01 Zář 08 15 Zář 17

Indie - Bihár: Lékaři bez hranic zahajují krizovou intervenci v záplavami postižených oblastech (Update)

Lékaři bez hranic zahájili krizovou intervenci v oblastech nejvíce postižených záplavami v indickém státě Bihár. Tři týmy tvořené lékaři a zdravotníky se zaměří na poskytování zdravotní péče lidem postiženým záplavami. Týmy navštíví několik lokalit v Ararii, aby se dostaly k co největšímu počtu lidí. Vedle toho bude probíhat distribuce nepotravinových položek. Až doposud poslali Lékaři bez hranic do oblasti 4 kamiony s 15 000 nepromokavých plachet, 4000 přikrývek, 15 000 kanystrů a chlorovými tabletami k distribuci mezi obyvateli.

28. srpna označil premiér záplavy za „národní katastrofu“ a vyzval k pomoci mezinárodní humanitární organizace. Záplavy jsou důsledkem protržení hráze na nepálské straně řeky Kosi ze dne 20. srpna. Trhlina přinutila říční vodu hledat si novou cestu přes východní území distriktu Supaul. Trhlina je momentálně 3 km široká a denně se rozšiřuje o 200 metrů. Vláda odhaduje, že záplavami bylo zasaženo kolem 5 milionů lidí, milion lidí byl v důsledku záplav vysídlen.

„Nemluvíme o běžných monzunových záplavách. Problém je, že řeka Kosi změnila svůj tok a vesničané a úřady nebyli na tento druh krize nijak připraveni. Neexistuje žádný krizový plán a úřady požádaly Lékaře bez hranic a další organizace, aby jim pomohly vyrovnat se s touto katastrofou,“ uvedla Mari-Carmen Viñoles, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Dillí.

Zatím žádné přesné zprávy o počtu obětí

Divoké proudy tvořící se v zaplavených oblastech způsobují, že jediné bezpečné prostředky pro evakuaci obyvatel představují motorové čluny.

Hlavní prioritou jsou nyní průzkumné a záchranné operace. K dispozici je jen několik motorových člunů a zatím bylo evakuováno pouze 200 000 lidí. Nedostatek motorových člunů rovněž ztěžuje vyhodnocování situace. K dispozici je proto jen málo údajů o počtech obětí i těch, kteří dosud čekají na záchranu. Zprávy přeživších naznačují, že povodňová voda pohltila celé vesnice i s jejich obyvateli. Některé oblasti zůstávají zcela odříznuty a začínají pociťovat akutní nedostatek potravin.

Vysídlení obyvatelé hledají útočiště v dočasných táborech na volné půdě, na nábřežích a u cest. Většina z nich nemá kvalitní přístřeší a protože se hlavní pozornost soustředí na záchranné a průzkumné operace, doposud vzniklé tábory nejsou zatím dostatečně organizovány. V táborech není k dispozici dostatek pitné vody a ti, kteří zůstávají pod širým nebem, berou vodu z řeky, která není vhodná k pití. Odhaduje se, že do táborů dorazí v nejbližších dnech dalších 400.000 lidí.

Ani přítomnost zdravotnické pomoci v táborech není doposud vzhledem k rozsahu katastrofy adekvátní a dostatečně koordinovaná. Zatím nebyly zaznamenány epidemie nemocí, nicméně vzhledem k přeplněnosti táborů a chybějící organizaci existuje riziko jejich propuknutí. Lékaři bez hranic situaci monitorují.

K nejakutnějším potřebám populace patří potraviny, plastové plachty ke stavbě provizorních přístřešků, tablety na čištění vody, kuchyňské náčiní, vědra a hygienické přípravky. Pro prevenci nemocí je nezbytné zajistit postiženým zdravotnickou pomoc a přípravky pro orální rehydrataci.

{{{ labels.morehistories }}}