21 Led 16 13 Říj 21

Jemen: „Nálety pokračovaly – deset až patnáct téměř každý den“

Letecký útok koalice vedené Saúdskou Arábií zničil 26. října nemocnici v jemenském Haydanu. Programová koordinátorka Miriam Czech popisuje, v jakém stavu město bylo několik dní po náletech. Miriam nemocnici podporovanou Lékaři bez hranic navštěvovala několikrát týdně, aby pomáhala personálu i pacientům. V rozhovoru popisuje, jak se celý region stal cílem koaličních náletů.

Co z města Haydan zbylo?

Hlavní třída i domy a obchody podél ní byly srovnány se zemí. Prakticky nikdo tam není a pár zbylých budov je rozbombardovaných. Nálety zasáhly i spoustu domů v přilehlých ulicích. Celé městečko v horském údolí se od mojí první návštěvy v září velmi změnilo. Koaliční letouny znovu a znovu bombardovaly Haydan i okolní region. Členové personálu nemocnice, kterou podporujeme, mi vyprávěli, jak v červnu a červenci bomby dopadaly jen 250 metrů od zařízení. Zasáhly několik domů, školu a tržiště. Nálety se ale ještě zhoršily minulý měsíc, obzvlášť v týdnu od 12. října. Situace byla tak špatná, že nám tým radil, abychom do nemocnice nejezdili. S kolegou logistikem jsme se ale na místo týden poté dostali.

Viděli jsme, že řada vesnic utrpěla další škody. Domy a tržnice v Haydanu byly zničené. Několik dní potom jsme prováděli rutinní návštěvu, abychom dodali léky a zkontrolovali renovační práce, které se prováděly pro zlepšení hygieny a nakládání s odpadem. Nálety ale pokračovaly – deset až patnáct téměř každý den. Haydan a jeho okolí bomby zasahovaly dnem i nocí, až do 26. října, kdy bombardování trvalo celé dvě hodiny. Nemocnice, kterou podporujeme, zničila už první vlna náletů. Nic nezůstalo z pohotovosti, vyšetřoven, porodnické jednotky ani lůžkového oddělení.

Brána nemocnice v Haydanu zničená bombardováním.

Zahynul někdo v nemocnici?

Je to překvapivé, ale nikdo. Členové personálu nebyli v části nemocnice zasažené první vlnou bombardování, takže se stihli skrýt. Tu noc tam naštěstí nebyli ani pacienti. Následujícího dne jsem se setkala s personálem. Všichni byli šokovaní. I přesto ale chtěli zpátky do práce.

Nemocnice v Haydanu jako jediná v regionu stále fungovala a sloužila skoro 200.000 lidí. Bylo v ní opravdu hodně práce. V týdnu před bombardováním se na námi podporovaném porodnickém oddělení narodilo 16 dětí a pohotovost přijala 150 pacientů. Bylo mezi nimi 76 obětí násilí, což je mnohem více než obvykle. Ten samý týden se terčem ostřelování stal dům ve vesnici Al Kraid. Všech 17 jeho obyvatel dorazilo do naší nemocnice. 11 z nich (mezi nimi těhotné ženy a děti) zemřelo před příjezdem nebo na pohotovosti. Ošetřeni byli jen tři lidé, zbylé jsme poslali do nemocnice ve městě Sa’ada.

Nemocnice měla také ambulantní oddělení, kde pracovníci ministerstva zdravotnictví prováděli 100 vyšetření týdně. Léčili také 60 dětí s podvýživou. Zdá se ale, že pacientů bylo méně než obvykle, protože se lidé báli intenzivního bombardování.

Jak se lidé s nálety vyrovnávají?

I když už jich Haydan zasahuje méně, občas stále k nějakým dochází. Den poté, co byla nemocnice zničena, jsme viděli lidi v naložených autech na cestě z města. To je opuštěné. Obyvatelé uprchli do jeskyní v útesech kolem Haydanu. Někteří mi říkali, že v jedné takové jeskyni žije najednou několik rodin. Nemohou si lehnout na zem, protože mají místo sotva na to, aby si sedli. Ven vycházejí, jen aby sehnali jídlo. Pomocí kamenů ucpávají vchody dovnitř.

Je Haydan jediné místo bombardované koaličními silami?

Cílem náletů je celý region, takže i silnice a vesnice. Cesty jsou poseté troskami aut a krátery po explozích. Několik mostů na hlavní cestě do Sa’ady je poškozených. Nemocnici v Saqimu zničil nálet koaličních letounů minulý červen a teď na konci srpna přišla řada na zdravotní středisko v Maranu, také v provincii Sa’ada. Pravidelně bombardované je také městečko Kitaf, kde je nemocnice, jíž bychom rádi pomáhali. Terčem útoků je také vesnice Majz a města Razá a Ghamr. Bezhlavé bombardování je tu běžná věc.

{{{ labels.morehistories }}}