19 Led 16 15 Zář 17

Ebola: Nový případ v Sieře Leone

Po včerejších dobrých zprávách o konci epidemie eboly v západní Africe musí Lékaři bez hranic bohužel potvrdit informaci, že v Sieře Leone zemřel další člověk na tuto krvácivou horečku. 

Jde o člověka, jenž zemřel v úterý 12. ledna v okrese Tonkolili na severu Sierry Leone. Virus eboly u něj prokázaly testy, které provedlo ve čtvrtek 14. ledna ministerstvo zdravotnictví. Ve stejný den Světová zdravotnická organizace oznámila, že epidemie eboly v západní Africe oficiálně skončila, jelikož tam oslavila 42 dní bez nových případů eboly Libérie.

Navzdory všem snahám zastavit virus nešlo vyloučit, že se nové případy objeví i po ohlášení konce epidemie. V tuto chvíli je prioritou dohledat lidi, kteří byli s mrtvým v kontaktu, aby se zabránilo dalšímu šíření viru. 

V Sieře Leone epidemie oficiálně skončila 7. listopadu 2015. Lékaři bez hranic hráli vedoucí roli v léčbě nakažených virem a v hlavním městě Freetown a okrese Tonkolili pokračují v poskytování lékařské a psychosociální péče některým ze 4051 lidí, kteří ebolu přežili. Lékaři bez hranic v Sieře Leone také zůstávají připraveni zasáhnout v případě potřeby.

{{{ labels.morehistories }}}