06 Led 14 15 Zář 17

Filipíny: Z nemocnice domů na Vánoce

Angel Corate porodila 16. prosince císařským řezem svou dceru Janel. Zákrok jí zachránil život. Malé Janel se dostalo následné péče na mateřském a novorozeneckém oddělení nafukovací nemocnice Lékařů bez hranic v Taclobanu. Na Boží hod vánoční, o devět dní později, mohly být obě propuštěny domů, aby s rodinou strávily Vánoce.

Janel Corate se narodila 16. prosince, měsíc před termínem. Její matka, 31letá Angel, musela být rychle převezena do nemocnice v Taclobanu z jiné nemocnice Lékařů bez hranic v Tanauanu. Ta nedisponuje operačním sálem, a proto jí zde nemohli lékaři císařský řez provést. Janel ho nezbytně potřebovala, protože jí byla diagnostikovaná placenta praevia, tzv. vcestné lůžko, které představuje život ohrožující riziko pro matku i dítě. Angel mohla při přirozeném porodu vykrvácet. „Pro matku i dítě byl císařský řez skutečně životně nezbytný,“ říká Dr. Natalie Roberts, projektová koordinátorka Lékařů bez hranic v Taclobanu.

Janel měla po porodu dobrou šanci na přežití, ale vážila jen 1,9 kg a málo pila. Rozvinula se u ní i novorozenecká žloutenka. Tým Lékařů bez hranic jí poskytl fototerapii a podporu s krmením. Devět dní po porodu už mohla Angel svou novorozenou dceru odnést domů k jejím dvěma sestrám, bratrovi a otci, aby společně oslavili svátky.

„Jsem tak šťastná, že můžu dcerku přivést domů na Vánoce. Těším se, jak je všichni společně oslavíme,“ svěřila se Angel těsně před odchodem z nemocnice. „Tolik jsem se o Janel po porodu bála.“

Angel je jednou z mnoha Filipínců, které v listopadu 2013 zasáhl tajfun Haiyan. „Jednoho dne své dceři řeknu, co se stalo, když přišla na svět,“ říká.

Během úderu tajfunu se Angel s rodinou ukryla v jednom tanauanském domě spolu s dalšími 80 lidmi. Když přízemí budovy zaplavila voda, přesunuli se o patro výš. Bouře běsnila tři hodiny a  nakonec z domu strhla střechu.

„Ještě teď mě z toho mrazí. Bouře byla strašlivě silná. Všichni jsme plakali, děti i dospělí. Strašně jsme se báli.“

Tajfun Haiyan zasáhl Tanauan velmi silně. Zemřelo zde 1.300 lidí a dalších 1.000 se stále pohřešuje. V lavicích jedné ze škol, která se v lednu otevře, bude chybět 59 dětí. Většina budov ve městě byla poškozena. I když už byly odklizeny cesty, velká část města je stále v troskách. Stanová nemocnice Lékařů bez hranic v Tanaunu má 25 lůžek a skládá se z pohotovosti, dětského a mateřského oddělení. Týmy zdravotníků také objíždějí okolí s mobilními klinikami.

Když se tajfun utišil, vyšla Angel i s rodinou ven z domu. „Vypadalo to jako konec světa. Všude bylo temno, neviděli jsme na krok.“

Nebylo lehké sehnat jídlo – Angel nejedla dva dny. „Měli jsme jen vodu, ale žádné jídlo, dokonce ani rýži. Bouře všechno odnesla.“

Rodina se musela vyrovnat se strašlivými životními podmínkami. „Všude byl cítit hrozný zápach z rozkládajících se těl. Mrtvých bylo tolik, že jsme mezi nimi museli dva dny přespávat.“ Dům Angeliny rodiny tajfun zničil, a tak teď zůstávají u jejího bratra. Díru ve střeše jeho domu zakrývá plachta, která poskytuje alespoň nějakou ochranu před dešti.

Angel a její rodina se musí vyrovnat se smrtí 5leté neteře, která úder tajfunu nepřežila. Její čerstvě narozená dcera jí ale dodává naději. „Doufám, že se díky ní ze všeho vzpamatujeme,“ dodává Angel na odchodu z nemocnice.

Nemocnice Lékařů bez hranic v Taclobanu sídlí v nafukovacích stanech a obnovených místnostech tamní nemocnice Bethany. Tu tajfun těžce poškodil a zůstává uzavřená. Lékaři bez hranic mají k dispozici pohotovostní oddělení, dva operační sály, ambulance i lůžková oddělení. Nemocnice, která má také krevní banku, mateřské a novorozenecké oddělení, dále poskytuje poradenství. Je jedním z pouhých dvou zařízení, která v Taclobanu poskytují chirurgickou a sekundární zdravotní péči. Od úderu tajfunu už týmy v nemocnici Lékařů bez hranic poskytly přes 6.000 ambulantních vyšetření, přijaly více než 1.000 pohotovostních případů, provedly 250 operací a asistovaly u více než 100 porodů.

{{{ labels.morehistories }}}