20 Čvn 14 15 Zář 17

Jižní Súdán: Alarmující počet úmrtí v táboře vysídlených obyvatel v Bentiu

Juba/Praha, Jižní Súdán, 20. června 2014 — Nemoci, jimž lze snadno předejít, a akutní podvýživa jsou příčinou alarmujícího počtu úmrtí mezi odhadovanými 45.000 vysídlenými lidmi, kteří vyhledali útočiště na základně OSN v Benitu v Jižním Súdánu, varovala dnes mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic/Médecins Sans Frontières. Lékaři bez hranic vyzvali k masivnímu rozšíření pomoci, zejména v oblasti zajištění čisté vody, budování nových sanitárních zařízení a hygienické osvěty.

Kvůli nelítostnému násilí ve státě Jednota narostl počet lidí, kteří vyhledali útočiště na základně OSN v Bentiu, za poslední dva měsíce téměř na desetinásobek. Zároveň s tím však záplavy v oblasti způsobily, že vysídlení obyvatelé nemají dostatek čisté vody ani sanitárních zařízení.

Zdravotnické údaje z tábora ukazují, že každý den zde umírají nejméně tři děti mladší 5 let, většinou na akutní průjem, zápal plic a podvýživu, které jsou přímo spojeny s krutými životními podmínkami na místě.

„Lidé sem přišli kvůli bezpečí, ale přitom samotné podmínky v táboře je ohrožují na životě,“ uvedla Nora Echaibi, vedoucí zdravotnického týmu v nemocnici Lékařů bez hranic v táboře. „Velmi rychle se z toho stává katastrofa.“

Některé části tábora jsou kvůli bahnu a stojaté vodě neobyvatelné. (Foto © Hosanna Fox/MSF)Už tak vážnou situaci zhoršují intenzivní deště, kvůli nimž jsou zatopené latríny a vázne přeprava čisté vody. Zaplavena byla rovněž zdravotnická zařízení a další místa, kde humanitární organizace poskytují pomoc.

Od poloviny června zásobují studny a nákladní automobily obyvatele tábora 4,4 litry čisté vody na osobu a den, což je výrazně pod mezinárodním standardem 15 litrů na osobu a den. Lidé tak musí pít vodu z louží, které jsou přitom kontaminované lidským odpadem z vytopených latrín. Sanitární situace je tak špatná, že jedna funkční latrína připadá na 241 lidí.

Každým dnem přicházejí z okolních oblastí do tábora další zubožení lidé. Často museli ujít pěšky velké vzdálenosti nebo dlouhou dobu přežívat bez jakékoli pomoci v buši, než se dostali do relativního bezpečí. Pokračující násilnosti znemožňují používat bezpečně cesty či jen sbírat a převážet zásoby, včetně písku potřebného pro ochranu před povodněmi. Kvůli zaplaveným cestám je nutno veškerý materiál transportovat s velkými finančními náklady letecky.

Týmy Lékařů bez hranic na místě se silně obávají rozšíření infekčních nemocí, jako je cholera, hepatitida či malárie.

„Práce v tomto prostředí je velmi náročná, ale má-li se odvrátit katastrofa, je třeba mnohem více pomoci. Lékaři bez hranic nyní navyšují své nemocniční kapacity v táboře a vysílají na místo dodatečné krizové zdravotnické týmy, aby se pokusily se situací vypořádat,“ řekl Raphael Gorgeu, vedoucí operací Lékařů bez hranic v Jižním Súdánu. „Vyzýváme další humanitární organizace, aby učinily vše, co je v jejich silách, pro zlepšení podmínek, především zásobování vodou a zajištění sanitárních zařízení. Současně vyzýváme ozbrojené skupiny působící v oblasti, aby umožnily bezpečné využívání cest.“

Lékaři bez hranic v táboře v současnosti provozují 90lůžkovou nemocnici, v níž od 17. května do 9. června hospitalizovali 202 pacientů a provedli 70 velkých chirurgických zákroků.

{{{ labels.morehistories }}}