04 Bře 15 15 Zář 17

Cholera v Mosambiku: „Je třeba zastavit šíření nemoci“

Případy cholery byly v Mosambiku zaznamenány už v prosinci 2014, epidemie se poté rychle rozšířila v únoru. Zasáhla 3.500 osob a vyžádala si 37 životů. V nejzápadnější provincii Tete, která je v současnosti ohniskem epidemie, je situace velmi znepokojivá. Ruggero Giuliani, lékařský koordinátor Lékařů bez hranic v Mosambiku, vysvětluje proč.

Jaký je rozsah epidemie v zemi nyní?


Ze tří provincií zasažených cholerou (Nampula, Niassa a Tete) je situace nehorší právě v Tete. Je tu nejvíce nemocných (1.826 z 3.500), největší počet zaznamenaných úmrtí (24 z 37) a největší nárůst počtu nových případů. Dalším přitěžujícím faktorem je to, že v této provincii na rozdíl od ostatních cholera nepropukla od roku 2009. Velká část zdejší populace si tedy proti bakterii nevybudovala odolnost, a proto je propuknutí choroby u zdejších lidí pravděpodobnější.

Je riziko, že se bude opakovat celoplošná epidemie z roku 2008?

Tete je regionální dopravní uzel. Lidé jsou tu velmi mobilní, sdílí jazyky a kultury napříč hranicemi Mosambiku, Malawi a Zimbabwe. Vyhledávají také ekonomické příležitosti, které přinesl současný rapidní rozvoj těžby v Tete a okolí. Tato vysoká mobilita populace zvyšuje riziko, že lidé choleru přenesou po cestách. V sousedním Malawi už bylo zaznamenáno 30 případů, které jasně souvisí s dělníky, kteří se vraceli z Mosambiku. Dva z těchto případů bohužel skončily smrtí.

Rozhodně zatím máme daleko k rozsahu epidemie z roku 2008, která si tehdy v oblasti vyžádala životy 4.000 lidí. Musí ale být učiněny rychlé a konkrétní kroky, aby se co nejvíce omezilo riziko šíření nemoci. Nejdřív je potřeba zřídit dobře fungující systém dohledu, aby se zjistilo kde a jak se cholera šíří.

Interaktivní prohlídka cholerového centra:

Jak se pacienti s cholerou léčí?

Většinu případů lze úspěšně léčit tím, že pacienta rehydratujeme – většinu případů orálně, ty vážnější pomocí infúzí.

Lékaři bez hranic vybudovali dvě léčebná centra v Tete (se 150 lůžky) a Moatize (se 45 lůžky). Obě zařízení, která řídíme ve spolupráci s mosambickým ministerstvem zdravotnictví, v současnosti poskytují plné kapacity. Léčbu cholery je ale také nutné decentralizovat a zpřístupnit ji nejvíce zasaženým komunitám. To umožní rychlejší diagnózu a léčbu lehčích případů, které jsou klíčové pro snížení závažnosti onemocnění u jednotlivých pacientů. Taková decentralizace léčby ale ještě nezačala. Zčásti je to tím, že není snadné najít dostatek personálu pro provoz center. Léčba je tak dostupná na místech poměrně vzdálených od ohnisek epidemie.

Co se dělá pro prevenci?

Prevenční opatření jsou stejně důležitá jako samotná léčba, protože mají přímý dopad na délku a závažnost epidemie cholery. Ta obvykle trvá jeden až tři měsíce. Nemoc se přenáší kontaminovanou vodou. Zasažené komunity proto bývají zároveň ty nejzranitelnější – lidé žijící ve špatných sanitárních podmínkách. Pravděpodobnost epidemie cholery na místech s dobrou sanitací je nízká. V Mosambiku má ale jen 84 % městské a 37 % vesnické populace přístup k vhodnému zdroji vody.

V Tete jsou současnými ohnisky slumy podél řeky. Protože ale stojí na pevném skalnatém podloží, je velice těžké zbudovat zde latríny. Ty jsou přitom hlavním krokem k zastavení nemoci, která se přenáší kontaminovanými výkaly. Lékaři bez hranic podporují ministerstvo zdravotnictví ve snahách zvýšit povědomí o choleře a o tom jak nemoci předcházet. Pomáháme také s aktivním vyhledáváním případů v komunitách, s desinfekcemi roztokem chlóru a chlorinací kbelíků s vodou blízko jejích zdrojů.

{{{ labels.morehistories }}}