

Na druhé straně syrsko-jordánských hranic, více než 250 km na západ od Bermu, stále není možné zajistit ošetření na chirurgické pohotovosti Lékařů bez hranic v jordánském městě Ramtha, na které čekají Syřané zranění ve válce. Mezi zářím 2013 a uzavřením hranic v červnu, se do této nemocnice dostalo více než 2 400 raněných lidí ze Sýrie. V současnosti však operační sály a pokoje takřka zejí prázdnotou.

„Naše nemocnice je teď v podstatě prázdná, je tu jen devět pacientů. Přitom víme, že ranění lidé ze Sýrie jsou jen pět kilometrů odtud a nemohou být ošetřeni kvůli těmto překážkám,“ říká projektový koordinátor Lékařů bez hranic Michael Talotti. „Je to velmi beznadějný pocit, vědět, že počet obětí pořád stoupá, ale operační sály zůstávají prázdné.“

Od 21. června zaznamenali Lékaři bez hranic 56 případů lidí ze Sýrie raněných ve válce, kteří potřebovali rychlou evakuaci do Jordánska, ale nedostali povolení pro přechod hranic. Jedenáct z těchto případů byly děti ve věku do 14 let.

Lékaři bez hranic znovu vyzývají vládu Jordánska, aby umožnila okamžité obnovení zdravotnických evakuací válečných raněných ze Sýrie přes Jordánskou severozápadní hranici, a poskytla jim tak možnost dostat se k život zachraňující zdravotní péči, která je v Sýrii nedostupná.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}