26 Dub 15 15 Zář 17

Jemen: „Denně nám volají pacienti v kritickém stavu, kteří se nemohou dostat do našich nemocnic“

Dr. Ali Dahi pracuje pro Lékaře bez hranic v Ad Dhale. Tuto oblast na jihu Jemenu stále zasahují ostré boje ve městech a letecké bombardování. Hútíové útočí dále na jih a lidé se kvůli násilí nemohou včas dostat k život zachraňující zdravotní péči.

Dva nebo tři dny v minulém týdnu jsme měli poměrně klid, teď už ale ve městě Ad Dhale zase probíhá těžká palba a bombardování. Každý den nám volají pacienti v kritickém stavu, kteří se nemohou dostat do našich nemocnic. Někdy jsou to lidé s válečnými zraněními, jindy mají jiné vážné zdravotní problémy.

Těhotné ženy umírají na kontrolních stanovištích

V posledních dvou týdnech nás třikrát volaly ženy s život ohrožujícími porodními komplikacemi z kontrolních stanovišť. Ta se uzavřela, protože cesty do naší nemocnice byly příliš nebezpečné. Dvě z těchto žen a jeden novorozenec zemřeli dřív, než se stanoviště opět otevřela.

Právě včera došlo u jedné ženy rodící doma k vážnému poporodnímu krvácení. V tu chvíli ale boje v Ad Dhale zesílily a na kontrolním stanovišti na cestě do naší nemocnice ji poslali zpátky. Ani tato žena se nedokázala včas dostat do jiného zdravotnického zařízení. I ona zemřela.

Další případ byla žena, která urychleně potřebovala císařský řez, aby přežila ona i její nenarozené dítě. Cesty ale byly pro naši ambulanci příliš nebezpečné. Nemohli jsme ji přivézt k nám a žena sama nemohla přejet do nějakého jiného zařízení schopného takovou operaci provést. Jediný, kdo jí mohl zachránit život, byl lékař ve vesnici. Ten vyvolal porod, ale následkem toho dítě zemřelo. Alespoň matka ale přežila.

Tohle všechno jsou jen ty příběhy, o kterých víme.

Překračování frontových linií

Vážné případy odesíláme k více specializované péči do jiných zařízení kdykoli můžeme. Někdy je dokonce potřeba přejet frontové linie. V posledních dvou dnech jsme dokázali převézt šest pacientů z Ad Dhale do nemocnice Lékařů bez hranic v Adenu. Tam máme mnohem lepší chirurgické zázemí a navíc se tam podařilo dopravit nový chirurgický tým a zásoby.

Těžké boje na cestách nás ale velmi často nutí nechávat pacienty, kteří potřebují převoz, na našem hospitalizačním oddělení v Ad Dhale. Čekají na okamžik, kdy je bezpečnější cestovat. Někdy se to dá, ale často to trvá příliš dlouho.

Vážný nedostatek zásob v Ad Dhale a okolí

Zhruba 60 % obyvatel uprchlo z města do okolí, kde je relativně bezpečněji. Město je v podstatě uzavřené. Není dostatek paliva a elektřiny, kvůli čemuž také dochází k nedostatku vody, kterou nelze pumpovat. Pro nemocnici je to problém, ale řediteli se podařilo sehnat cisternu, která nám v tuhle chvíli umožňuje dál fungovat.

Lékaři bez hranic ošetřují oběť leteckého útoku na uprchlický tábor Al Mazraq v Jemenu.

Okolním státním nemocnicím docházejí zásoby. Lékaři bez hranic darují materiál, kde jen mohou, potřebujeme ale do země dostat více zásob. Jemenskému ministerstvu zdravotnictví došly léky na chronická onemocnění, takže pacientům na dlouhodobé léčbě, např. s tuberkulózou, hrozí, že se jejich léčba přeruší. Zvlášť u tuberkulózy pak narůstá riziko rozvoje rezistence, což lidem na dlouho zkomplikuje léčbu. Hrozí i výpadky očkování, protože vakcíny nelze kvůli výpadkům elektřiny uchovávat v chladu. Riziko nemocí, jimž se dá předcházet tak také dlouhodobě narůstá. V oblasti také dochází jídlo.

Od propuknutí násilí jsme v Ad Dhale léčili více než 150 lidí s válečnými zraněními. Konflikt ale podkopává zdraví lidí mnoha dalšími způsoby. Je třeba, aby se zdravotnický personál a materiál dostávaly do Jemenu snadněji a rychleji.

{{{ labels.morehistories }}}