07 Dub 15 15 Zář 17

Guinea vyhlásila epidemii eboly

Brusel/Ženeva/Praha, 24. března 2014 – V reakci na epidemii eboly na jihu Guiney spustila mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic/Médecins Sans Frontières (MSF) krizový zásah. Na místě je již 24 lékařů, zdravotních sester, logistiků a specialistů na vodu a sanitaci, další lidé posílí tým v nejbližších dnech.

 

Ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví vybudovali Lékaři bez hranic v Guéckédou zařízení, kde jsou izolováni pacienti s podezřením na nákazu ebolou. Stejné zařízení se připravuje v Macentě. Obě lokality jsou na jihu země.

„Detenční zařízení jsou nezbytně nutná, abychom zabránili šíření této velmi nakažlivé nemoci,“ říká Dr. Esther Sterk, odbornice na tropické nemoci Lékařů bez hranic. „Specializovaný personál zde poskytuje péči pacientům s příznaky nemoci.“ Kromě toho organizace ve spolupráci s místní komunitou aktivně vyhledává osoby, které se mohli nakazit při kontaktu s již identifikovanými nemocnými.

Lékaři bez hranic odeslali dvěma letadly z Belgie a Francie okolo 33 tun materiálu, na místo se tak urychleně dostanou léky a zdravotnický a logistický materiál potřebný k izolaci nemocných a péči o ně. Zásadní je rovněž ochrana ošetřujícího personálu.

Poslední oficiální údaje guinejského ministerstva zdravotnictví uvádí 86 případů s podezřením nákazy. Dosud je registrováno 60 úmrtí.

Krvácivá horečka ebola se rychle šíří přímým kontaktem s nakaženými lidmi a zvířaty. Může být přenášena krví, tělními tekutinami a také kontaktem s oblečením nakažené osoby. Je způsobována virem, který byl poprvé identifikován v roce 1976 v súdánské provincii Západní Equatoria a v Zairu (dnešní Demokratická republika Kongo). Pro zamezení šíření smrtícího viru jsou zásadní přísná kontrolní opatření.

Lékaři bez hranic pracují v Guinei od roku 2001 – provozují dlouhodobé projekty na léčbu HIV/AIDS v Konakry a malárie v Guéckédou. V případě potřeby spouštějí krizové projekty. V posledních letech organizace reagovala na epidemie cholery a meningitidy.

{{{ labels.morehistories }}}