06 Říj 08 15 Zář 17

DRK: Válka v Severním Kivu

Goma/Praha, 6. října 2008. - Násilí v nejnestabilnějších částech provincie Severní Kivu v Demokratické republice Kongo dosáhlo vrcholu, zatímco pomoc se jen stěží dostává k těm, kteří ji nejvíce potřebují, uvedla mezinárodní zdravotnická organizace Lékaři bez hranic. Statisíce lidí byly od obnovení války na konci srpna přinuceny k útěku a nyní žijí ve strachu a bez základních potřeb nezbytných k životu.

Mezinárodní společenství není schopno vnímat přetrvávající konflikt v regionu jako prioritu. Přestože je v Demokratické republice Kongo rozmístěna jedna z největších mírových mísí OSN (MONUC), nejsou mírové jednotky schopny dostát svému mandátu chránit civilní obyvatelstvo Severního Kivu.

Také většina agentur OSN a nevládních organizací selhává v poskytování adekvátní humanitární pomoci. Navzdory přítomnosti vysokého počtu humanitárních organizací v provinčním hlavním městě Goma je jenom málo z nich aktivních v oblastech nejvíce postižených válkou. Už tak katastrofální humanitární situace se přitom dramaticky zhoršuje

Mnozí obyvatelé, kteří nyní potřebují pomoc, byli opakovaně přinuceni k útěku. Ztratili své příbytky i majetek, často v důsledku rabování, a mnoho z nich už není schopno se se situací vyrovnat. V situaci, kdy bylo mnoho zdravotnických středisek vypleněno, narůstá kromě rozsáhlých potřeb obyvatel, pokud jde o bezpečnost, jídlo, přístřeší, pitnou vodu či přístup ke zdravotní péči, i riziko epidemií.

Někteří z uprchlíků se dostanou do relativně stabilních táborů, jiní se shromažďují v izolovaných oblastech nebo v hostitelských rodinách. Mnoho z uprchlíků se ale skrývá v buši, kde jsou uvězněni mezi ozbrojenými skupinami. "V Nyanzale a Kabino jsme pomáhali více než 100.000 vysídlených osob. Nemáme tušení, kam v posledních 2 týdnech uprchli," uvedla Anne Tailor, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Gomě. "Do měst Kayna a Kanyabayonga dorazilo jenom 25.000 lidí. Kde jsou ostatní? Máme velké obavy o jejich osud."

V ostatních oblastech našli Lékaři bez hranic skupiny nově vysídlených osob. V Ngungu žijí tisíce lidí v hrůzných podmínkách a bez jakékoliv zdravotní péče. Tisíce lidí také v posledních týdnech dorazily do Kitchangy.

"Je velice složité se k těmto lidem dostat, kvůli nestálé bezpečnostní situaci a také protože jsou neustále v pohybu," uvedla dále Anne Tailor. "Ale není to nemožné. Opakovaně se snažíme, dokud je nenajdeme a neposkytneme jim pomoc. Jsme si ale vědomi toho, že se jedná jenom o malou část této humanitární katastrofy: statisíce lidí jsou stále mimo dosah."

Týmy Lékařů bez hranic v Severním Kivu působí ve městech Rutshuru, Nyanzale, Kayna, Kanyabayonga, Kitchanga, Mweso a Masisi a v jejich okolí. Mobilní týmy vyhodnocují situaci a poskytují zdravotnickou pomoc v dalších oblastech, včetně Ngungu v Severním Kivu a Minovy v Jižním Kivu.

Lékaři bez hranic mají v Severním Kivu 62 mezinárodních a 716 místních spolupracovníků.

{{{ labels.morehistories }}}