© MSF/Lauranne Grégoire
05 Dub 17 18 Dub 18

Haiti: Po hurikánu Matthew léčíme případy cholery a zraněné

Týmy Lékařů bez hranic/Médecins Sans Frontières (MSF) zasahují na Haiti, přes které se 4. října přehnal hurikán Matthew. Léčí pacienty s cholerou, různá poranění způsobená při řádění živlu a poskytují podporu místním zdravotnickým zařízením.

Hurikán Matthew těžce narušil život mnoha komunit na jižním pobřeží Haiti i ve vnitrozemí, v oblasti Grande Anse. V obou oblastech už před úderem přírodního živlu nebyl dostatek pitné vody, nedostávalo se základních hygienických zařízení a zdravotnická péče byla často nedostatečná a podfinancovaná. Hurikán poničil domy, zdravotnická zařízení, silnice a lidem nyní proto hrozí ještě větší zdravotní rizika.

Zde je přehled toho, jak Lékaři bez hranic po hurikánu Matthew poskytují pomoc na Haiti:

  • V oblasti města Port-à-Piment tým Lékařů bez hranic ošetřil 87 pacientů s cholerou a nyní buduje cholerové centrum se 150 lůžky v centru Port-à-Piment. Kromě toho tam ošetřili 77 lidí s různými zraněními.
  • V Les Anglais tým Lékařů bez hranic ošetřoval lidi zraněné při hurikánu a také 16 případů cholery.
  • V Jérémie během tří dnů ošetřili Lékaři bez hranic 450 zraněných pacientů. Nadto tam podporují místní nemocnici Saint Antoine a provozují mobilní kliniku.
  • V Petit Trou a oblasti Nippes mobilní klinika Lékařů bez hranic ošetřila dosud 400 pacientů, vesměs s infekcemi močových cest, zraněními způsobenými hurikánem, horečkami, kožními infekcemi a průjmy. Hurikán v této oblasti poškodil dvě zdravotnická centra.

Lékaři bez hranic se chystají poskytnout stany, postele a zdravotnický materiál zdravotnickým střediskům v Artibonite, která byla při hurikánu poškozena. Provádějí rovněž průzkum jihovýchodu země a pokračují s monitorováním situace pro případ vzniku epidemie na západě a v hlavním městě Port-au-Prince. Prioritou je zjistit, jaké jsou potřeby lidí v oblastech, kam ještě nedorazila žádná humanitární pomoc.

Lékaři bez hranic dlouhodobě provozují několik projektů v metropolitní oblasti Port-au-Prince : jde o popáleninové centrum v nemocnici Drouillard, pohotovost Martissant 25, nemocnici pro urgentní chirurgii Nap Kenbe, centrum pro urgentní porodnictví (CRUO), kliniku pro oběti sexuálního a genderového násilí Pran Men'm a během několik hodin mohou zprovoznit cholerové centrum Figaro. Lékaři bez hranic rovněž podporují cholerové centrum Diquini.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}