07 Dub 15 15 Zář 17

Ebola v západní Africe: operační update 16. 1. 2015

Epidemie eboly v západní Africe si od 22. března, kdy byla vyhlášena v Guineji, vyžádala životy již 8.429 lidí. Dosud největší zaznamenaná epidemie nemoci v současnosti probíhá ve čtyřech zemích: Guineji, Libérii, Sieře Leone a Mali. V Nigérii a Senegalu už byl vyhlášen konec epidemie a nesouvisející epidemie v D. R. Kongo také skončila.

Po výzvě Lékařů bez hranic ze září 2014, aby státy s kapacitami pro boj s biologickým ohrožením vyslaly personál a materiální zdroje pro boj s epidemií, začala do tří nejvíc zasažených zemí proudit mezinárodní pomoc. Cizí vlády se ale zaměřily zejména na financování stavby ebolových center a jejich personální obsazení nechaly na neziskových organizacích a místních úřadech nebo zdravotnickém personálu.

V celém regionu se stále nedostává zařízení pro izolaci a diagnózu pacientů. Chybí také další zásadní prvky voje s ebolou: vzdělávání a informování komunit, bezpečné pohřbívání, sledování kontaktů s nakaženými a přístup ke zdravotní péči pro pacienty, kteří ebolou netrpí.

V zařízeních Lékařů bez hranic v západní Africe již začaly dvě ze tří klinických zkoušek tří různých léků. Vedou je Lékaři bez hranic a tři významné výzkumné instituce. Francouzský Národní institut pro zdraví a lékařský výzkum (INSERM) povede klinickou studii antivirotického léku favipiravir v guinejském Guéckédou. Začlenění tamních pacientů začalo v polovině prosince 2014. Oxfordská univerzita vede jménem Mezinárodního konsorcia pro vážná dýchací onemocnění (ISARIC) klinickou studii antivirotického léku brincidofovir financovanou společností Wellcome Trust v centru ELWA 3 v Monrovii. Začlenění tamních pacientů začalo 1. ledna 2015. Institut tropické medicíny v Antverpách (ITM) provede studii léčby plasmou a krví vyléčených pacientů v ebolovém centru Donka v guinejském Konakry. Zkoušky by měly začít v příštích týdnech.

Zvláštní mise OSN pro ebolu (UNMEER) sídlící v Ghaně má pět hlavních priorit: zastavit šíření nemoci, léčbu nakažených, zajištění nezbytných služeb, udržení stability a zajištění, že se ebola nerozšíří do zatím nezasažených zemí.

Lékaři bez hranic na epidemii eboly reagují od března 2014 a v současnosti mají v terénu kolem 3.900 spolupracovníků. Od počátku zásahu proti ebole se nemocí nakazilo 27 členů Lékařů bez hranic, z nich se 14 uzdravilo a 13 zemřelo. Všechny tyto případy nákazy byly prošetřeny a zjistilo se, že velká většina z nich se odehrála v komunitách a nikoli v léčebných centrech.

Zásah Lékařů bez hranic

Do svých léčebných center přijali Lékaři bez hranic až do současnosti 7.642 pacientů s podezřením na ebolu, nemoc se potvrdila v 4.755 případech. Úspěšně se až dosud vyléčilo 2.195 pacientů. Lékaři bez hranic do postižených zemí, kde působí, také dopravili přes 1.400 tun materiálu.

Spolupracovníci Lékařů bez hranic

Celkem: přes 3.900 (302 mezinárodních a přibližně 3.600 místních)

  • Guinea: 677 (77 mezinárodních a 600 místních)
  • Libérie: 1.742 (82 mezinárodních a zhruba 1.400 místních)
  • Sierra Leone: 1.742 (142 mezinárodních a kolem 1.600 místních)
  • Mali: 1 mezinárodní

Projekty v terénu

Guinea

Celková situace v zemi je nadále vážná. Počet nových případů byl v posledních 3 týdnech relativně stabilní, ale epidemie se nadále šíří geograficky - nové okresy hlásí první případy. Z Konakry a okolí pochází zhruba polovina všech případů v zemi.

Konakry

Ebolové centrum Donka ve městě přijímá průměrně 5 pacientů denně, hlavně z Konakry. - již podruhé za dobu svého fungování. Proto se zde dočasně přestali přijímat noví pacienti. Nové případy jsou odesílány do tranzitního centra WHO ve Forecariahu, 50 km na jihovýchod d hlavního města. Lékaři bez hranic v současnosti hledají vyhovující místo, kde by zřídili větší ebolové centrum pro oblast kolem Konakry.

Macenta

Lékaři bez hranic v prosinci ukončili předání centra v Macentě Francouzskému červenému kříži. Týmy opustily Macentu 10. prosince.

Guéckédou

Počet nově přijatých pacientů zůstává na stálé nižší úrovni. Průměrně zde byli v posledních dnech hospitalizování 4 pacienti. Počet přijatých pacientů se také snížil v okolních ebolových centrech v regionu.

Studie institutu INSERM (lék favipiravir) začala 15. prosince.

Kankan

Nové 20lůžkové ebolové centrum Lékařů bez hranic se otevřelo v kankanské všeobecné nemocnici. V okolí města byly zahájeny terénní aktivity.

Libérie

Monrovia – ELWA 3

Na základě snížení počtu pacientů (v současnosti jsou v centru 3 pacienti s potvrzenou nákazou a 4 s podezřením) zmenšil tým kapacitu centra z 250 na 60 lůžek. Začal také budovat laboratoř pro lepší monitorování pacientů, která by se měla otevřít v příštím týdnu.

9. ledna se v rámci centra otevřelo „stabilizační středisko" pro pacienty s akutními onemocněními, kteří ale nevykazují známky eboly. Jeho cílem je stabilizovat pacienty (za použití ochranných prostředků, ale ne kompletního obleku) před tím, než budou převezeni na volné lůžko v jiném zařízení. To by mělo zmenšit problémy kolem převozů netestovaných pacientů bez příznaků eboly do jiných nemocnic. Takové převozy často trvají dlouhou dobou a několikrát bohužel zavinily smrt pacienta.

Studie týmu Oxfordské univerzity (lék brincidofovir) začala 1. ledna.

Monrovia – terénní aktivity

Vedle horké linky pro komunity, které chtějí nahlásit podezření na případ eboly byl zřízen systém ambulancí. První týmy začaly pracovat na převážení pacientů z měst Gardnersville, New Georgia, Barnesville a Paynesville do ebolových center.

Monrovia – podpora zdravotnických zařízení nezaměřených na ebolu

Tým Lékařů bez hranic podporuje pět zdravotních středisek v Monrovii v oblasti poradenství ohledně prevence a kontroly infekcí. Tým také ve městě podporuje nemocnici James Davis Junior Memorial Hospital poradenstvím v oblasti pediatrie, kontroly infekcí a třídění pacientů. Obnovení zařízení začalo s přísnými opatřeními pro kontrolu infekcí. Týmy také pracují na zřízení pediatrické nemocnice Lékařů bez hranic ve městě.

Monrovia – tranzitní oddělení (nemocnice Redemption)

Od otevření tranzitní jednotky v nemocnici Redemption v New Kru 19. listopadu už Lékaři bez hranic vyšetřili více než 100 pacientů a 51 jich na jednotce přijali. U 7 z nich se nákaza ebolou potvrdila. Přijatí pacienti, kteří jsou po příjezdu klinicky nestabilní, jsou okamžitě převáženi do centra ELWA 3. O pacienty po dobu léčby pečuje personál nemocnice Redemption. Jejich rodinám se dostává psychosociální podpory včetně možnosti navštívit příbuzné v centru ELWA 3 vzdáleném hodinu cesty. Vyléčené pacienty podporují Lékaři bez hranic v týdnech po propuštění.

Kromě provozování 10lůžkového tranzitního oddělení podporují Lékaři bez hranic také ambulantní oddělení nemocnice při třídění pacientů. Tato pomoc je důležitým krokem ke znovuvybudování zdravotních zařízení nezaměřených na ebolu v Monrovii. Nemocnice Redemption nebyla schopná normálně fungovat, protože v srpnu fungovala jako záchytné centrum pro pacienty s ebolou.

Monrovia – zdravotní propagace

Osvětové týmy vyrazily do komunit, kde diskutují o ebole se zainteresovanými členy. Probíhají také „školení školitelů“ pro organizace na komunitní úrovni a další aktéry. Zaměřují se na šíření správných zpráv o ebole napříč komunitami v Monrovii.

Monrovia – léčba a prevence malárie

21. listopadu skončilo první kolo distribuce antimalarik. Celkem více než 500.000 obyvatel 4 čtvrtí města dostalo léky. Druhé závěrečné kolo distribuce nyní probíhá a skončí 19. prosince. V lednu 2015 pak proběhne distribuce moskytiér.

Rychlé reakční týmy – River Cess

Lékaři bez hranic předali organizaci Partners in Health starost o zdravotní propagaci i 7 center pro třídění pacientů zřízených v místních zdravotních střediscích. Vyškolili jsme personál těchto zařízení, aby dokázal rozpoznat symptomy eboly a podle toho jednat.

Rychlé reakční týmy – Grand Bassa

Zásah Lékařů bez hranic v Quewienu v okrese Grand Bassa začal 2. prosince 2014. Na počátku ledna 2015 aktivity převzala organizace Concern Worldwide spolu s místními zdravotními úřady. Týmy Lékařů bez hranic za dobu práce v Grand Bassa zařídily převoz 50 pacientů.

Rychlé reakční týmy – Grand Cape Mount

V okrese byly momentálně zjištěny tři řetězce přenosu eboly. Tým Lékařů bez hranic vyhodnotil situaci a rozhodl se vysílat mobilní kliniky do vesnic v regionu, hledat nakažené, trénovat místní zdravotníky v třídění pacientů a ochranných postupech. Cílem je také pokrýt mezery v primární zdravotní péči.

Foya

V ebolovém centru Lékařů bez hranic v regionu Lofa nebyl od 30. října žádný pacient. Do oblasti navíc dorazili noví podpůrní aktéři a Lékaři bez hranic své centrum 10. prosince uzavřeli. Jako důležitou doprovodnou aktivitu pro vrácení zařízení nevládní organizaci Samaritan Purse investovali Lékaři bez hranic velké snahy do zdravotní propagace a školení zdravotního personálu v okolí Foye, Kolahunu a Vahunu. Tato činnost zajistí odpovídající odezvu v případě nového objevení nemoci v oblasti. Centrum ve Foye přijalo od 2. srpna do 10. prosince 695 pacientů. U 384 případů se nákaza ebolou potvrdila. 154 pacientů se vyléčilo a mohlo být propuštěno domů.

Sierra Leone

Prezident Koroma spustil 16. prosince akci „Western area surge“ - jde o zesílené snahy mobilizovat komunity, aby poznaly možné případy eboly a dostaly je k péči. Akce probíhá jako sociální mobilizace v domácnostech, které jsou procházeny jedna za druhou. Jsou také zapojování vůdci komunit, vládní, náboženské a kmenové skupiny a vedoucí ženských nebo mládežnických skupin.

Výsledky akce zatím nejsou známé, ale tísňová ebolová linka zaznamenala 10% nárůst počtu telefonátů. V ebolovém centru ve Freetownu také lehce přibylo pozitivních případů. Celkový nárůst je o něco nižší, než se předpokládalo, což může ukazovat na nedostatečnost snah o společenskou mobilizaci.

Prezident Koroma prodloužil 1. ledna 2015 akci o dva týdny a vyjádřil naději, že se brzy otevřou školy.

Kailahun

Tým Lékařů bez hranic posiluje terénní aktivity, včetně monitoringu epidemiologického dohledu vedeného jinými aktéry a asistence v případě potřeby. Ebolové centrum Lékařů bez hranic nepřijalo od 11. prosince žádné nové případy. Díky otevření nových center a navýšení stávajících kapacit center Lékařů bez hranic (ve městech Bo, Magburaka a Freetown) i jiných aktérů (v Kenemě a Makeni) nebyly od 30. listopadu přijati žádní pacienti z okolních okresů. Nadále je přijímáno malé množství pacientů s příznaky podobnými ebole, ale od 11. prosince 2014 se u žádného z nich nákaza nepotvrdila. Nemoc stále zasahuje další okresy a je možné, že lidé s ebolou mohou do Kailahunu docestovat. Kapacita centra v Kailahunu se snížila na 20 lůžek, jejich počet se ale v případě potřeby znovu může zvýšit na 100.

Bo

Ebolové centrum Lékařů bez hranic zaznamenalo na konci prosince pokles případů díky otevření nových léčebných zařízení v různých regionech Sierry Leone. Současná situace v Konu ale v minulém týdnu vedla k lehkému nárůstu počtu pacientů. 4. ledna bylo v centru 20 lidí v izolaci: 16 potvrzených případů, 1 pravděpodobný a 3 s podezřením. Lékaři bez hranic v centru poskytují psychologickou pomoc, ale zaměřují se také na osvětové aktivity v ohrožených oblastech, trénování komunitních zdravotníků a navštěvování domů v karanténě i podporu dalších organizací a vysílání reakčních týmů.

Magburaka

V centru je momentálně 20 pacientů: 15 potvrzených a 5 s podezřením na ebolu. Opustily jej už celkam 4 vyléčení. Laboratoř Winnipeg v rámci centra provozuje okresní laboratoř, která spolupracuje s třemi dalšími záchytnými centry 11 komunitními léčebnými centry v oblasti. Díky laboratoři jsou výsledky k dispozici za 4 hodiny, což umožňuje snížit počet lidí v záchytných centrech. Tým v Magburace momentálně vyhodnocuje spuštění terénních aktivit.

Kissy

Lékaři bez hranic v tomto týdnu otevřeli nové ebolové centrum v Kissy, na jednom z míst na okraji Freetownu, kde se nemoc dále šíří. Centrum má zatím kapacitu 20 lůžek, ale zvětší se na 80lůžkové tranzitní centrum pro těhotné ženy. Jeho součástí bude izolační oddělení pro těhotné ženy s podezřením na ebolu, kde se pacientkám dostane porodnické péče.

Freetown – distribuce antimalarik

Lékaři bez hranic ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví a 6.000 vyškolených dobrovolníků dokončili první kolo domovní distribuce antimalarik. Druhá vlna distribuce proběhne 16.-19. ledna s cílem pokrýt 1,8 milionu lidí. Týmy budou obcházet dům po domu s léky a informacemi, jak je užívat pro prevenci malárie. Budou také sledovat dodržování terapie. Spustila se také velká kampaň společenské mobilizace - spoty v rádiu a televizi, plakáty a letáky a setkávání s komunitními vůdci a stánkaři.

Freetown – Škola prince z Walesu

Kapacita 100 lůžek v novém ebolové centru se zcela naplnila, přestože bylo minulý týden obsazené jen z třetiny. V centru je 30 individuálních místností pro podezřelé případy, díky nimž nedochází ke vzájemné infekci. Dále je zde 70 léčebných lůžek včetně JIP s koridorem z plexiskla, který umožňuje intenzívnější sledování pacientů. Mezi hlavní příčiny úmrtí je stále čekání mezi projevením příznaků eboly a přijetím do péče.

Centrum od svého otevření 10. prosince 2014 přijalo 178 pacientů. U 82 se nákaza ebolou potvrdila, 30 jich zemřelo a 32 se vyléčilo. Centrum disponuje mobilní laboratoří, která zvládá denně testuje až 30 vzorků a zvládnout jich může až 50 denně.

Týmy začaly vyjíždět do okolních oblastí Kroo Bay a Congtown. Lékaři bez hranic také podporují školení jiných neziskových organizací v regionu. Pro osvětové aktivity a podporu prevence a kontroly infekce v oblasti uvolní jeden vůz.

Mali

Mali potvrdila první případ eboly 23. října. Celkem bylo v zemi ohlášeno 8 případů, 6 nakažených nemoci podlehlo. V současnosti už nejsou sledováni žádní lidé, u posledních 13 osob, které byly s nakaženými v kontaktu, už 15. prosince skončila 21 lhůta, během níž by se jinak příznaky eboly projevily.

Lékaři bez hranic provozovali v Bamaku ebolové centrum ve spolupráci s malijským národním centrum pro choroby CNAM. Krizový tým Lékařů bez hranic odjel 5. ledna 2015.

Nigérie

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyhlásila 20. října oficiální konec epidemie poté, co se 42 dní neobjevil žádný případ. Zásah Lékařů bez hranic v Nigérii skončil.

Senegal

WHO označila 17. říjen za oficiální konec epidemie, protože se v zemi 42 dní neobjevil žádný případ. Zásah Lékařů bez hranic v Senegalu skončil. Západoafrická jednotka Lékařů bez hranic zůstává v kontaktu se senegalskou vládou, aby nadále sledoval rutinní aktivity.

D. R . Kongo

Epidemie eboly v provincii Equateur, která neměla spojitost s epidemií v západní Africe, skončila 21. listopadu. Na boji s tímto propuknutém nemoci se podílelo kolem 60 spolupracovníků Lékařů bez hranic, kteří zřídili dvě ebolová centra. Tým Lékařů bez hranic se začal stahovat.

{{{ labels.morehistories }}}