07 Dub 17 15 Zář 17

Irák: Stabilizace zdravotní péče v oblastech relativního bezpečí

V oblasti Tal Afar, severozápadně od Mosulu, brání nedostatek funkčních zdravotnických zařízení místním obyvatelům v přístupu ke zdravotní péči. Lékaři bez hranic rozšiřují své aktivity v této oblasti – v říjnu minulého roku zde otevřeli porodnici a nedávno také jednotku intenzivní péče a oddělení pediatrické péče ve vesnici Tal Marak.

Lékaři bez hranic začali v této oblasti působit v roce 2015, protože většina zdravotnických zařízení byla kompletně zničena a těm, která byla poničena pouze částečně, chyběl základní zdravotnický materiál, léky i personál. Nebyla tak schopna poskytovat péči místním obyvatelům.

„Celá oblast je viditelně postižena válečným konfliktem,“ vysvětluje Andrew Cullen, terénní koordinátor Lékařů bez hranic. „Některá místa se zdají nedotčená, zatímco jiná jsou úplně zničená. Přestože tu za posledních více než 18 měsíců nedošlo k žádným aktivním bojům, má zdejší populace problém s přístupem ke zdravotní péči.“

Místní lidé jsou nuceni cestovat do více než 100 kilometrů vzdálených obydlených oblastí Dohúk a Zakho, aby se jim dostalo specializované péče. Jedná se o velmi dlouhou cestu, která je pro většinu lidí příliš drahá a pro mnohé zcela nemožná. V důsledku toho se z naléhavých případů stávají kritické.

„Začali jsme s poskytováním zdravotní péče prostřednictvím mobilních klinik,“ vysvětluje Andrew Cullen. „Pak jsme zjistili, že potřebujeme mít možnost asistovat ženám při porodech. Když jsme museli kritické případy převážet do jiných nemocnic, například kvůli operacím, došlo nám, co si tu lidé musejí vytrpět, aby se dostali do nejbližší nemocnice. Bylo jasné, že potřebujeme jednotku intenzivní péče a pohotovost.“

Mobilní lékařské týmy MSF provozují od ledna 2015 kliniky ve třech vesnicích v oblasti Tal Afar, kde poskytují všeobecnou zdravotní péči, psychologickou pomoc, péči v oblasti sexuálního a reprodukčního zdraví a léčbu chronických onemocnění. V říjnu loňského roku Lékaři bez hranic rozšířili své aktivity a otevřeli v Tal Maraku porodnici. Od otevření kliniky do letošního únoru zde naše týmy asistovaly u více než 500 porodů. Podobný počet komplikovaných případů jsme nechali převézt do Zakho.

V březnu 2017 otevřeli Lékaři bez hranic ve stejné budově lůžkové oddělení pediatrické péče (pro děti mladší 12 let) a jednotku intenzivní péče pro dospělé ve stavu ohrožení života. Udělali jsme to v očekávání potenciálního přílivu uprchlíků z ozbrojených bojů v Mosulu a Tal Afaru a v reakci na akutní nedostatek sekundárních zdravotnických zařízení v oblasti.

 „Původní záměr byl otevřít pouze porodnici,“ říká Ileana Boneschi, manažerka pro oblast sexuálního a reprodukčního zdraví v Tal Maraku. „Ale s jednotkou intenzivní péče a lůžkovým oddělením pediatrické péče už se stáváme opravdovou nemocnicí.“

Lékaři bez hranic působí v Iráku nepřetržitě od roku 2006. Aby si udrželi svou nezávislost, neakceptují finanční podporu od žádné vlády, náboženského výboru ani mezinárodní agentur a jejich programů v Iráku. Aby mohli pokračovat ve své práci, spoléhají se výhradně na podporu od soukromých dárců a veřejnosti po celém světě. V současné době mají Lékaři bez hranic v Iráku více než 1 600 spolupracovníků.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}