16 Úno 15 15 Zář 17

Itálie a Evropská unie by neměly opustit uprchlíky na moři

Řím/Praha, 2. října 2014 – Rok po tragickém ztroskotání lodi u ostrova Lampedusa se lidé v nebývalém počtu dál vydávají na nebezpečnou cestu k evropským břehům. Důvodem útěku z vlastní země jsou nejčastěji nekončící válečné konflikty a krize, jako např. v Sýrii, a naprostý chaos v Libyi. Lékaři bez hranic upozorňují na čím dál větší zranitelnost uprchlíků a žádají EU, aby pokračovala v aktivním vyhledávání a záchraně lidských životů v prostorách Středozemního moře.

Po celém světě se prudce rozrůstá množství konfliktů, Evropská unie však dál zavírá své hranice. Mnoho uprchlíků proto nemá jinou možnost, jak se dostat do Evropy a požádat o mezinárodní ochranu, než překonat Středozemní moře. V Augustě a Pozzallu, kde se uprchlíci v Sicílii nejčastěji vyloďují, poskytují Lékaři bez hranic pohotovostní zdravotní péči a nabízejí psychologickou pomoc tisícům uprchlíků a migrantů, kteří utekli před válkou v Sýrii, pronásledováním v Eritreji a odsouzeníhodné chudobě v subsaharské Africe. Na základě náznaků ze strany italských a evropských úřadů se však Lékaři bez hranic obávají ukončení operace Mare Nostrum. Operace Evropské unie Frontex Plus, která by ji měla nahradit, se pravděpodobně omezí pouze na organizaci hlídek v italských teritoriálních vodách.

„Dokud beznaděj požene migranty k téhle zoufalé a nebezpečné cestě, měly by Itálie i Evropská unie na humanitární krizi odehrávající se na prahu Evropy reagovat,“ vysvětluje Stefano Di Carlo, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Itálii. „Nepřítomnost aktivních hlídek v mezinárodních vodách, kde se odehrává mnoho tragických ztroskotání, ohrozí tisíce životů.“

Fotogalerie: Ohroženi vprostřed moře

Nejčastěji využívaná cesta uprchlíků přes Středozemní moře z Libye je mimořádně nebezpečná, jednak kvůli riziku ztroskotání, jednak kvůli extrémnímu násilí, které uprchlíci během cesty zažívají. Týmy Lékařů bez hranic na Sicílii ošetřují čím dál častěji pacienty z nejohroženějších skupin: oběti mučení a násilí, handicapované, těhotné ženy a malé děti.

„Poskytujeme pomoc migrantům a uprchlíkům v Itálii už několik let, nikdy jsme však nezaznamenali takové procento žen a dětí,“ dodává Stefano Di Carlo. „I na útěku před nebezpečím jsou lidé na chatrných lodích znovu vystaveni obrovským rizikům. Vydali se na cestu v marné naději, že budou konečně v bezpečí, a zatím mnoho z nich tak tak vyvázlo ze ztroskotání, při němž zemřelo mnoho jejich náhodných spolucestujících a při němž často ztratili své blízké.“

Chaos panující v Libyi umožnil odjezd tisícům uprchlíků, 90 % z nich se vydalo na moře právě z libyjských přístavů.

„Jedna 17letá senegalská dívka nám vyprávěla, že přijela navštívit rodiče, kteří žili a pracovali v Libyi, našla je však mrtvé,“ pokračuje Stefano Di Carlo. „Kvůli uzavřeným senegalským hranicím se nemohla vrátit domů, a tak aby unikla násilí, nastoupila na loď do Evropy. Její drama ovšem neskončilo – loď ztroskotala a ona se obává, že bude nucena odjet přes moře zpět.“

V období od ledna do srpna ošetřily týmy Lékařů bez hranic v Pozzallu 19.000 uprchlíků ze 64 lodí. Většina z nich přijíždí v relativně dobrém stavu, protože jsou rychle zachráněni v rámci operace Mare Nostrum. Většina zdravotních problémů je spojená s jejich cestou na africké pobřeží – zranění, kožní nemoci způsobené katastrofálními hygienickými podmínkami v detenčních centrech v Libyi a infekce dýchacích cest. V srpnu zřídili Lékaři bez hranic zdravotnické stanoviště v přístavu Augusta a jen za první měsíc ošetřili 582 lidí, z nichž 71 bylo vystaveno násilí.

„Tragická ztroskotání posledních týdnů jasně dokazují, že záchranné operace ve Středozemním moři musejí pokračovat. Ukazují ale také, že migranti takto riskují svůj život proto, že nemohou přijet do Evropy legálně a bezpečně,“ vysvětluje Stefan Di Carlo. „Je skandální, že situace musí dojít až k záchranným akcím. Migranti, kterým se podařilo uprchnout před nebezpečím ve vlastní zemi, by neměli znovu riskovat své životy.“

Lékaři bez hranic pracovali na ostrově Lampedusa mezi lety 2002 a 2013. Aktuálně podporují italské zdravotnictví poskytováním zdravotní péče migrantům, žadatelům o azyl a uprchlíkům v místních zdravotních střediscích v krajích Raguse a Syrakusy na Sicílii. Týmy Lékařů bez hranic jsou nepřetržitě přítomné v přístavech Pozzallo a Augusta, kde okamžitě reagují na přistání uprchlíků.

V Řecku pracovali Lékaři bez hranic na severu země, kde až do dubna 2014 poskytovali zdravotní péči a psychologickou pomoc migrantům, uprchlíkům a žadatelům o azyl na policejních stanicích a v detenčních centrech. Organizace je nadále připravena na krizovou reakci v případě potřeby. Mimo to poskytují Lékaři bez hranic zdravotní péči obětem násilí v Aténách, kde spolupracují se dvěma řeckými organizacemi.

{{{ labels.morehistories }}}