23 Úno 15 15 Zář 17

Haiti: Dva roky po zemětřesení Lékaři bez hranic stále zpřístupňují zdravotnické služby

12. leden 2010 zůstane v paměti Haiťanů navěky. Téměř každý toho dne při zemětřesení ztratil příbuzné, přátele či sousedy, a mnozí z přeživších dodnes trpí fyzickými či psychickými následky. Hromady sutin a zející díry v ulicích Port-au-Prince stále jizví tvář města.

Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières pracovali na Haiti už před zemětřesením, které si vyžádalo i životy 12 místních spolupracovníků. Dvě z nemocnic, které organizace v zemi provozovala, traumacentrum La Trinité a porodnicko-gynekologická klinika Solidarité, byly zničeny. Během dvou let po zemětřesení Lékaři bez hranic podporovali státní nemocnici ve slumu Cité Soleil a postavili čtyři nové nemocnice v oblastech postižených zemětřesením, kde žijí více než dva miliony lidí.

>>Čtěte více o zemětřesení na Haiti
>>Zpráva ke stažení v AJ: Haiti One Year After

České titulky lze zapnout kliknutím na ikonu "cc" v běžícím videu.

600 nemocničních lůžek

V dubnu loňského roku otevřeli Lékaři bez hranic ve čtvrti Delmas 33 v Port-au-Prince 130lůžkovou referenční nemocnici pro akutní porodnické případy. Nemocnice se stará o ženy s těhotenskými komplikacemi, které ohrožuji život jejich či jejich dětí. Během osmi měsíců od otevření tohoto porodnického centra zde bylo provedeno 1 432 operací a přišlo tu na svět 4 600 dětí. Jedním ze zdejších novorozenců je i Esther, jejíž matka Belgarde říká: „Ztratila jsem po porodu už tři děti. Ta poslední se narodila předčasně, ale díky péči, kterou jí tu poskytli, mám naději, že si ji budu moci brzy odnést domů.“

Financování pomoci Lékařů bez hranic po zemětřesení

 

 

První projekt na Haiti, který se zaměřoval na poskytování pomoci po přírodních katastrofách a během krizových situací, otevřeli Lékaři bez hranic v roce 1991 a v zemi zůstali až do současnosti. Okamžitě po zemětřesení zahájila organizace svou dosud největší krizovou intervenci, při níž bylo během deseti měsíců ošetřeno 358 000 lidí a uskutečněno 16 570 velkých operací a 15 100 porodů.

Během následné epidemie cholery, která vypukla v říjnu téhož roku, rozšířili Lékaři bez hranic své operace v nebývalém rozsahu. Na vrcholu krize poskytovalo 4 000 lidí pomoc v 75 zařízeních po celé zemi. Od října 2010 do listopadu 2011 léčili téměř 170 000 pacientů se symptomy cholery. Lékaři bez hranic rovněž připravili krizové plány rychlé reakce na možnou další rozsáhlou epidemii.

 

 

ÚDAJE V MILIONECH USD     2010     2011     OBA ROKY
Dary pro Haiti  155 - *  
VÝDAJE      
Lidské zdroje ** 63 57 120
Zdravotnické vybavení 21 11 32
Výstavba a logistika 28 11 39
Transport a skladování 31 8 39
Ostatní 5 2 6
CELKOVÉ VÝDAJE 148 89 237
Epidemie cholery 20 25 45

 

* Konsolidované údaje o darech určených dárci k výhradnímu použití na Haiti za rok 2011 nejsou dosud dostupné. Tyto dary jsou však významně nižší než v roce 2010 a nepokrývají veškeré výdaje organizace v zemi za rok 2011. Výdaje nepokryté dary určenými pro Haiti byly hrazeny z ostatních soukromých darů, které organizace v roce 2011 obdržela.
** Dvě třetiny výdajů na lidské zdroje tvoří platy tisíců místních zaměstnanců.

Předpokládané výdaje Lékařů bez hranic v roce 2012 budou 47 milionů USD.

 

9. května 2011 pak Lékaři bez hranic otevřeli nemocnici Drouillard na severu Port-au-Prince, která se svými 208 lůžky nahradila provizorní nafukovací nemocnici otevřenou několik týdnů po zemětřesení na hřišti školy Gonzague ve čtvrti Saint-Louis. Zdejší zdravotnické týmy se soustředí hlavně na lékařské a chirurgické urgentní případy, léčbu popálenin, fyzioterapii a následnou psychologickou pomoc. Každý den nemocnice přijme v průměru 55 nových pacientů a uskuteční se tu 20 operací.

„Většina případů, se kterými se setkáváme, dnes už nesouvisí se zemětřesením, ale především s autohaváriemi, úrazy v domácnosti a násilím. Na druhou stranu je zřejmé, že po zemětřesení jsou lidé po psychologické stránce více zranitelní a je pro ně mnohem obtížnější vyrovnávat se s dodatečnými traumaty, jakými jsou například násilné útoky či nehody,“ vysvětluje šéflékař nemocnice Dr. Félix Konan-Kouassi.

Další nemocnice, kterou Lékaři bez hranic zbudovali, stojí v Léogane na západ od hlavního města, které bylo blízko epicentra zemětřesení a z 80% zničeno. Původní dočasnou konstrukci nahradila kontejnerová 160lůžková nemocnice. Nemocnice Chatuley je jediným místem v Léogane a okolí, které se stará o akutní případy, poskytuje porodnicko-gynekologické služby či pediatrickou péči. V roce 2011 bylo v nemocnici ošetřeno 73 741 pacientů, uskutečněno 3 755 operací a narodilo se tu 4 501 dětí.

Poslední nemocnice, která se nyní dokončuje, leží v průmyslové oblasti Tabarre na východ od Port-au-Prince. Nemocnice Nap Kenbe („naděje“ v kreolštině) bude otevřena v únoru 2012. Nemocnice je sestavena z 268 modulů a bude mít kapacitu 108 lůžek. Nemocnice se bude zaměřovat na úrazy a břišní chirurgii.

Lékaři bez hranic rovněž pokračují v poskytování zdravotní péče v referenčním centru v Martissantu, které bylo otevřeno již v roce 2006 a kde nyní léčí kolem 4 370 pacientů měsíčně.

Ostražitost je na místě

„12. ledna 2010 zmizela velká část zdravotnické infrastruktury hlavního města, která ostatně ani předtím nebyla dostatečná a plně funkční,“ říká Gérard Bedock, vedoucí mise Lékařů bez hranic na Haiti. „Zemětřesení odhalilo a ještě zhoršilo nedostatky haitského zdravotnictví. Bude to ještě dlouho trvat, než se ho podaří přebudovat. Mezitím pracujeme na tom, abychom zacelili ty největší mezery v dostupnosti zdravotnické pomoci, a současně reagujeme na nové krize, jako je např. epidemie cholery.“

Na konci října 2010 se zemí poznamenanou zemětřesením začala šířit epidemie cholery, která postihla přes půl milionu lidí a vyžádala si několik tisíc životů.

>>Čtěte více: Rozhovor - Očkování proti choleře jako prevence epidemie na Haiti

„Ještě nyní žijí stovky tisíc lidí v hrozných podmínkách narychlo a provizorně zbudovaných táborů,“ říká zdravotnická koordinátorka Lékařů bez hranic Dr. Wendy Lai. „V celé zemi, především pak ve venkovských a odlehlých oblastech, je přístup k pitné vodě velmi omezený a nedostatečné jsou i hygienické podmínky. Takové podmínky značně usnadňují šíření infekčních chorob. Počet nových případů sice opět značně klesl, nicméně i tak máme týdně stovky nových případů a riziko sezónního zesílení epidemie je velmi vysoké. Musíme zůstat ostražití.“

{{{ labels.morehistories }}}