24 Bře 16 26 Čvc 18

Jen dvě procenta lidí s rezistentní tuberkulózou mají přístup k novým účinnějším lékům

Za poslední půl století se objevily pouze dva nové léky na léčbu tuberkulózy. Dva roky poté, co byly podmínečně schváleny k použití, k nim však podle organizace Lékaři bez hranic mají přístup pouze dvě procenta ze 150 tisíc lidí, kteří je potřebují. Lékaři bez hranic a další poskytovatelé léčby poukazují na to, že účinnější léčebný postup, který je možný díky novým lékům na tuberkulózu - bedaquilinu nebo delamanidu, společně s podpůrnými léky, může výrazně zlepšit zdravotní stav osob trpících multirezistentní tuberkulózou (MDR-TB). Lékaři bez hranic zdůrazňují, že je potřeba zajistit lepší přístup k těmto účinnějším lékům. To se podaří, jen když budou cenově přijatelné a k dispozici.

„Díky možnostem, které tyto nové léky nabízí, jsem viděl pacienty s extenzivně rezistentní tuberkulózou, kteří by jinak byli dávno mrtví, odcházet z nemocnice,“ řekl Josef Tassew, koordinátor zdravotní péče Lékařů bez hranic v Rusku. „Je frustrující, že po půl století konečně máme nové léky na tuberkulózu, které mohou zachránit život i pacientům v nejvážnějším stavu, ale nemůžeme je nabídnout všem lidem, kterým by přinesly okamžitý prospěch.“ Lékaři bez hranic jsou jediná organizace zajišťující léčbu tuberkulózy, která může lidem v Rusku lék delamanid poskytnout. V současné době se jím v zemi léčí sedm pacientů. Je nezbytné, aby firmy a státy vynaložily společné úsilí ke zpřístupnění těchto léků co největšímu počtu lidí.

U 75 % pacientů v projektech Lékařů bez hranic v Rusku (Čečensku) a 80 % pacientů v Arménii, kteří absolvovali účinnější léčebný postup zahrnující užívání bedaquilinu, nepotvrdilo bakteriologické vyšetření po šesti měsících výskyt tuberkulózy. Ukazuje se tedy, že by úspěšnou léčbu mohlo absolvovat mnohem více lidí než při současné léčbě, která pomůže jen 50 % lidí s multirezistentní tuberkulózou.

Nově vyvinuté léky jsou doporučovány Světovou zdravotnickou organizací. Ke zlepšení jejich dostupnosti by firmy Janssen (je součástí obchodní společnosti Johnson & Johnson) a Otsuka měly upřednostnit registraci těchto léků v zemích s velkým počtem obyvatel nakažených tuberkulózou, aby mohly být používány běžně. Kromě toho by také měly zajistit jejich cenovou dostupnost pro rozvojové země a státy silně zatížené tuberkulózou. Země by měly neprodleně zahrnout oba dva nové léky do svých národních léčebných směrnic a dočasně upustit od dovozních omezení, dokud nebudou tyto léky zaregistrovány.

„JAR má v přístupu k novým lékům na rezistentní tuberkulózu vedoucí postavení – více než 1 750 pacientů od roku 2013 podstupuje léčbu lékem bedaquilin. Lék delamanid podává několik aktérů, včetně Lékařů bez hranic, jen zlomku pacientů s rezistentní tuberkulózou tzv. „ze soucitu“ (anglický termín „compassionate use“ znamená použití neregistrovaného léčivého přípravku u pacientů, pro které není dostupná žádná jiná efektivní léčba). Nicméně lék delamanid nebude široce dostupný, pokud nebude v dané zemi registrován. Vzhledem k pokroku by z lepších léčebných postupů mohl těžit každý pacient s rezistentní tuberkulózou, ale dostupnost nových léků v takovém měřítku je velmi vzdálená realitě,“ dodala Jennifer Hughes.

Zlevnila pouze léčba tuberkulózy staršími léky

Lékaři bez hranic nyní zveřejňují aktualizovanou zprávu nazvanou Léky na rezistentní tuberkulózu pod mikroskopem, která přibližuje překážky a faktory, jež ovlivňují přístup k léčbě rezistentní tuberkulózy. Z této zprávy vyplývá, že současně upřednostňovaná léčba rezistentní tuberkulózy stojí 1,8 tisíc až 4,6 tisíc dolarů za jednu léčebnou kúru pro jednoho pacienta. To ukazuje na významný pokles ceny oproti údajům v první zprávě vydané v roce 2011, kdy stejná léčebná kúra stála mezi 4,4 – 9 tisíci dolarů. Nicméně tyto ceny nezahrnují nové léky na tuberkulózu ani podpůrné léky, díky nimž by mohla být léčebná kúra účinnější a šetrnější k pacientovi. Ty mohou bohužel tlačit ceny znovu nahoru.

Společnost Otsuka stanovila cenu jedné léčebné kúry delamanidu pro rozvojové země na 1,7 tisíc amerických dolarů. Lék bedaquilin obdrží prostřednictvím dárcovského programu firmy Johnson & Johnson malá část lidí z nejchudších zemí. Další státy mohou platit až tři tisíce dolarů za léčebnou kúru, což je cena stanovená pro země se středním příjmem.

 „Tuberkulóza je léčitelná, ale stále je to infekční onemocnění, které zabíjí nejvíc lidí na světě,“ dodává lékařka Grania Brigden, poradkyně pro otázky spojené s tuberkulózou pro kampaň za dostupnost léků Access. „Zoufale potřebujeme léčbu, kterou by pacienti lépe snášeli, vyléčila by více lidí a byla by dostupná a cenově přijatelná, jinak se jedná pouze o smrtící obchod jako vždy.“

Podívejte se, jak Lékaři bez hranic léči pacienty s rezistentní tuberkulózou v Indii:

{{{ labels.morehistories }}}