02 Bře 16 15 Zář 17

Fotogalerie: Komu pomáhají Lékaři bez hranic na východě Ukrajiny?

Od začátku konfliktu na východní Ukrajině podporovali Lékaři bez hranic více než 350 zdravotnických zařízení. Darovali jim léky a vybavení, díky čemuž se zdravotní péče dostala k lidem raněným ve válce, chronicky nemocným pacientům a k těhotným ženám, které tak mohly bezpečně přivádět děti na svět.

Lékaři bez hranic provozují mobilní kliniky na čtyřiceti různých místech okolo Bachmutu (dřívější Artemivsk) a Mariupolu, poskytují základní zdravotní péči obyvatelům i lidem, kteří museli své domovy opustit.

Tým mobilní kliniky tvoří obvykle jeden lékař, zdravotní sestra a psycholog. Jednou týdně navštěvují existující polikliniku nebo ambulanci, aby poskytli zdravotní a psychologickou péči.

Pracovníci humanitární organizace poskytují zdravotní péči nejen prostřednictvím mobilních klinik, ale také ve školách a v domech pro vysídlené obyvatele. Týmy Lékařů bez hranic provádí individuální i skupinové konzultace a školí zdravotníky v psychologické první pomoci.

Psychologové nabízí duševní podporu a praktické nástroje pro lidi, kteří bojují s příznaky posttraumatického syndromu, mezi které patří extrémní strach, úzkost a noční můry.

Na fotografiích, pořízených na konci letošního ledna, jsou pacienti a pacientky, které Lékaři bez hranic ošetřují v pohraničním pásmu. Zdravotní péče, kterou pracovníci organizace zdarma poskytují, je často jedinou péčí, ke které mají tito lidé přístup.










{{{ labels.morehistories }}}