26 Květen 17 15 Zář 17

Jemen: Hrozí, že se epidemie cholery vymkne kontrole

Mezinárodní zdravotnická organizace Lékaři bez hranic upozorňuje na nárůst případů cholery a vodnatého průjmu po celém Jemenu, vyzývá k okamžité a náležité reakci a varuje před rizikem, že se epidemie vymkne kontrole.

Počet případů s podezřením na choleru se do 20. května více než zdvojnásobil, podle údajů Světové zdravotnické organizace z 11 tisíc (14. května) na více než 23,5 tisíce (19. května). Podle zpráv jemenského Ministerstva zdravotnictví se nemoc v současné chvíli rozšířila do 18 z 22 jemenských provincií.

Týmy Lékařů bez hranic ošetřily do minulého týdne 3 092 pacientů ve čtyřech cholerových centrech a devíti zařízeních pro léčbu cholery v provinciích Amran, Houdaydah, Hajja, Al Dhale, Taíz a Ibb. Očekávají také dodávku více než 63 tun zásob do Jemenu.

„Rychlost, jakou se nynější epidemie šíří, je alarmující,“ upozorňuje Ghassan Abou Chaar, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Jemenu. „Již před propuknutím epidemie byl zdravotnický systém přetížen a zdravotní potřeby lidí narůstaly. Abychom epidemii dostali pod kontrolu, nepostačí léčit pouze pacienty, kteří dorazí do zdravotnických zařízení. Musíme se zaměřit také na zdroj nákazy, zlepšit stav vody a sanitace a pracovat s místními komunitami, abychom zabránili vzniku nových případů.“

Válka v Jemenu, která vypukla v roce 2015, měla pro už tak oslabený systém zdravotnictví velmi vážné důsledky. Mnohá zdravotnická zařízení přestala fungovat a země se potýká s nedostatkem léků včetně infuzních a perorálních rehydratačních roztoků. Oba roztoky jsou klíčové pro léčbu cholery.

Snaha o léčbu pacientů naráží mimo jiné i na nedostatek personálu. Jemenští zdravotníci nedostali od září 2016 žádný plat a mnozí z nich tak byli nuceni najít si jinou práci, aby uživili vlastní rodiny. Bezpečnostní situace navíc brání humanitárním organizacím pomáhat v zasažených oblastech.

Lékaři bez hranic vyzývají k zajištění dovozu zdravotnického materiálu do Jemenu a k vyplácení mezd zdravotníkům, aby mohli pokračovat ve své práci. Zároveň apelujeme na všechny účastníky konfliktu, aby umožnili zdravotníkům a pracovníkům humanitárních organizací přístup do zasažených oblastí, kde mohou provozovat zdravotnická zařízení, léčit pacienty a dostat epidemii pod kontrolu.

Lékaři bez hranic jsou mezinárodní zdravotnická humanitární organizace, která působí v 70 zemích světa včetně Jemenu. Naše týmy poskytují přímou lékařskou péči pacientům ve 13 nemocnicích a podporují více než 25 nemocničních zařízení v 11 jemenských provinciích.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}