16 Zář 16 15 Zář 17

Jemen: Vyhledat lékařskou pomoc znamená riskovat vlastní život

Boje v Jemenu se opět stupňují. Dubnová dohoda o příměří skončila násilnostmi a mírové rozhovory byly 6. srpna pozastaveny. V oblasti od severního guvernorátu Saada až po guvernorát Taíz na jihu došlo k obnovení intenzivních náletů. Nemocnici Lékařů bez hranic v severním městě Abs zasáhl 15. srpna nálet koalice vedené Saúdskou Arábií. Nálet způsobil značné škody: zemřelo 19 lidí a 24 jich bylo zraněno. Lékaři bez hranic proto z bezpečnostních důvodů evakuovali své spolupracovníky z šesti podporovaných nemocnic na severu Jemenu, kde byl počet civilních obětí zasažených nálety nejvyšší.

„O tomto konkrétním náletu mluvíme, protože v této nemocnici byli přítomni Lékaři bez hranic. V posledních dvanácti měsících se jedná již o čtvrtý útok na naše zařízení. Nálety, ostřelování a bombardování ale zasáhly a zničily i další zdravotnická centra, školy, trhy nebo například mosty,“ řekl Hassan Boucenine, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Jemenu. „Tyto útoky mají přímé oběti, ale válka má i mnoho nepřímých důsledků (propad ekonomiky, problémy s dostupností, zavírání nemocnic nebo třeba nedostatek zdravotnického personálu).“

Nepřímých obětí války je nepočítaně. Patří mezi ně ti, kteří se nemohou dostat do zdravotnických zařízení, aby se zde léčili – například pacienti, kteří potřebují krevní transfúzi, nebo ženy, u kterých je potřeba okamžitě provést císařský řez. I když jsou zařízení funkční, nemohou obvykle poskytovat potřebnou zdravotní péči – chybí jim zdravotnický materiál, personál, léky, nebo nemají dostatek paliva do generátoru. Cesta do některých zařízení je natolik nebezpečná, že lidé si musejí poradit bez nich. Válka navíc zapříčinila ekonomický kolaps a zanechala mnoho lidí s malým anebo žádným příjmem. Mnozí se musejí rozhodovat, zda nakoupí léky, nebo jídlo pro svoji rodinu.

 „Když nyní opět došlo k eskalaci násilí, je životu nebezpečné vyhledat zdravotní péči,“ říká Laurent Sury, vedoucí programů krizové pomoci Lékařů bez hranic. Ukázalo se, že lidé kvůli tomu přestali cestovat za zdravotnickou pomocí do Haydanu, města nacházejícího se v Saada, severním guvernorátu Jemenu. 

V červenci byla nemocnice v Haydanu v plném provozu. Týmy Lékařů bez hranic poskytovaly kolem 60 až 80 konzultací denně. „Od začátku srpna ale lidé přestali cestovat za zdravotnickou pomocí, protože se bojí, že se nemocnice stane cílem útoku,“ řekl Sury. V akutních případech ale lidé cestu riskují, jak se to mu stalo například 13. srpna. Dva dny před náletem na nemocnici Abs přijal tým Lékařů bez hranic do nemocnice v Haydnau 38 dětí poraněných v důsledku útoku na budovu, kde podle svědků probíhala výuka Koránu. Deset dětí zemřelo během cesty, 28 bylo zraněných a stabilizovaných před převozem do nemocnice Al Jumhori podporované Lékaři bez hranic v Saada.

Tato stejná nemocnice byla částečně zničena při náletu koalice vedené Saúdskou Arábií v říjnu 2015. Uzavření dohody o příměří umožnilo týmům Lékařů bez hranic vrátit se do nemocnice a obnovit porodnici a ambulanci. Do nemocnice opět začali chodit vnitřně vysídlení, děti a těhotné ženy na konzultace. Nicméně kvůli rozšířenému nebezpečí, lidé vyhledávají útočiště v jeskyních, a přístup ke zdravotnické péči je velmi obtížný.

Situace na jihu Jemenu je kritická. V obléhaném městě Taíz na frontové linii probíhají aktivní boje přímo v centru. Těžké boje v hustě osídlených oblastech mezi Hútíji a ozbrojenými skupinami podporovanými adenskou vládou jsou na denním pořádku. Jen během 18. a 19. srpna bylo do nemocnic podporovaných Lékaři bez hranic přijato 129 zraněných. Obyvatelé obléhaných oblastí bojují o potravu a vodu. Lékaři bez hranic podporují čtyři nemocnice, přístup do nich je ale kvůli bezpečnostním hrozbám velmi omezený. 2. prosince 2015 zasáhl letecký nálet stanovou kliniku Lékařů bez hranic v Taízu. Jeden člověk zemřel, dalších devět bylo zraněno. 3. října byla nemocnice Al Thawrah podporovaná Lékaři bez hranic zasažena raketami Hútíjů. Sedm členů ambulantního zdravotnického týmu bylo zraněno.

Vzhledem k náletům, bojům na frontové linii a útokům, jakým byl například sebevražedný útok z 29. srpna v Adenu, je jasné, že násilí v Jemenu je plně obnoveno.  Lidé měli pouze několik měsíců omezeného oddechu. Nyní boje pokračují a mají stále více přímých i nepřímých obětí.

View Larger Map

{{{ labels.morehistories }}}