17 Květen 15 15 Zář 17

Jemen: Mezinárodní výbor Červeného kříže a Lékaři bez hranic jsou znepokojeni útoky na klíčovou dopravní infrastrukturu

Mezinárodní výbor Červeného kříže (ICRC) a Lékaři bez hranic jsou extrémně znepokojeni vážnými škodami, které způsobily nedávné koaliční útoky na letiště v Sana‘á a Hodeidě. Situace komplikuje dodávky tolik potřebné humanitární pomoci a pohyb humanitárních pracovníků.

„Jemen takřka úplně závisí na dovozu jídla a léků, zejména pro léčbu chronických onemocnění,“ říká Cedric Schweizer, vedoucí týmu 250 pracovníků ICRC v Jemenu. „Letiště v Sana‘á bylo klíčovým bodem civilní infrastruktury a hlavním spojením pro nepostradatelné humanitární dodávky materiálu a služeb. Sankce zavedené arabskou koalicí v posledních šesti týdnech spolu s extrémním nedostatkem pohonných hmot dramaticky komplikují každodenní život Jemenců. Jejich utrpení je nesnesitelné. 

Narušení klíčové dopravní infrastruktury, včetně letišť, přístavů, mostů a silnic, mají alarmující dopady na civilní obyvatelstvo a humanitární situace začíná být katastrofální. Kontrolní stanoviště různých ozbrojených frakcí blokují dodávky krizového zdravotnického materiálu do nemocnic a znemožňují pacientům a zraněným přístup k nezbytné zdravotní péči.

„Současný konflikt už způsobil obyvatelstvu této země mimořádné těžkosti,“ říká Marie Elisabeth Ingres, která vede misi Lékařů bez hranic v Jemenu. „Zničení ranveje v Sana‘á znamená, že nespočet životů je v ohrožení. Nemůžeme si dovolit stát a dívat se, jak jsou lidé nuceni pít závadnou vodu a děti umírají na nemoci, kterým lze předejít.“

V této stále se zhoršující situaci požadují Lékaři bez hranic a ICRC zpřístupnění dostatečně velkých a všemi stranami respektovaných cest pro dodávky humanitární pomoci. Vyzýváme, aby útoky na tato životně důležitá spojení byly zastaveny a aby Jemenská civilní letová správa dostala možnost opravit letiště, přes která může do Jemenu proudit humanitární pomoc. 

{{{ labels.morehistories }}}