28 Úno 12 15 Zář 17

Evros: Migranti trpí na hraničních policejních stanicích v extrémním počasí

Neustálý příliv migrantů do řeckého regionu Evros uprostřed extrémního počasí minulých týdnů zatížil už tak nestabilní systém pro příjem migrantů v pohraničních policejních stanicích Soufli, Tychero, Feres a v detenčním centru Filakio.

„Nově příchozí migranti trávili více než den v mrazu při čekání na příjem,“ říká Antonio Virgilio, šéf mise Lékařů bez hranic v Řecku.

„Migranti zažívají těžké podmínky už při své cestě přes hranice. A když už se dostanou do Řecka, musí hodiny vyčkávat v mrazivém počasí, bez teplého oblečení a většinou i bez zdravotní prohlídky od lékařů řeckého ministerstva zdravotnictví,“ dodává Virgilio.

V čekárnách tří policejních stanic v Evrosu se netopí a migranti nedostávají žádné oblečení, spacáky, přikrývky nebo jiné ochranné prostředky. „Příjmové podmínky jsou nepřijatelné," říká Virgilio.

Krizový tým Lékařů bez hranic reagoval na okamžité potřeby migrantů v policejních stanicích a detenčním centru Filakio. Tým je v pohotovosti 24 hodin denně, poskytuje zdravotní prohlídky, rozdává teplé oblečení, spacáky, deky a hygienické potřeby. V průběhu prvních čtyř dnů zásahu pomohl tým Lékařů bez hranic 125 lidem včetně žen a dětí. Většinou přicházeli vyčerpaní, třesoucí se a stěžující si na bolesti nohou.

Tým nyní plánuje úpravy v čekárnách, aby byli migranti alespoň částečně chráněni před extrémním chladem.

Řecké úřady budují nové zařízení, tranzitní centrum Poros, které by mělo začít fungovat v polovině března. Všichni příchozí migranti budou registrováni v novém centru a Lékaři bez hranic zde budou provádět zdravotní prohlídky.

V roce 2011 bylo při nelegálním přechodu řeckých hranic v regionu Evros zadrženo 54.974 migrantů.

V průběhu roku 2011 poskytli Lékaři bez hranic zdravotní péči 2689 migrantům v policejních stanicích a detenčních centrech Filakio, Soufli, Tychero, Feres a Venna. Většina trpěla záněty dýchacích cest, zažívacími problémy a kožními infekcemi způsobenými špatnými životními podmínkami a přeplněností detenčních center.

Šestnáct migrantů mělo omrzliny a byla jim poskytnuta první pomoc. Ti, kteří byli v závažnějším stavu, byli odesláni do nemocnic.

Logistici Lékařů bez hranic rozdali přes 12.300 spacáků, 18.900 párů ponožek, 5.900 rukavic a čepic a 18.400 balíčků hygienických potřeb.

O dalších aktivitách Lékařů bez hranic v Řecku se více dozvíte ZDE.

{{{ labels.morehistories }}}