© Caroline Thirion / MSF/MSF
01 Úno 16 12 Květen 21

Cholera: Jediný výrobce vakcín nedokáže zvýšit produkci

Co to je?

Cholera je bakteriální infekce trávicího traktu, která způsobuje akutní průjem a zvracení, při němž pacient ztrácí velké množství vody. Pokud se neléčí, může způsobit vážnou dehydrataci a smrt v řádu hodin. Cholera se přenáší kontaminovanou vodou a jídlem, nebo skrze přímý kontakt s kontaminovaným povrchem. Infekce se nejčastěji vyskytuje v hustě zabydlených oblastech, v nichž je chabá sanitace a nezabezpečené vodní zdroje. Nejvíce ohroženo je vysídlené obyvatelstvo, lidé žijící v oblastech bez základní infrastruktury nebo v místech, kde válka přerušila základní služby.

Jak se dá léčit?

Když se objeví podezření na epidemii, putují pacienti do center, v nichž platí preventivní pravidla, která brání dalšímu šíření infekce. Musí se zavést také přísná hygienická opatření a zajistit velké množství bezpečné vody (například chlorováním). Přenosu infekce pomáhá bránit také orální vakcinace.

Co dělají Lékaři bez hranic?

V roce 2014 léčili Lékaři bez hranic choleru u 46 900 lidí během šestnácti epidemií v šesti zemích (Kamerun, Demokratická republika Kongo, Haiti, Niger, Nigérie a Jižní Súdán).

V čem je problém?

Kvůli nedostatečným zásobám lze používat zmíněnou vakcinaci jen v omezeném množství. V současné době se používá primárně při reakci na epidemii, nebo jako preventivní opatření ve vysoce rizikových podmínkách, jako jsou například tábory pro vysídlené obyvatele. Aby se zvýšilo množství dostupných dávek, byla v roce 2013 vytvořena rezerva, jíž spravuje Mezinárodní koordinační skupina (ICG). Státy, které chtějí vakcíny využít, musejí k ICG podávat žádosti, které jsou pak posuzovány. Nedostatek vakcín znamená, že státy a humanitární aktéři nemohou v rámci velkých preventivních kampaní očkovat velké skupiny obyvatel v zemích, kde se cholera se cholera vyskytuje endemicky nebo ve zvlášť rizikových oblastech. Příkladem je loňská epidemie cholery v hlavním městě Jižního Súdánu – v Džubě, kde podle odhadů žije přes půl milionu lidí. Aby se zabránilo šíření nemoci, zahájili Lékaři bez hranic v koordinaci s jihosúdánským ministerstvem zdravotnictví očkovací kampaň. Množství dostupných dávek ale nestačilo pro všechny ohrožené obyvatele. Po dohodě s ministerstvem tedy Lékaři bez hranic v nejrizikovějších oblastech Džuby očkovali jen jednou dávkou, namísto obvyklých dvou.

Co je podle Lékařů bez hranic potřeba udělat?

  • Nejvhodnější vakcínu pro případ epidemií vyrábí jedna indická společnost, která ale nedokáže zvýšit produkci, aby pokryla celosvětovou poptávku. Většina dávek je dostupná jen přes systém rezervních zásob. Je proto potřeba zvýšit produkci a Světová zdravotnická organizace (WHO) by měla schválit více možností vakcín.
  • V současné době se doporučuje vakcinace, jež se skládá ze dvou dávek. Podle vědců by však očkování jednou dávkou pomohlo předejít šíření cholery lépe, než vakcinace dvojí dávkou jen poloviny lidí (zdroj). Je proto nutná větší flexibilita při rozdělování vakcín a WHO by měl podpořit vakcinaci skládající se jen z jedné dávky.

Čtěte dále:

Zdroj: Azman AS, Luquero FJ, Ciglenecki I, Grais RF, Sack DA, Lessler J. The Impact of a One-Dose versus Two-Dose Oral Cholera Vaccine Regimen in Outbreak Settings: A Modeling Study. PLoS Med. 2015 Aug;12(8):e1001867

{{{ labels.morehistories }}}