18 Úno 16 15 Zář 17

Dvojité bombardování v oblasti Homs poničilo další nemocnici podporovanou Lékaři bez hranic a usmrtilo několik pacientů

V sobotu 28. listopadu zasáhl tzv. „double tap“ útok v obléhané oblasti v severním governátu Homs syrskou nemocnici podporovanou Lékaři bez hranic. Při bombardování zemřelo 7 lidí, došlo k částečnému poničení nemocnice a 47 zraněných pacientů muselo být převezeno do nedalekých nemocnic. Několik z nich při převozu zemřelo.

V sobotu 28. listopadu kolem 9:40 místního času byla z helikoptéry shozena barelová bomba na obydlenou část města Al Zafarana v severovýchodní části Homsu v Sýrii. Bomba zabila muže, mladou dívku a poranila 16 lidí. Ti byli přijati do nemocnice v Al Zafarana, která ihned spustila plán pro hromadná neštěstí. 

Velmi brzy na to dopadla vedle nemocnice další barelová bomba, která poškodila jednotku dialýzy ledvin. Po dalších 40 minutách, kolem 10:30, v době, kdy byli lidé zranění první bombou ošetřováni v nemocnici, dopadly dvě bomby přímo ke vchodu do nemocnice a zabily jednoho poblíž stojícího a zranily 31 pacientů a zdravotnických pracovníků. Mezi zraněnými byli i dva záchranáři Syrské civilní obrany, jeden z nich utrpěl závažná poranění hlavy. Druhý výbuch mimoto způsobil i částečné poničení nemocnice.


Nejvážněji zranění pacienti byli převezeni do tří nedalekých nemocnic. Celkem bylo v tomto bombardování zabito 7 lidí a 47 zraněno. Polovinu zraněných (23 ze 47 lidí), tvořily děti do 15 let a ženy.

„Toto bombardování jeví všechny známky tzv. „double tap“ útoku, při kterém je nejprve zasažena jedna oblast a následně je zasažena další oblast, v které působí krizový záchranný tým, nebo kde se nachází nemocnice, v níž jsou ošetřovaní ranění,“ řekl Brice de le Vingne, operační ředitel Lékařů bez hranic. „Tato taktika dvojitého bombardování ukazuje, do jaké nepředstavitelné míry se jednalo o promyšlenou destrukci.“

Není jasné, zda bude po bombardování možné obnovit činnost nemocnice. Výbuch poničil části vnějších stěn, jednotku dialýzy a sklad léků. Lékaři bez hranic nabídli pomoc při opravě či přemístění zařízení a jsou připraveni poslat zdravotnickému týmu základní zdravotnické potřeby, aby mohl nadále pracovat.

„Tato provizorní nemocnice poskytovala zdravotní péči 40.000 lidí ve městě Al Zafarana a okolí,“ říká de le Vingne. „To, že bylo zabito sedm lidí včetně malé holčičky, je samo o sobě tragédií, ale pokud se nemocnice bude muset zavřít či omezit své aktivity, bude to dvojnásobná tragédie pro ty, kteří žijí v permanentním ohrožení válkou a nemají kde jinde vyhledat zdravotní péči.”

Lékaři bez hranic opět vyzývají všechny válčící strany v Sýrii, aby se vyhýbaly útokům na civilisty a civilní zařízení, včetně nemocnic a ambulancí. Nárůst těchto brutálních útoků, při kterých je zraněno či zabito velké množství civilistů včetně žen, dětí a zdravotnického personálu, musí skončit.

Lékaři bez hranic provozují na severu Sýrie šest zdravotnických zařízení a přímo podporují více než 150 zdravotnických středisek a nemocnic na celém území Sýrie, zvláště pak v obléhaných oblastech. Jedná se převážně o provizorní nemocnice bez personálu Lékařů bez hranic, kterým organizace poskytuje materiální podporu a školení a konzultace na dálku, aby syrským lékařům pomohla reagovat na obrovské zdravotnické potřeby. Tato podpůrná síť byla budována v průběhu uplynulých čtyř let.


* Při tzv. „double tap“ útoku je nejprve bombardována jedna oblast a pak bombardování pokračuje ve chvíli, kdy dorazí záchranný tým, nebo je při druhém bombardování zasažena nemocnice, v níž jsou ošetřováni ranění.

 

{{{ labels.morehistories }}}