24 Lis 15 15 Zář 17

Jižní Súdán: Polapeni násilím ve státě Jednota

Nárůst násilí v jihosúdánském státě Jednota má podle mezinárodní zdravotnické organizace Lékaři bez hranic ničivý dopad na civilní obyvatelstvo a má na svědomí nebývalou humanitární krizi.

Týmy Lékařů bez hranic ve státě Jednota denně slýchají zprávy o vydírání, únosech, hromadných znásilněních a vraždách, sami byly svědky vypalování vesnic a ničení plodin. „S eskalací konfliktu roste také násilí vůči civilnímu obyvatelstvu,“ říká krizová manažerka Lékařů bez hranic Tara Newell. „Civilní obyvatelstvo je podrobováno opakovanému a cílenému násilí. Lékaři bez hranic nikdy předtím takovouto úroveň násilí a brutality neviděli.“

Areál Lékařů bez hranic v Leeru na jihu Jednota byl 3. října vyrabován, tým musel být evakuován a nemocnice podruhé od letošního května uzavřena. Od té doby nemá zranitelná populace v některých částech státu Jednota přístup k lékařské péči, potravinové pomoci a jiné humanitární pomoci.

Násilí nutí obyvatele znovu a znovu opouštět své domovy a po dlouhou dobu se skrývat v okolní buši a bažinách. Od jarní ofenzívy lidé nemohli pěstovat plodiny, a tak se potýkají se zoufalým nedostatkem potravin a přežívají jen díky jídlu, které najdou. Mnozí lidé jsou strháni opakovaným vysídlením a jsou na pokraji sil.

Krize nebývalého rozsahu

„Pacienti nám v mobilních klinikách v Leeru a okolních vesnicích vyprávějí o mnoha měsících nejistoty,“ říká Newell. „Jelikož jsou neustále v pohybu, nemají žádnou možnost pěstovat své vlastní potraviny. Skrývají se v neustálém strachu a jí kořeny lilií nebo listy, aby přežili.“

Lékaři bez hranic v srpnu a září zaznamenali vážný výskyt podvýživy v Leeru a okolních vesnicích, kdy se celková úroveň akutní podvýživy odhadovala mezi 28 a 34 procenty. I přes extrémně obtížný přístup k obyvatelstvu byly týmy Lékařů bez hranic za několik dní schopny posoudit zdravotní stav dětí a velmi rychle diagnostikovaly u 78 dětí těžkou akutní podvýživu.

V uplynulém měsíci se v důsledku eskalace konfliktu a násilí v jižní části státu Jednota zhoršila humanitární situace a stav podvýživy. „Bez pravidelného a spolehlivého přístupu k potravinové pomoci a nutriční podpoře je pravděpodobné, že se tyto děti dostanou do stavu akutní podvýživy,“ dodává Newell. „U dětí, které již byly označeny jako akutně podvyživené je pravděpodobnost úmrtí vysoká.“

S ohledem na pokračující násilnosti, nedostatek humanitární pomoci, nemožnost účinné ochrany civilního obyvatelstva a klesající schopnost lidí vyrovnat se se situací, se Lékaři bez hranic domnívají, že humanitární krize na jihu státu Jednota dosáhla nebývalého rozsahu.Lékaři bez hranic naléhavě žádají zajištění větší ochrany civilního obyvatelstva a přístupu pro humanitární organizace v jižní části státu Jednota.

Lékaři bez hranic pracují ve státu Jednota v Jižním Súdánu od roku 1988 a poskytují nezávislou, neutrální a nestrannou lékařskou a humanitární pomoc. V posledních třech měsících byli zabiti 4 spolupracovníci Lékařů bez hranic a mnoho dalších je v důsledku násilí ve státu Jednota nezvěstných.

{{{ labels.morehistories }}}