02 Dub 13 15 Zář 17

Indický Nejvyšší soud vynesl rozsudek v kauze Novartis

Nové Dillí/Praha, 2. dubna 2013 – Mezinárodní humanitární organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) uvedla, že indický Nejvyšší soud v Dillí po sedmiletém sporu se švýcarskou farmaceutickou společností Novartis vynesl rozhodnutí, které je mezníkem pro indické patentové právo. Je také významným vítězstvím v boji za přístup pacientů v rozvojových zemích k lékům.

„Je to obrovská úleva pro miliony pacientů a lékařů v rozvojových zemích, kteří závisejí na cenově dostupných lécích z Indie, i pro poskytovatele zdravotní péče, jakými jsou třeba právě Lékaři bez hranic,“ řekl Dr. Unni Karunakara, mezinárodní prezident Lékařů bez hranic. „Rozhodnutí Nejvyššího soudu omezuje rozšiřování patentů na léky, které tak nezbytně potřebujeme. Je to nejsilnější možný signál vyslaný Novartisu a dalším nadnárodním farmaceutickým společnostem, že by měly přestat útočit na indické patentové právo.“

Indie začala na léky udělovat patenty, aby vyhověla mezinárodním obchodním zásadám, vytvořila si ale vlastní právní normy s bezpečnostními pojistkami – včetně ujednání známého jako Sekce 3d – které chrání před zneužíváním patentového systému. Sekce 3d předchází tomu, aby společnosti získávaly patenty na modifikace již existujících léků za účelem prodlužování monopolu.

Firma Novartis poprvé žalovala indickou vládu v roce 2006 kvůli patentovému zákonu přijatému v roce 2005, protože požadovala udělení širšího patentu pro svou výrobu, než jaký indické právo umožňovalo. V první kauze u Vrchního soudu v Chennai Novartis prohlašoval, že toto ujednání není v souladu s pravidly určenými Světovou obchodní organizací a že porušuje indickou ústavu. Novartis svůj spor v roce 2007 prohrál, následně ale podal odvolání k Nejvyššímu soudu ve snaze oslabit výklad tohoto právního opatření a popření jeho důležitosti. Indický Nejvyšší soud dnes všechna tvrzení Novartisu zamítl.

„Útok Novartisu na Sekci 3d, která je součástí indického patentového práva, jež chrání veřejné zdraví, selhal,“ řekla Leeny Menghaney, manažerka kampaně Access Lékařů bez hranic v Indii. „Patentové úřady v Indii dostaly jasný signál, že tento zákon je nutno striktně uplatňovat a odmítat svévolné žádosti o patenty.“

Přestože se opakované právní útoky Novartisu na Sekci 3d indického práva zaměřovaly na zajištění ještě širšího patentování již existujících léků v Indii, vyslovila tato společnost obavy, že rozhodnutí soudu v širším významu zkomplikuje financování inovací v medicíně.

„Inovace v medicíně jsou v současnosti financovány pomocí vysokých cen léků, za nimiž stojí patentové monopoly, na úkor pacientů a vlád v rozvojových zemích, kteří si nemohou takové ceny dovolit,“ řekl Dr. Karunakara. „Farmaceutický průmysl by se měl zaměřit na skutečné inovace, místo na snahu o zneužívání patentového systému pomocí ohýbání právních norem a prodlužování patentů na již existující léky. Vlády by měly stanovit právní rámec, který umožní vývoj léků a zároveň zaručí jejich cenovou dostupnost. O takovém právní rámci musí být veden dialog. Zveme firmu Novartis, aby se na řešení podílela, místo aby byla součástí problému.“

Útok firmy Novartis na Sekci 3d indického patentového zákona vedl Lékaře bez hranic k vyhlášení kampaně Novartis Drop the Case, která měla firmu přimět ke stažení žaloby. Téměř půl milionu lidí podepsalo petici, která byla firmě předána. Novartis žalobu nestáhl, ale soudní spor v roce 2007 prohrál. Odvolání firmy nyní zamítl indický Nejvyšší soud.

Více informací o kauze nalezete ZDE.

O kauze podrobně informují také stránky kampaně Access na: www.msfaccess.org/stopnovartis.

{{{ labels.morehistories }}}