© Ilustrační foto. Malak Shaher/MSF
22 Bře 16 13 Říj 21

Jemen: Do obležených částí Taízu se nemůže dostat zdravotnická pomoc

Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) oznámila, že navzdory několika týdnům intenzivního vyjednávání s představiteli Hútíů stále nemůže doručovat zásoby základního zdravotnického materiálu a léků do dvou nemocnic v obklíčené části města Taíz na jihu Jemenu. Dva kamiony Lékařů bez hranic byly v neděli znovu zastaveny na kontrolních stanovištích Hútiú a byl jim odepřen vjezd do oblasti.

„Do nemocnic v této obklíčené oblasti přichází mnoho lidí s válečnými zraněními,“ říká Karline Kleijer, krizová manažerka Lékařů bez hranic pro Jemen, která se právě vrátila z této země. „Přesto máme zákaz doručovat základní zdravotnické zásoby, jako intubační trubice, anesteziologické léky, infúze, šití a antibiotika, které by lékařům pomohly provádět život zachraňující zdravotní péči.“

„Je nesmírně frustrující, že jsme po týdnech vyjednávání nedosáhli žádného pokroku a nepodařilo se nám přesvědčit úřady o potřebě poskytování nestranné zdravotní péče obětem probíhajících bojů v této oblasti. A to i přesto, že nadále pokračujeme v podpoře zdravotních zařízení na územích kontrolovaných Hútíi,“ poznamenává Kleijer.

Obyvatelé Taízu vypovídají o rostoucích obtížích s dodávkami vody, pohonných hmot a jídla. Ceny v obklíčené oblasti dramaticky vzrostly a lidé mají velký problém sehnat dostatek pitné vody.

Běžní Jemenci, kteří bydlí v hustě obydlených oblastech Taízu, žijí v ustavičném strachu z odstřelovačů, zbloudilých střel a ostřelování minomety, které stejnou měrou využívají obě válčící strany. Letecké útoky zasahují město denně. Lidé mají problém dostat se do nemocnic, protože jsou vyděšení z bojů, mají strach překročit frontovou linii a nemají možnost převozu kvůli nedostatku pohonných hmot. Často proto vyhledávají zdravotní péči u spřátelených sester a lékařů, k nimž docházejí domů.

Lidé každý den bojují o přežití

Zbrojní embargo se v Jemenu de facto proměnilo ve všeobecnou blokádu, prosazovanou koalicí Saúdské Arábie a OSN, a způsobilo nedostatek jídla a pohonných hmot, které jsou nyní dostupné jen za přemrštěné ceny.

„Velká část obyvatel Taízu je vysídlena uvnitř svého města,“ popisuje Kleijer. „Každý den bojují o přežití a kvůli prudce stoupajícím cenám základních potřeb a přetrvávajícímu nebezpečí bojují také o zajištění dostatku jídla a vody.“

V Taízu bylo dříve pro více než 600 000 obyvatel celkem 20 nemocnic. Kvůli bojům jich zůstává v provozu jen šest, a to zpravidla jen částečně. Mají nedostatek zdravotního personálu, pohonných hmot a základních léků a jsou zavaleni množstvím raněných, kteří den co den potřebují pohotovostní péči.

„Situace v Taízu je dramatická a během následujících týdnů se jenom zhorší, pokud nebude vůle ušetřit civilní obyvatelstvo násilí a umožnit lidem, aby se dostali k základním službám, včetně zdravotnictví,“ říká Kleijer.

Lékaři bez hranic jako nestranná a neutrální organizace podporují všechny nemocnice v Taízu, které potřebují základní zásoby, bez ohledu na to, zda jsou v oblastech kontrolovaných jednotkami Hútíů, nebo místními rebely. Jen v samotném Taízu, kde organizace působí nepřetržitě od května, bylo v nemocnicích podporovaných Lékaři bez hranic ošetřeno 3 644 pacientů s válečnými zraněními. Všechny podporované nemocnice v Jemenu ošetřily od března 2015 celkem více než 15 500 válečných raněných.

Lékaři bez hranic vyzývají všechny válčící strany, aby povolily humanitární a zdravotnické zásobování do všech oblastí, aby zajistily přístup k lékařské péči pro všechny nemocné a raněné a aby v souladu s mezinárodním humanitárním právem a jemenskými tradicemi chránily zdravotnická zařízení a zdravotníky.

{{{ labels.morehistories }}}