08 Zář 15 15 Zář 17

Dva spolupracovníci Lékařů bez hranic zabiti v Jižním Súdánu

25. srpna 2015 – Dva spolupracovníci mezinárodní humanitární a zdravotnické organizace Lékaři bez hranic byli zabiti v Jižním Súdánu. Minulý týden byl při útoku na vesnici Wulu zabit Gawar Top Puoy, který pro organizaci pracoval jako logistik od roku 2009. James Gatluak Gatpieny, komunitní zdravotník, který pracoval pro Lékaře bez hranic od roku 2011, byl zabit minulý týden při jiném útoku na vesnici Payak.

Obě dvě vesnice se nalézají nedaleko města Leer, v konfliktem zasaženém státě Jednota. Smrt obou spolupracovníků byla potvrzena, zatím ale neznáme přesné okolnosti, za kterých k jejich zabití došlo.

V květnu tohoto roku byli Lékaři bez hranic vzhledem k sílícím bojům ve státě Jednota nuceni evakuovat všechny mezinárodní spolupracovníky. Jihosúdánští členové týmu, jako Gawar Top Puoy a James Gatluak Gatpieny, se před pokračujícími boji skryli i se svými rodinami v přilehlých bažinách. Ačkoli byli sami vysídleni, mnozí z nich nadále podporují aktivity Lékařů bez hranic – nosí batohy s léky pro ošetření pacientů z řad civilistů a informují ostatní o mobilních klinikách Lékařů bez hranic v oblasti.

„Silně nás šokovalo a hluboce zarmoutilo, že byli naši kolegové zabiti,” řekla Tara Newell, krizová koordinátorka Lékařů bez hranic. „Poukazuje to na míru násilí, které jsou dnes obyvatelé státu Jednota vystaveni.”

Několik členů týmu Lékařů bez hranic pracujících v Leeru je nezvěstných. Na konci července byl jeden spolupracovník střelen do obličeje při útoku na vesnici Dablual.

Nemocnice Lékařů bez hranic v Leeru je i nadále nefunkční. Bylo to přitom jediné zařízení sekundární zdravotní péče pro zhruba 200.000 lidí. Pokračující boje v jižní části státu Jednota vedou k dalšímu pozastavování zdravotnické pomoci i ze strany jiných poskytovatelů, což znamená, že mnoho lidí v této oblasti nemá vůbec žádný přístup ke zdravotní péči.

Březen 2015: Pacientky spaly v nemocnici v Leeru na matracích na zemi, protože postele byly ukradeny při rabování v roce 2014.

Tři členové mobilního mezinárodního týmu Lékařů bez hranic se v minulém měsíci snažili poskytovat základní zdravotní péči přímo uprostřed pokračujících bojů. Tým provozoval malou kliniku ve městě Leer anebo cestoval pěšky, na raftu či kánoi, aby se dostal k vysídleným obyvatelům, kteří se ukrývali v přilehlých bažinách. Zdravotníci ošetřovali záněty dýchacích cest, průjmy, malárii a také pomáhali několika obětem sexuálního násilí. Válečná zranění jsou v této oblasti k vidění téměř každý den.

Jenom za minulý týden se týmu Lékařů bez hranic podařilo pouze s jediným lékařem stabilizovat 50 postřelených lidí. Jedním z pacientů byla tříletá holčička, která byla zasažena do nohy, dalším pacientem byla těhotná žena postřelená do obou nohou a pravé ruky. Její nenarozené dítě tuto těžkou zkoušku bohužel nepřežilo.

„Situace je zoufalá. Pokračující útoky, zabíjení a sexuální násilí páchané na civilistech ozbrojenci z kterékoli ozbrojené skupiny ve státě Jednota musí skončit,“ prohlásila Tara Newell. „Lidé jsou vysídlení ze svých domovů a vesnic a měli by mít možnost dostat se bezpečně k pomoci, ať už je poskytována kdekoli.“

{{{ labels.morehistories }}}