07 Led 14 15 Zář 17

Jižní Súdán: Zdravotní potřeby kriticky narůstají, boje brání v poskytování pomoci

Lékaři bez hranic upozorňují na to, že tři týdny bojů, které zasáhly většinu Jižního Súdánu, vážně dopadají na tamní populaci. Situace se nadále zhoršuje – potřeby lidí narůstají, mnoho mezinárodních organizací se ze země stáhlo, a proto docházejí zásoby, a špatná bezpečnostní situace brání v poskytování pomoci.

„Obyvatelé Jižního Súdánu jsou čím dál tím více zranitelní,“ řekl Raphael Gorgeu, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Jižním Súdánu. „Nevíme, co se stane s tisíci vysídlenců a raněných v celé zemi.“

Ještě před tím, než v prosinci propukly současné boje, poskytovaly 80 % zdravotní péče v Jižním Súdánu nevládní organizace. „V současnosti hrozí propuknutí epidemií,“ dodal Raphael Gorgeu. „Situace se rychle zhoršuje, když nám boje brání v tom, abychom se mohli rychle a bezpečně dostat k těm, kdo potřebují pomoc – zvlášť k dětem a těhotným ženám.“

Krizové týmy Lékařů bez hranic momentálně pracují v Jubě, Awerialu a Malakelu, kde poskytují zdravotní péči více než 110.000 lidí, které boje vyhnaly z domovů. Lékaři bez hranic také navzdory současné nestabilitě v zemi, navzdory nedostatku léků a paliva pro elektrické generátory provozují své tolik potřebné stálé projekty všude tam, kde to situace umožňuje.

Zdravotnické týmy Lékařů bez hranic poskytly během posledních tří týdnů 26.320 vyšetření, přijaly do svých zdravotnických zařízení 1.014 pacientů, léčily 426 lidí se střelnými zraněními a provedly 126 operací. Do projektů také dopravily přes 40 tun zdravotnického a logistického materiálu.

Už před současnou krizí měli obyvatelé Jižního Súdánu omezený přístup ke zdravotní péči. Většina žen nemohla přijít rodit do zdravotnického zařízení, obrovské množství dětí mělo jen omezené možnosti léčby a očkování. Uprchlíkům se dostávalo jen minimální podpory.

Lékaři bez hranic jsou také extrémně znepokojeni neustále se zhoršujícími podmínkami pro práci humanitárních organizací v Jižním Súdánu. Navzdory tomu jsou nadále odhodláni poskytovat tamnímu obyvatelstvu podporu. Lékaři bez hranic vyzývají všechny strany konfliktu, aby respektovaly zdravotnická zařízení a jejich personál a aby všem lidem bez ohledu na jejich původ nebo etnikum umožnily přístup ke zdravotní péči.

Lékaři bez hranic pracují v oblasti, která dnes náleží Jižnímu Súdánu, od roku 1983. Momentálně provozují 15 projektů v 9 z jeho 10 států – ve okresech Agok, Aweil, Bentiu, Gogrial, Leer, Maban, Malakal, Násir, Yambio, Lankien, Yuai a Yida. Zřídili také tři krizové projekty v Jubě, Awerialu a Malakalu. Kromě poskytování základní a specializované zdravotní péče reagují na krizové situace, jako je masivní vysídlení obyvatel, příliv uprchlíků, podvýživové krize nebo propuknutí nemocí, jako jsou spalničky, malárie, akutní průjmová onemocnění nebo kala azar. Lékaři bez hranic mají v současnosti ve svých jihosúdánských projektech 228 mezinárodních a 2.917 místních spolupracovníků.

{{{ labels.morehistories }}}