20 Čvn 16 15 Zář 17

Fotogalerie: Bude dnešek posledním Světovým dnem uprchlíků?

Více než 60 milionů vysídlených obyvatel na celém světě dnes hledá bezpečí a ochranu.

Pocházejí z oblastí, kde probíhají konflikty, a míst, kde jsou stíhání kvůli svým myšlenkám, náboženství, sexuální orientaci a politickým názorům. Nikdy dříve nebyla možnost uprchnout v takovém nebezpečí kvůli politickým rozhodnutím, jejichž hlavním cílem je udržet uprchlíky co nejdále před zraky veřejnosti.

Dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem a další podobné smlouvy, které jsou nyní debatovány, vysílají jasnou zprávu: péče o lidi, kteří byli donuceni k útěku z domova, není povinná a země se mohou vykoupit z povinnosti poskytnout jim bezpečné útočiště. Svět se tak pro lidi na útěku před válkou a útlakem stává stále nebezpečnějším místem. Pokud se všechny země budou chovat podle této logiky, brzy nebude kam uprchnout. Muži, ženy i děti budou uvězněni v oblastech konfliktů a válek, odkud nebudou moci uprchnout do bezpečí.

Tím, že podkopává základní principy práva na azyl, ruší dohoda mezi EU a Tureckem příslib, který lidé získali po druhé světové válce ve formě Úmluvy o právním postavení uprchlíků – a to právě v době, kdy tuto ochranu nejvíce potřebují. Lékaři bez hranic v současné době poskytují pomoc a lékařskou péči uprchlíkům po celém světě a přitom jsou svědky reálné možnosti, že úmluva o uprchlících přestane platit. Bude dnešek posledním Světovým dnem uprchlíků? Války a konflikty dnes zuří po celém světě, a proto věříme, že by posledním dnem uprchlíků dnešek být neměl. Tito a miliony dalších uprchlíků na celé planetě potřebují naši pomoc a podporu. Ať dnešek není #LastRefugeeDay!









{{{ labels.morehistories }}}