© MSF/Unknown Staff
03 Úno 17 19 Dub 18

Jižní Súdán: Prchající civilisté ve Wau Shilluk jsou odříznuti od naléhavě potřebné lékařské péče

Nedávné zostření bojů v okolí měst Wau Shilluk a Malakal způsobilo, že mnoho lidí, kteří utekli před násilím, je odříznuto od lékařské péče. Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic/Médecins Sans Frontières (MSF) vyzývá všechny strany konfliktu, aby zajistily a garantovaly právo civilistů na přístup k lékařské péči, čisté vodě a jídlu. A také, aby se cílem útoku nestala zdravotnická zařízení a zdravotníci.

Většina z 20 500 obyvatel Wau Shilluku prchla do buše 25. ledna, kdy se znepřátelené strany začaly přes Nil dělostřelecky odstřelovat. Když pak o tři dny později zasáhla trh ve městě minometná střela, evakuoval se zbytek místní populace.

Ohrožena jsou i zdravotnická zařízení. Během odstřelování znepřátelených stran dopadla 26. ledna jedna střela nebezpečně blízko kliniky Lékařů bez hranic v Malakalu (toto město leží přesně na opačné straně Nilu než Wau Shilluk).

„Velkou starost nám dělá fakt, že vysídlení lidé nemají přístup k naléhavě potřebné lékařské péči, bezpečné pitné vodě, jídlu a příbytkům,“ uvedl Marcus Bachmann, šéf mise Lékařů bez hranic v Jižním Súdánu. „Apelujeme na obě strany konfliktu, aby respektovaly chráněný statut zdravotnických zařízení a zajistily, že všichni vysídlení lidé budou mít přístup k lékařské péči. Lékaři bez hranic bedlivě monitorují situaci a vyhodnocují, jak mohou co nejlépe poskytnout lékařskou podporu nemocným a raněným.“

Lékaři bez hranic stále poskytují lékařskou péči ve třech zařízeních v oblasti – ve své nemocnici ve městě Wau Shilluk, v nemocnici v táboře na ochranu civilistů v Malakalu a rovněž v klinice v samotném městě Malakal. Nemocní a ranění, kteří se pohybují kolem Wau Shilluk, mají ale problém se dostat do naší nemocnice a pro mobilní jednotky Lékařů bez hranic je velmi složité dostat se k bezbranným a zranitelným komunitám.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}