02 Čvn 17 18 Říj 17

Cholera v Jemenu: Nemocných je mnohem více než při předchozí epidemii

V pondělí 29. května dosáhl počet nakažených cholerou v Jemenu podle Světové zdravotnické organizace (WHO) počtu 50 tisíc. I pokud úmrtnost nadále zůstane na nízké úrovni (1,1 %), počet zjištěných případů je mnohem vyšší než při předchozí epidemii (23 506 podezření na choleru, která zaznamenala WHO od října 2016 do března 2017). Větší je také rozšíření po celém státě. Nakažení jsou v současnosti hlášeni z 19 guvernorátů z celkových 22 (při předchozím výskytu bylo zasažených jen 15 guvernorátů).

Slabá úroveň sanitace, nedostatek bezpečné pitné vody a větší zranitelnost populace v důsledku probíhajícího konfliktu znamená, že lidé jsou k choleře náchylnější (zejména pokud trpí chronickou nebo akutní podvýživou). Obyvatelé se také stále častěji včas nedostanou do zdravotnických zařízení (nemoc se šíří do vzdálenějších a chudších komunit, které musejí cestovat dál a mají méně peněz na dopravu).

Co Lékaři bez hranic dělají?

Od 30. března ošetřili Lékaři bez hranic více než 12 181 pacientů v osmi centrech pro léčbu cholery, šesti cholerových odděleních a dvou stabilizačních jednotkách v sedmi guvernorátech (Amran, Hajja, Al-Dhale, Hodaidah, Ibb, Taíz a Sana’a. Lékaři bez hranic rovněž podporují Ministerstvo zdravotnictví a obyvatelstva, například v guvernorátu Aden (školení zaměstnanců jak reagovat na choleru, dary).

Prvních třicet případů cholery zjistili Lékaři bez hranic 30. března v nemocnici Abs Rural, kterou podporují v guvernorátu Hajja. Kvůli rychle rostoucímu počtu případů dále Lékaři bez hranic rozšiřují své kapacity v některých centrech pro léčbu cholery, otevírají nová, dary podporují další zařízení a vyhodnocují aktuální potřeby.

Vedle ošetřování nakažených ve zdravotnických zařízeních jsou dalším krokem aktivity mezi lidmi. V Jemenu má mnoho lidí vlastní studny, což z identifikace kontaminovaných vodních zdrojů dělá velmi dlouhý proces. Přesto se Lékaři bez hranic budou soustředit na hygienickou osvětu v těžko dostupných oblastech, stejně jako na úpravu vody ve studnách chlorem.

Chlorinace všech vodních cisteren v Sana’a, kterou provedl UNICEF, významně přispěla k omezení šíření nemoci v hlavním městě. Humanitární aktéři by měli znásobit podobné snahy i v dalších zasažených guvernorátech.

Důležitá fakta:

  • V zemi se v důsledku války rozpadl zdravotnický systém. Ministerstvo zdravotnictví a obyvatelstva má k dispozici jen extrémně omezené finanční zdroje. Oboje patří mezi hlavní důvody, proč se nemoc rozšířila tak výrazně.
  • Kvůli špatným hygienickým podmínkám v lokálních komunitách jsou riziku vystaveny desetitisíce lidí.
  • Humanitární pomoc musí být urychleně navýšena a aktivity v komunitách budou vedle léčby nakažených hlavními faktory pro omezení šíření nemoci.
  • Aby se epidemie dostala pod kontrolu, je třeba dobrá spolupráce mezi zdravotními aktéry a všemi relevantními úřady.

Zobrazit větší mapu

{{{ labels.morehistories }}}