12 Květen 17 15 Zář 17

Ebola v Demokratické republice Kongo: Lékaři bez hranic vysílají na místo tým

Světová zdravotnická organizace potvrdila jeden případ eboly v Likati v provincii Bas Uele na severu Demokratické republiky Kongo. Celkem se prošetřuje devět případů, z toho tři úmrtí. Lékaři bez hranic/Médecins Sans Frontières (MSF) vyšlou v sobotu 13. května do Likati tým čtrnácti spolupracovníků, aby zahájil krizový zásah.

S týmem Lékařů bez hranic pojede také desetičlenný tým ministerstva zdravotnictví a krizový zásah se bude odehrávat v součinnosti s ministerstvem zdravotnictví Demokratické republiky Kongo.

Ve skupině budou lékaři, zdravotní sestry, logistici, experti na vodu a sanitaci, osvětoví pracovníci a epidemiolog.

Společně s organizacemi, které už v oblasti pracují, tým Lékařů bez hranic zhodnotí situaci a na základě zjištění na místě se rozhodne, zda postaví centrum pro léčbu eboly, ve kterém by zdravotníci poskytli péči lidem nakaženým ebolou nebo těm, u nichž bude podezření na nakažení virem.

Pokud to bude nutné, Lékaři bez hranic budou rovněž pomáhat místním zdravotnickým střediskům s triáží  a přesměrováním nakažených pacientů (nebo pacientů s podezřením na nakažení) do příslušných zařízení. Organizace je kromě toho také připravena zavést mobilní monitorovací systém a zajistit, aby v celé oblasti byla přijata hygienická opatření pro zastavení šíření nemoci.

Lékaři bez hranic zároveň pošlou z Kinshasy do oblasti patnáct tun zdravotnického a logistického vybavení, které umožní týmu v Likati okamžitý zásah.

{{{ labels.morehistories }}}