22 Čvn 16 15 Zář 17

Čeští a slovenští spolupracovníci Lékařů bez hranic pomáhali loni v 21 zemích

Česká pobočka mezinárodní humanitární a zdravotnické organizace Lékaři bez hranic financovala v roce 2015 pomoc v devíti zemích částkou 67,8 milionu korun z darů a grantů získaných v České republice. Na zahraniční mise se v témže roce vypravilo 37 spolupracovníků a spolupracovnic z Česka a Slovenska. Dohromady vyjeli na 49 misí v 21 zemích. Zástupci Lékařů bez hranic dnes své roční výsledky představili ve výroční zprávě za rok 2015.

„Objem prostředků, jakými nás podpořili dárci a dárkyně z Česka, byl rekordní. Já jsem za to nesmírně vděčný, protože to ukazuje, že lidé našim hodnotám věří. Tyto hodnoty jsou v podstatě velmi jednoduché – jsou to humanitární a zdravotnická pomoc poskytovaná tam, kde k ní lidé nemají přístup - bez rozdílu rasy, vyznání nebo etnické příslušnosti. Nezávislá, neutrální a nestranná,“ uvedl ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic Pavel Gruber.

Peníze českých dárců putovaly na projekty do Demokratické republiky Kongo, Iráku, Jižního Súdánu, Libanonu, Nepálu, Nigeru, Sierra Leone, Středoafrické republiky a na Ukrajinu.

 

  • D. R. Kongo – peníze českých dárců šly na krizovou intervenci v epidemii spalniček v oblasti Katanga.
  • Irák – zde pomáhaly lidem na irácko-syrském pomezí, kteří prchají před konfliktem v Sýrii a Iráku.
  • Libanon – tady Češi přispěli na zdravotní a psychologickou pomoc uprchlíkům i místním obyvatelům.
  • Jižní Súdán – zde pomohli financovat zdravotní péči v konfliktní oblasti a boj s epidemií malárie.
  • Nepál – české peníze směřovaly na krizovou intervenci v oblasti Gorkha po ničivém zemětřesení.
  • Niger - v Nigeru přispěli Češi na léčbu dětské podvýživy ve městech Magaria a Zinder a jejich okolí.
  • Sierra Leone – Lékaři bez hranic tam pokračovali v boji s ebolou a přispěli k tomu i čeští dárci.
  • Středoafrická republika – zde Češi přispěli na zdravotní péči uprostřed válečného konfliktu.
  • Ukrajina – peníze českých dárců Lékaři bez hranic použili v Doněcké oblasti. Obecně poskytovali lékařskou pomoc na obou stranách frontové linie.

Kromě toho v loňském roce působilo na misích Lékařů bez hranic 37 spolupracovníků a spolupracovnic z Česka a Slovenska. Dohromady vyjeli na 49 misí v jednadvaceti zemích světa, nejčastěji směřovali do projektů v Jižním Súdánu, Iráku, Afghánistánu a na Ukrajině. 

 „Na práci s Lékaři bez hranic mě nejvíc motivuje to, když vidím výsledek práce. Mnohdy přijdete do oblastí, kde není žádná zdravotní péče, nebo je jen velmi špatná. A je ohromující vidět, jak rychle se věci můžou změnit. Jak se ze zaprášeného skladu v uprchlickém táboře v Tanzanii stane přes noc centrum pro podvyživené děti a jak se proškolením personálu a dodávkami léků dokáže snížit mortalita dětí na minimum během několika málo dnů či týdnů. A když pak za vámi chodí místní a děkují vám za to, že jste přišli, je to ten nejlepší možný stimul,“ podotýká zdravotní sestra Martina Jurigová, která byla s Lékaři bez hranic na misích v Tanzanii a Jemenu.


Deset let Lékařů bez hranic v Česku

Od chvíle, kdy mezinárodní humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) založila kancelář v České republice, uplyne na konci října deset let.

„Prvotním cílem české pobočky bylo přijímání nových spolupracovníků pro zahraniční mise a podávání svědectví. Z Česka a Slovenska už dříve vyjížděli odborníci, kteří jezdili na mise zpravidla opakovaně a byli ochotni se věnovat humanitární pomoci několik let. Tento potenciál jsme chtěli využít,“ říká Lucia Brinzanik, vedoucí komunikačního oddělení Lékařů bez hranic v ČR.

Od té doby přes českou kancelář Lékařů bez hranic vyjelo na mise 115 spolupracovníků, mnozí opakovaně. Všichni dohromady strávili od roku 2006 na misích 40 711 dní, jinými slovy více než 111 let.*

Zasahovali v různých situacích – ve válečných oblastech (například v Afghánistánu, Jižním Súdánu, Jemenu, Iráku či Sýrii), v místech postižených přírodními katastrofami (na Haiti, v Nepálu, na Filipínách atd), při dosud největší epidemii eboly v západní Africe. Celkem čeští a slovenští spolupracovníci Lékařů bez hranic pomáhali dosud v 60 zemích světa - nejčastěji v D. R. Kongo, Jižním Súdánu, Afghánistánu, na Haiti.

„Je to dáno tím, že Demokratická republika Kongo a Jižní Súdán patří dlouhodobě mezi největší projekty Lékařů bez hranic. Mnoho spolupracovníků bylo také na Haiti - hned po zemětřesení a poté během obnovy země. Potřeby byly obrovské, jezdili tam proto i Češi a Slováci, kteří nemluví francouzsky,“ vysvětluje HR koordinátorka Lékařů bez hranic v Praze Reena Sattar.

Pro Lékaře bez hranic jsou životně důležitá tři „N“ – nestrannost, neutralita, nezávislost. Pro organizaci jsou proto klíčoví soukromí dárci, kteří jim umožňují nezávislost na institucionálních zdrojích a tudíž neutralitu a nestrannost v projektech. V současné době tvoří soukromé zdroje 92 procent celkových příjmů Lékařů bez hranic (v případě české kanceláře je to letos 100 procent).

Čeští dárci mají možnost přispívat na projekty Lékařů bez hranic od podzimu roku 2008. Do konce roku loňského přispěli částkou 278 611 000 Kč, přičemž institucionální fondy tvořily 20 235 000 Kč.

Pražská kancelář díky českým dárcům poslala za necelých osm let finance na projekty do 28 zemí. Nejvíce peněz směřovalo do D. R. Kongo, Jižního Súdánu, Čadu, Libanonu a Iráku. Vedle dlouhodobých projektů Češi přispěli i na krizové zásahy Lékařů bez hranic po zemětřesení na Haiti a v Nepálu, při boji s epidemií eboly v Libérii a Sieře Leone či po úderu tajfunu na Filipínách.

* Údaj je ke konci května.

{{{ labels.morehistories }}}