© MSF
02 Zář 16 01 Čvn 21

Jemen: Další nemocnice podporovaná Lékaři bez hranic bombardována

Na severu Jemenu zasáhla raketa nemocnici podporovanou Lékaři bez hranic. Zemřelo pět lidí a deset jich je zraněno. Několik budov zdravotnického zařízení se zhroutilo. Mezi zraněnými jsou tři spolupracovníci Lékařů bez hranic, dva z nich jsou v kritickém stavu.

Aktualizace 18. ledna: Počet obětí útoku na nemocnici v Jemenu se zvýšil

Podle našeho personálu zasáhla jedna raketa nemocnici Shiara v distriktu Razá, ve které Lékaři bez hranic pracují od listopadu 2015. Lékaři bez hranic nejsou schopni potvrdit původ útoku, ale nad zařízením v čase útoku prolétala letadla. Minimálně jedna další raketa dopadla vedle nemocnice. Počet obětí může ještě narůst, protože v sutinách mohou být uvězněni lidé. Všechen personál a pacienti byli evakuováni - pacienti byli přeloženi do nemocnice Al Goumoury v Saadě, kterou Lékaři bez hranic rovněž podporují. 

„Všechny strany konfliktu, včetně koalice vedené Saudskou Arábií, jsou pravidelně informovány o GPS souřadnicích zdravotnických zařízení Lékařů bez hranic. Jsme s nimi v nepřetržitém kontaktu, abychom zajistili, že si budou vědomi vážných humanitárních důsledků, které má konflikt na obyvatelstvo, a že je nutné respektovat poskytování zdravotnické pomoci,” řekla vedoucí operací Lékařů bez hranic Raquel Ayoraová. „Není možné, aby kdokoli s kapacitou provést letecký útok anebo shodit bombu nevěděl, že nemocnice Shiara je funkční zdravotnické zařízení poskytující urgentní zdravotní péči a že ji podporují Lékaři bez hranic.“ 

„Znovu vyzýváme všechny strany konfliktu, aby respektovaly neutralitu zdravotnických zařízení a práva pacientů na zdravotní péči. A zdůrazňujeme, že bombardování nemocnic je porušením mezinárodního humanitárního práva,“ dodala Ayoraová.

Konflikt obzvlášť zasáhl distrikt Razá. Obyvatelé této oblasti jsou vážně postiženi neustálým bombardováním a důsledky deset měsíců trvající války. Nemocnice Shiara byla bombardována už předtím, než ji začali podporovat Lékaři bez hranic. Poskytované služby v ní byly zredukovány na stabilizaci pacientů, pohotovost, péči o matku a na urgentní péči.

Toto je třetí vážný útok na zdravotnické zařízení Lékařů bez hranic v Jemenu za poslední tři měsíce. Už 27. října byla při leteckém útoku koalice vedené Saúdskou Arábií zničena nemocnice v Haydanu, poté 3. prosince zasáhla koalice zdravotnické středisko v Taízu, kde bylo zraněno 9 lidí. Týmy Lékařů bez hranic se neustále snaží o to, aby všechny ozbrojené skupiny respektovaly zdravotnická zařízení. 

„Odsuzujeme tento incident, jenž potvrzuje znepokojující model útoků na život zachraňující zdravotnické služby. Jsme rozhořčeni, protože kvůli němu už tak extrémně zranitelná populace zůstane týdny bez přístupu ke zdravotní péči,“ uvedla Ayoraová a dodala:  „Opět jsou to civilisté, kteří musí snášet břímě války.“ 

Lékaři bez hranic požadují okamžité ukončení útoků na zdravotnická zařízení a vyzývají všechny strany konfliktu k tomu, aby se jednoznačně zavázaly vytvořit podmínky pro bezpečné poskytování humanitární pomoci. Lékaři bez hranic rovněž žádají, aby činitelé zodpovědní za útok vyšetřili okolnosti tohoto incidentu.

Lékaři bez hranic pracují v Jemenu v osmi governorátech (Saná, Saada, Aden, Taíz, Amran, Al-Dhale, Ibb a Hajja). Od začátku konfliktu v březnu 2015 přijali do péče více než 20 000 válečných raněných a pokračují v poskytování běžné zdravotní péče, jelikož zdravotnický systém v zemi funguje jen stěží. Lékaři bez hranic vedou v zemi 11 nemocnic a podporují 18 zdravotnických středisek.

 

Záběry nemocnice Shiara po bombardování (Jemen, distrikt Razá)

Počet obětí včerejšího útoku na nemocnici Shiara v Jemenu, stoupl ze čtyř na pět. Dalších deset lidí je zraněno.Podívejte se na video, které ukazuje nemocnici po dopadu bomby. Omluvte sníženou kvalitu, záznam je natočený na mobilní telefon.

Posted by Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) on Monday, January 11, 2016

Aktualizace 18. ledna: Počet obětí útoku na nemocnici v Jemenu se zvýšil

Nové zprávy z nemocnice Shiara v Jemenu: Celkový počet mrtvých se vyšplhal na šest. Jeden z pacientů podlehl v Saadě týden po zasažení nemocnice raketou vážným zraněním.  

Počet obětí raketového útoku na nemocnici Shiara v distriktu Razá v severním Jemenu minulý týden vzrostl na šest. V sobotu večer v nemocnici podporované Lékaři bez hranic v Saadě zemřel vážně zraněný pacient, který byl šest dní hospitalizován na jednotce intenzivní péče.

Lékařský tým udělal vše, co bylo v jeho silách, ale stav pacienta byl extrémně kritický už v době příjmu do nemocnice. Výbuch původně způsobil smrt pěti lidí, dalších osm bylo zraněno, z toho dva vážně. Ti byli převezeni na jednotku intenzivní péče v Saadě a ostatním byla poskytnuta péče v nemocnici v distriktu Razá.

“Vyslovujeme upřímnou soustrast rodině oběti a zároveň opět odsuzujeme fakt, že se nemocnice stala součástí válečných cílů v rámci konfliktu, který pustoší tuto zemi posledních deset měsíců. Musíme znovu a znovu opakovat, že civilní obyvatelstvo, zdravotnický personál a zdravotnická zařízení by měla ve válce podléhat ochraně. Ještě týden po výbuchu se pacienti i zdravotníci bojí vrátit se zpátky do nemocnice. Důsledky útoků na nemocnice si vybírají krutou daň na celé populaci.” komentuje situaci Juan Prieto, hlavní koordinátor projektů Lékařů bez hranic v Jemenu.

{{{ labels.morehistories }}}