07 Dub 15 15 Zář 17

Ebola v západní Africe: operační update 27. 8. 2014

Od propuknutí eboly v březnu tohoto roku v Guinei se nemoc rozšířila do Libérie, Nigérie a Sierra Leone. Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) bylo k 22. srpnu 2014 v Guineji, Libérii, Nigérii a Sierra Leone zaznamenáno 2.615 laboratorně potvrzených či podezřelých případů onemocnění ebolou a 1.427 úmrtí. Jen mezi 19. a 20. srpnem přibylo 142 nových případů a 77 úmrtí.

Ačkoli WHO prohlásila tuto epidemii, která je největší v historii, za mezinárodní zdravotnickou hrozbu, je mezinárodní úsilí na její potlačení stále nedostatečné. Týmy Lékařů bez hranic v terénu jsou svědky rozsáhlých mezer ve všech oblastech reakce včetně zdravotní péče, kontroly šíření nákazy, vyhledávání kontaktů nakažených, epidemiologického dohledu či osvěty. Všechny postižené země potřebují okamžitou a masivní mobilizaci dostupných zdrojů.

Zásah Lékařů bez hranic

Lékaři bez hranic na epidemii reagují již od března tohoto roku a v současnosti mají ve všech čtyřech zemích 184 mezinárodních a 1.800 místních spolupracovníků, kteří pečují o rostoucí počty pacientů, vyhledávají nakažené a provádějí osvětu v postižených komunitách.

Do svých léčebných center přijali Lékaři bez hranic až do současnosti na 1.885 pacientů s podezřením ne ebolu, u nichž byla nemoc potvrzena v 907 případech. Z nemoci se z nich úspěšně vyléčilo 244.

Spolupracovníci Lékařů bez hranic

  • Guinea: 532 (32 mezinárodních a 500 místních)
  • Libérie: 1022 (72 mezinárodních a 950 místních)
  • Nigérie: 6 mezinárodních
  • Sierra Leone: 424 (74  mezinárodních a 350 místních)

Lékaři bez hranic provozují ve 3 zemích 5 léčebných center

Libérie:

  • Monrovia: Od 17. srpna Lékaři bez hranic přijímají pacienty do nově vybudovaného 120lůžkového léčebného centra ELWA 3. Centrum je již nyní zcela přeplněno pacienty, kterých je 125 a jejichž počet každým dnem roste. Začala práce na rozšíření centra.
  • Foya: Lékaři bez hranic zde provozují 100lůžkové léčebné centrum, kde je v současnosti hospitalizováno 67 pacientů. Kromě toho zahájili terénní výjezdy do oblasti kolem Foye a Voinjamy. V nemocnici ve Voinjamě školí místní zdravotnický personál v triáži pacientů s podezřením na ebolu.

Guinea:

  • Guéckédou: V posledním týdnu zde došlo k významnému nárůstu příjmu nových pacientů, z nichž většina přichází z oblasti kolem Macenty. Tým na místě rozšířil kapacitu centra z 60 na 80 lůžek. Guéckédou je místem prvního propuknutí současné epidemie eboly, ale centrum až dosud nezaznamenalo tolik nemocných.
  • Konakry: Lékaři bez hranic provozují 35lůžkové léčebné centrum v nemocnici Donka. Kromě toho školí personál guinejského ministerstva zdravotnictví, aby mohl být nasazen do zdravotnických zařízení v jiných částech země

Sierra Leone:

  • Kailahun: Počet nových pacientů je v současnosti výrazně nižší, než by měl být (kolem 30-35 pacientů), což znamená, že mnoho pacientů, kteří onemocní ve svých komunitách, se do centra vůbec nedostane. Je třeba posílit monitorovací a varovný systém, aby se zajistil přístup nemocných ke zdravotní péči. Lékaři bez hranic v oblasti vyškolili na 700 komunitních osvětových pracovníků, kteří informují o nemoci, ochraně před ní a její léčbě ve svých komunitách.

Nigérie:

  • Lagos: Lékaři bez hranic zde poskytují technickou podporu nigerijským zdravotnickým úřadům, včetně technické expertízy v oblasti izolace nemocných, vyhledávání lidí, s nimiž se nakažení setkali, a veřejné osvěty. Pomoc Lékařů bez hranic má pouze poradní charakter a je plánována na zhruba jeden měsíc. 6členný tým podporuje izolační jednotku v Nemocnici pro infekční nemoci (IDH), která slouží jako referenční centrum pro lidi nakažené ebolou v Lagosu.

{{{ labels.morehistories }}}