19 Srp 10 15 Zář 17

Indie: Lékaři bez hranic reagují na nárůst případů malárie v Bombaji

V důsledku prudkého nárůstu případů malárie v Bombaji zahájili Lékaři bez hranic intervenci na pomoc bombajským úřadům v boji s touto nemocí.

Týmy Lékařů bez hranic, které pracují v Bombaji v projektu na léčbu HIV, poskytnou 64 zdravotnickým střediskům ve městě 100 000 diagnostických a 3 700 léčebných sad. Lékaři bez hranic také zaškolí zaměstnance zdravotnických středisek v určování diagnózy a léčbě nemoci.

Lékaři bez hranic reagují na žádost ministerstva zdravotnictví o posílení dodávek léků na typ malárie způsobený parazitem Plasmodium falciparum. Ten je nejvíce smrtelnou formou nemoci a představuje přibližně 10 až 15 % všech případů v Bombaji. Diagnostické testy poskytované Lékaři bez hranic umožňují spolehlivé určení formy malárie, kterou je pacient nakažen.

V nejvíce postižených částech města žije až půl milionu obyvatel. Během prvních šesti měsíců roku 2010 bylo zaznamenáno 14 724 případů malárie, což je téměř rovno počtu případů zaznamenaných v průběhu celého minulého roku. To ukazuje výrazný nárůst počtu nakažených lidí.

„V minulém roce Lékaři bez hranic úspěšně léčili více než milion pacientů s malárií ve 30 zemích světa. Jsme rádi, že můžeme sdílet naše zdroje a odborné znalosti s bombajskými úřady. Důležité je, aby byl zdravotnický personál schopen určit správnou diagnózu a pacientům tak mohla být předepsána správná léčba. Diagnostické testy, které poskytujeme, jsou spolehlivé a jednoduché - k určení diagnózy stačí jediná kapka krve,“ říká koordinátor projektu Lékařů bez hranic v Bombaji Tiago Dal Molin.

„Nemoc je přenášena infikovanými komáry a oblasti se stojatou vodou obvykle představují ideální prostředí pro jejich líhnutí. Nedávné silné deště v Bombaji jsou pravděpodobně příčinou současného vzestupu malárie,“ říká Sanjana Maury, supervizorka zásahu Lékařů bez hranic dohlíží. „Mezi nejohroženější tak patří migranti, kteří sem přišli za prací ve stavebnictví a často přespávají v blízkosti stavenišť, kde se po silných deštích drží mnoho stojaté vody,“ dodává Tiago Dal Molin.

Navzdory pokrokům v určování diagnózy a léčbě malárie, zabíjí nemoc i nadále každý rok téměř milion lidí po celém světě.

{{{ labels.morehistories }}}