30 Dub 13 15 Zář 17

Čad: Lékaři bez hranic požadují humanitární pomoc pro uprchlíky z Dárfúru

Od začátku března proudí do jihovýchodního Čadu desetitisíce vysídlených obyvatel Súdánu, Čadu a Středoafrické republiky, kteří se snaží uprchnout před konfliktem v sousedním Dárfúru. Počet uprchlíků i navrátivší se populace se v oblasti Tissi zvýšil o zhruba 50 000 osob. Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières (MSF) vyzývají k tomu, aby se jim dostalo potřebné humanitární pomoci. Jejich potřeby musí být zajištěny bez ohledu na to, kde se nacházejí, obzvlášť nyní během nadcházejícího období dešťů.

„Do Tissi jsme přijeli na začátku dubna, abychom reagovali na epidemii spalniček, která zde propukla mezi místní populací i uprchlíky,“ řekl Stefano Argenziano, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Čadu. „Brzy bylo jasné, že tyto rodiny mají i další naléhavé potřeby. Většina příchozích uprchlíků nemá přístup ke zdravotní péči, jídlu nebo pitné vodě. Lidé většinou žijí pod stromy, které neposkytují příliš stínu. Nemají se jak chránit před horkem a prachem přes den ani před chladem v noci.“

Tyto drsné podmínky ještě rychleji zhoršují zdravotní stav uprchlíků a zvyšují jejich náchylnost vůči nemocem, jako jsou malárie, podvýživa a infekční nemoci.

Lékaři bez hranic poskytují uprchlíkům i obyvatelům Čadu krizovou a primární zdravotní péči, protože v oblasti Tissi není žádná fungující nemocnice. Ve městě Tissi rovněž zřídili pohotovost pro oběti násilí. Léčí se tam ranění pacienti, děti mladší 5 let a těhotné ženy. Až dosud zde týmy organizace ošetřily z řad uprchlíků na 40 pacientů s řeznými nebo střelnými ranami a přijali také 24 místních obyvatel zraněných při dopravních nehodách. 18 vážně raněných pacientů bylo stabilizováno a ve spolupráci s Červeným křížem evakuováno do města Abéché.

Lékaři bez hranic již také dokončili očkovací kampaň, během níž naočkovali proti spalničkám 30 200 dětí do 15 let. 52 pacientů s touto nemocí léčil. Prioritou Lékařů bez hranic je také boj s podvýživou. Během očkovací kampaně tak bylo 13 700 dětí vyšetřeno na podvýživu a 120 z nich bylo přijato do terapeutického výživového programu.

Přímo v Tissi Lékaři bez hranic také zlepšili kapacitu jediného místního zdroje pitné vody. Mají v této oblati také v plánu nadále provozovat mobilní kliniky.

Životní podmínky súdánských uprchlíků, z nichž většinu tvoří ženy a děti, se rychle zhoršují a děti jsou stále častěji nemocné. Vzhledem k blížícímu se období dešťů času na zlepšení situace rychle ubývá.

„Jakmile přijdou deště, bude nemožné se k uprchlíkům dostat po silnici a zůstanou zcela odříznutí,“ řekl Stefano Argenziano „Monitorujeme situaci pro případ, že by došlo k nárůstu počtu případů malárie a infekcí dýchacích cest nebo propuknutí epidemie cholery, kterou mohou zapříčinit špatné sanitační podmínky a nedostupnost čisté vody.“

Žádné z míst, kde se uprchlíci usazují, není oficiální uprchlický tábor. Agentury OSN a další neziskové organizace se v těchto místech zdráhají poskytovat pomoc, protože blízkost hranic se Súdánem přináší velká bezpečnostní rizika.

Svědectví Dr. Deo Kabily z řad Lékařů bez hranic – „V pravou chvíli na pravém místě“

Dr. Deogracia Kabila, vedoucí zdravotnického pohotovostního týmu Lékařů bez hranic v Tissi.Dr. Deo Kabila působící s Lékaři bez hranic v Am Doukhum blízko hranic mezi Súdánem a Čadem navštívil 17. dubna jedno z míst, kam se uprchlíci shromažďují. Připravoval zde očkovací kampaň pro místní populaci, která se skládá z uprchlíků a místních obyvatel, kteří se vrátili do svých domovů. Na konci dne, když se spolu s týmem vraceli zpět do základny Lékařů bez hranic, dostali zprávu, že se mají vrátit zpět…

„Vedoucí uprchlíků informoval místní úřady o jedné súdánské ženě, která už celou noc rodila a měla porodní komplikace. Když jsme se vrátili, hned nás k ní zavedli. Ukázalo se, že čeká dvojčata. První dítě se v pořádku narodilo ve 4 hodiny ráno, s druhým ale nastaly problémy. U porodů dvojčat se stává, že se během porodu prvního dítěte to druhé otočí – a to se právě stalo. Druhému dítěti vykukovala ručička a bylo jasné, že pokud si nepospíšíme, může matka i její druhé dítě zemřít. Nemohli jsme pacientce poskytnout všechnu potřebnou péči přímo na místě a tak jsme ji požádali, aby jela s námi zpět do Tissi, kde Lékaři bez hranic právě zřídili pohotovostní oddělení. Souhlasila. I přesto jsme si nebyli jisti, jestli dokážeme matku a její dítě zachránit – pohotovostní oddělení nebylo určené pro komplikované porody. Možnosti přepravit matku jinam po silnici nebo letecky ale byly omezené. Za použití vybavení, které jsme měli na pohotovostním oddělení, se nám nakonec podařilo úspěšně pomoci na svět i druhému dítěti. Jeho matka u nás zůstala ještě tři dny a byla velice šťastná, že se může do An Doukhumu vrátit se svými dvojčaty. I já jsem byl hrozně šťastný. Byl to můj první porod tady v Tissi.“

Lékaři bez hranic v Čadu pracují od roku 1983. V současné době provozují projekty v Am Timan, Abéché, Massakory a Moissale.

{{{ labels.morehistories }}}