29 Říj 15 15 Zář 17

Jemen: Nemocnice Lékařů bez hranic zničená leteckými útoky koalice

Letecké útoky koalice vedené Saudskou Arábií v noci na dnešek na severu Jemenu zničily nemocnici podporovanou mezinárodní humanitární a zdravotnickou organizací Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF).

Malá nemocnice nacházející se v oblasti Haydan v provincii Sa‘ada byla zasažena několika nálety. Zaměstnanci nemocnice spolu se dvěma pacienty dokázali utéct po prvním náletu ve 22:30. Poté následovali další útoky v průběhu dvou hodin. Jeden člen personálu byl při útěku lehce zraněn. Nemocnice je zcela zničena, nejméně 200 000 osob nyní zůstane zcela bez přístupu k život zachraňující zdravotní péče.

„Tento útok je jen další ukázkou naprostého opovrhování civilisty v Jemenu, kde bombardování přichází v podstatě každý den,“ podotýká Hassan Boucenine, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Jemenu.

Bombardování nemocnice a civilistů je porušením mezinárodního humanitárního práva a Lékaři bez hranic žádají síly koalice o vysvětlení okolností tohoto útoku na Haydan. GPS souřadnice byly koalici vedené Saudskou Arábií pravidelně oznamovány a střecha nemocnice je zřetelně označena logem Lékařů bez hranic.

„Ještě 12 hodin po náletu na nemocnici jsem mohla vidět dým, který z nemocnice stoupal,“ řekla Miriam Czech, koordinátorka projektu v Sa‘ada. „Lůžkové oddělení, vyšetřovny, porodnice, laboratoř a operační sál jsou zničené. Byla to jediná ještě funkční nemocnice v oblasti,“ dodala.

Lékaři bez hranic začali nemocnici podporovat v květnu letošního roku. Od té doby bylo v nemocnici ošetřeno okolo 3400 pacientů. Měsíčně přijali na operační sál v průměru 220 válečných raněných.

„Jemen se ocitl uprostřed totální války, v níž je populace nacházející na špatné straně považována za legitimní cíl,“ vypovídá Hassan Boucenine. „Tržiště, školy, cesty, mosty, kamiony vezoucí jídlo, tábory vysídlených lidí a zdravotnická zařízení jsou bombardovány a ničeny. A prvními oběťmi jsou civilisté.“

Pro Lékaře bez hranic je v tuto chvíli nejdůležitější co nejdříve zprovoznit novou nemocnici, aby mohli lidem žijícím v Haydanu dál poskytovat zdravotní péči.

Lékaři bez hranic pracují v Jemenu v osmi governorátech (San’á, Sa’ada, Aden, Taíz, Amran, Al-Dhale, Ibb a Hajja). Od začátku konfliktu v Jemenu v březnu 2015 přijali do péče více než 15 500 válečných raněných a pokračují v poskytování běžné zdravotní péče.

{{{ labels.morehistories }}}