18 Čvn 14 15 Zář 17

Irák: Lékaři bez hranic vyzývají k respektování zdravotnických zařízení

Ženeva/Praha, 18. června 2014 – Bombardování iráckého města Tikrít 13. června 2014 vážně poškodilo kliniku Lékařů bez hranic a omezilo tak přístup ke zdravotní péči pro více než 40.000 lidí prchajících před novým nárůstem násilí v zemi. Mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic/ Médecins Sans Frontières (MSF) proto vyzývá válčící strany, aby respektovaly zdravotnický personál a zařízení, a žádá, aby byly ušetřeny životy civilistů.

„Přímé i nepřímé útoky na zdravotnický personál a zařízení zásadním způsobem ohrožují poskytování nutné zdravotní péče,“ prohlásil Fabio Forgione, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Iráku. „Tyto útoky nám brání v přístupu k pacientům a vystavují zdravotnický personál i pacienty neúnosnému riziku.“

Násilí se den za dnem zvyšuje a humanitární situace v Iráku je čím dál znepokojivější, zvláště na severovýchodě v Mosulu a v provincii Anbár na západě země.

„Statisíce lidí prchajících z Mosulu a provincie Anbár žijí ve velmi choulostivých podmínkách. Lidé se uchýlili do domů, mešit, rozestavěných budov a k příbuzným a naléhavě potřebují vodu, přístřeší a potraviny, stejně jako přístup k základní zdravotní péči. Ovšem v současném kontextu plném násilí, kdy se i zdravotnické aktivity stávají terčem útoků, je poskytování humanitární a zdravotnické pomoci mimořádně obtížné,“ uvedl dále Fabio Forgione.

I přes velmi nestabilní bezpečnostní situaci distribuovaly týmy Lékařů bez hranic v neděli 15. června základní prostředky k přežití přibližně 250 rodinám ve městě Bašika, ležícím v okrsku Mosul. Spolu s tím provozují Lékaři bez hranic ve městech Bašika a také Tess-Kharab, ležícím mezi Erbílem a Mosulem, mobilní kliniky, které vysídleným populacím poskytují zdravotní péči.

Lékaři bez hranic budou svoje aktivity v Iráku v příštích dnech dále rozšiřovat. V oblasti mezi Dohúkem a Mosulem, kam se uchýlily tisíce lidí, budou zprovozněny mobilní kliniky. Organizace rovněž připravuje otevření kliniky v Kirkúku a posílení chirurgického týmu v Tikrítu a Hawíje. Pokud to bezpečnostní situace dovolí, budou Lékaři bez hranic pokračovat v distribuci prostředků základních potřeb nejzranitelnějším populacím v oblastech, kde již působí.

Od dubna poskytují týmy Lékařů bez hranic pomoc také lidem prchajícím z Falúdže, 3.000 rodinám rozdaly základní prostředky k přežití, včetně hygienických sad a přikrývek.

Přes probíhající konflikt, který vážně ohrožuje humanitární práci v oblasti, se Lékaři bez hranic nadále snaží Iráčanům poskytovat zdravotnickou pomoc. Lékaři bez hranic pracují v zemi od roku 2006. Ve snaze zajistit naprostou operační nezávislost nepřijímá organizace pro financování projektů v Iráku finanční prostředky od žádné vlády, náboženské skupiny ani mezinárodní agentury a spoléhá se výhradně na finanční příspěvky od soukromých dárců. V Iráku organizace aktuálně zaměstnává 300 lidí.

{{{ labels.morehistories }}}