14 Bře 11 15 Zář 17

Japonsko: Lékaři bez hranic pokračují ve vyhodnocování situace v oblastech postižených zemětřesením a tsunami

Tým Lékařů bez hranic, který byl vyslán do oblasti postižené zemětřesením o síle 8,9 stupňů Richterovy stupnice a následnými vlnami tsunami na severovýchodě Japonska, pokračuje v poskytování pomoci v rámci masivní vládou řízené záchranné akce. Tým Lékařů bez hranic byl rozšířen na 10 lidí, další personál bude do terénu vyslán v pondělí.

V neděli jsme provozovali mobilní kliniky a uskutečnili monitoring ve dvou evakuačních centrech,“ uvedl koordinátor týmu Lékařů bez hranic Mikiko Dotsu.

Zdá se, že zdravotnické potřeby v evakuačních centrech narůstají,“ doplnil Mikiko.

Situace je pro ty, kteří katastrofu přežili, obtížná; velké části prefektury Mijagi zůstávají i nadále bez vody a elektřiny.

V pondělí se 10členný průzkumný tým Lékařů bez hranic rozdělí do dvou skupin a rozšíří svoji průzkumnou misi na jih od města Sendai v prefektuře Mijagi, a také do odlehlejších oblastí země, které byly nejhůře zasaženy masivním zemětřesením a tsunami.

Týmy se soustředí na potřeby nejzranitelnější části populace, včetně starých lidí, malých dětí a lidí trpících chronickými nemocemi, jako je cukrovka nebo onemocnění srdce.

Lékaři bez hranic pozorně monitorují situaci kolem jaderné elektrárny Fukushima. Pokud by došlo k vážné jaderné havárii, bude další postup a opatření záležet pouze na rozhodnutí japonské vlády.

{{{ labels.morehistories }}}