20 Lis 13 15 Zář 17

Jordánsko: Lékaři bez hranic otevřeli porodnici a dětskou nemocnici pro syrské uprchlíky žijící v hostitelských komunitách

Lékaři bez hranic otevřeli 13. listopadu 2013 v oblasti Irbid na severu Jordánska nemocnici s porodnicí a dětským oddělením. Spolupracují při tom úzce s jordánským ministerstvem zdravotnictví. Nemocnice poskytuje bezplatnou péči syrským uprchlíkům žijícím mezi místními komunitami.

Krize v Sýrii vyprovokovala bezprecedentní příliv uprchlíků do sousedních zemí – v Jordánsku nalezlo útočiště více než 540 000 lidí. Většina z nich – okolo 70 % - žije mimo uprchlické tábory, což velmi zatěžuje jordánský systém zdravotnictví a omezuje samotným Jordáncům přístup k péči.

Lékaři bez hranic po průzkumu zdravotnické situace syrských uprchlíků žijících uvnitř místních komunit reagovali na nedostatečný přístup k porodnické a pediatrické péče otevřením nemocnice s 10 lůžky, novorozeneckým oddělením a oddělením pro před- a poporodní péči. V následujících týdnech bude otevřena dětská jednotka s 18 lůžky stejně jako ambulantní pediatrické oddělení.

Tým Lékařů bez hranic čítá nyní 40 místních a 8 mezinárodních spolupracovníků. „Jen v porodnici máme 4 jordánské porodní asistentky, které mají rok až dva praxe a jsou pod vedením porodní asistentky s více než 20letou praxí. Je dobré mít v týmu mladé kolegyně – rychle se učí a postupují podle léčebných postupů Lékařů bez hranic. Vidíme, že jsou schopné přijmout velkou zodpovědnost,“ říká Janine Issa, porodní asistentka Lékařů bez hranic.

Na otevření nemocnice pracoval tým velmi tvrdě od počátku října. Nainstalovat všechno zařízení a nábytek a přijmout a vyškolit místní zdravotnický personál tak, aby mohl postupovat podle léčebných postupů Lékařů bez hranic, byl obrovský úkol. Projekt se však rychle rozběhl a už několik dní přijímá těhotné k předporodním prohlídkám i k porodům.

„Některé syrské ženy přicházejí před koncem těhotenství, aby se ujistily, že mohou mít v naši péči důvěru. Dnes ráno jsme tu například měli ženu z Mafraku vzdáleného 60 km odsud. Přišla dvakrát na prohlídku, než se rozhodla tady porodit své dítě. I další pacientky se přišly nejprve podívat a promluvit si s námi. Je to zcela pochopitelné – chtějí vědět, jestli se tu mohou cítit bezpečně! Před spuštěním našeho projektu se některé ženy obracely na soukromé lékaře, jinou možnost neměly. Ale zdaleka ne všechny si mohly takovou péči dovolit, protože neměly prostředky na zaplacení prohlídky. Někdy byly vyšetřeny jen jednou nebo dvakrát během celého těhotenství. Myslím si ale, že zdravotní péče je pro syrské ženy stále prioritou, jsou ochotné dát za lékařskou prohlídku i to málo, co mají,“ dodává Janine Issa.

V nemocnici dosud provedli více než 140 předporodních konzultací a 27 gynekologických prohlídek. 32 žen bylo přijato k porodu, 3 z nich porodily císařským řezem. Narodilo se 29 dětí, z toho 8 miminek bylo přijato na novorozenecké oddělení.

„Narození prvního miminka bylo pro všechny nádherným okamžikem. Byl to chlapec, vážil 2,8 kg, jeho rodina pocházela z Deray v Sýrii a teď žije v Mafraku v Jordánsku. Hodinu poté se narodila holčička,“ popisuje počátek fungování projektu Janine Issa.

Prvním miminkem přijatým na novorozenecké oddělení byl Zain Al-Abideen Hammad. Jeho rodina uprchla před boji na jaře roku 2012 z Homsu.

Malý  Zain Al-Abideen Hammad. Foto© Enass Abu Khalaf-Tuffaha/MSF„Když moje žena otěhotněla, nemohli jsme si dovolit, aby chodila na pravidelné prohlídky. Bylo pro nás důležitější mít peníze na chleba, než na lékařskou péči. Můj bratranec, který žije tady v Irdibu, mi ale řekl, že v nemocnici Lékařů bez hranic je ošetření bezplatné. Nejdřív jsem nechtěl věřit, že by péče byla zadarmo a kvalitní. Ale když jsem sem poprvé přišel se svou ženou na prohlídku, bylo mi hned jasné, že péče je víc než dobrá. Personál se k nám choval velmi pozorně. Proto jsme se rozhodli znovu přijet, i když cesta z Mafraku je dlouhá. Jsem moc rád, že jsme tuhle nemocnici objevili a že tu má žena mohla bezpečně porodit naše dítě. Můj syn je krásný, dal jsem mu jméno Zain Al-Abidine. Teď je na novorozeneckém oddělení, kde o něj pečují zdravotní sestry Lékařů bez hranic. Je úplně v pořádku, za dvě hodiny ho převezou zpět k  mamince,“ vypráví nadšený otec Mahmoud Hammad krátce po narození svého syna.

Lékaři bez hranic pracují v Jordánsku od srpna roku 2006. V nemocnici v Ammanu, kde provádějí operace rekonstuktivní chirurgie, přijímají pacienty ze Sýrie a dalších zemí, kteří se stali oběťmi válečného konfliktu. Kromě toho vedou Lékaři bez hranic od března 2013 dětské oddělení v uprchlickém táboře Zaatari a projekt specializované poúrazové chirurgie ve státní nemocnici ve městě Ramtha.

{{{ labels.morehistories }}}