29 Květen 17 15 Zář 17

Demokratická republika Kongo: Podvýživa a nemoci sužují komunity vysídlených lidí v okolí Kalémie

Lékaři bez hranic upozorňují na špatnou dostupnost zdravotní péče a alarmující nedostatek jídla, vody a přístřešků pro vysídlené obyvatele v oblasti Kalémie v Demokratické republice Kongo. Před deseti měsíci utekli ze svých domovů před boji mezi jednotlivými místními komunitami a po celou dobu bydlí v zoufalých podmínkách a nutně potřebují okamžitou humanitární pomoc.

Organizace spojených národů odhaduje, že v období mezi červencem 2016 a březnem 2017 uteklo před násilím z oblasti Tanganika téměř půl milionu lidí. Přes 44 tisíc jich nyní žije v osadách kolem Kalémie. V dubnu, během kampaně na očkování proti spalničkám, evidovali Lékaři bez hranic podvýživu u 5 700 dětí do 5 let v deseti z těchto osad. Průzkum odhalil, že úroveň podvýživy překročila kritickou hranici. Podvyživeno bylo 16 % dětí a 4,5% jich trpělo těžkou podvýživou.

 „Děti umírají na podvýživu a běžné nemoci jako průjmy a spalničky,“ upozorňuje Hugues Robert, koordinátor krizové situace Lékařů bez hranic. „Lidé jsou tu téměř rok, ale úmrtnost dětí do 5 let je na úrovni, kterou bychom čekali v akutních fázích mimořádné situace.“

Lékaři bez hranic od března poskytují mimořádnou pomoc vysídleným obyvatelům v oblastech Kalémie a Kansimba. V některých osadách provádějí očkování proti spalničkám, provozují mobilní kliniky a budují vodovodní sítě společně s latrínami a sprchami. Ve vesnici Moke tým Lékařů bez hranic poskytuje zdravotní péči skupině 1500 vysídlených obyvatel. Právě zde, díky průzkumu míry podvýživy, Lékaři bez hranic odhalili, jak vážná je situace – 51 % dětí do pěti let trpí podvýživou a 23 % těžkou podvýživou. Lékaři bez hranic zde postavili mobilní kliniku a začali tu s distribucí jídla. Před dvěma týdny však museli tito lidé oblast opustit, když se do ní vrátili původní obyvatelé.  Skupina neměla jinou možnost, než se přesunout do těžko přístupné lokality ukryté hluboko v buši. Je nutné, aby těmto lidem byla poskytnuta ochrana, než se budou moci vrátit zpět do svých domovů.

Lékaři bez hranic žádají, aby Organizace spojených národů a konžská vláda zajistily adekvátní humanitární pomoc v oblastech Kalémie a Kansimba v provincii Tanganika. Je urgentní a nezbytné zajistit zlepšení podmínek v těchto osadách, zpřístupnit zde zdravotní péči a poskytnout potravinovou pomoc pro rodiny i hostitelskou komunitu. Lidem, kteří jsou ohrožováni násilím, by měla být poskytnuta ochrana. První pomoc do těchto oblastí dorazila a další je plánována, ale v tuto chvíli je žalostně nedostatečná.

Lékaři bez hranic působí v Demokratické republice Kongo od roku 1981. Od dubna 2017 týmy Lékařů bez hranic provádí očkovací kampaň proti spalničkám a hlásí vysoké počty podvyživených mezi vysídlenými lidmi i v hostitelských komunitách.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}