25 Říj 12 15 Zář 17

Čad: Hladová sezóna končí, ale podvýživa zůstává

Je časně ráno, ale venku je již horko. Dva džípy přijíždějí k malému zdravotnímu středisku ve vesnici Angara na východě Čadu. Dav žen a dětí se choulí pod malou střechou chránící před pálícím sluncem. Čekají na začátek pravidelných týdenních konzultací. Trpělivě pozorují, jak tým Lékařů bez hranic připravuje své mobilní terapeutické výživové centrum.

„Je to podruhé, co jsem svou dceru přivedla do výživového programu,“ říká Maryoma Abdallah, která sedí ve stínu nedalekého stromu. Stejně jako mnoho jiných matek musela ráno podniknout dlouhou cestu na oslovi, aby se dostala k péči pro svoji podvyživenou dceru Kadidju. 

Jen kaše z prosa

„Tento rok byl špatný, a minulý na tom nebyl o nic lépe,“ říká Maryoma. „Doma pro ni mám jen kaši z prosa – nemůžu si dovolit koupit mléko nebo ovoce. Moje dcera byla velmi slabá, ale díky terapeutickému jídlu zase začíná nabírat na váze,“ dodává.

Dvouletá Kadidja je jedním z více než 1000 dětí, které jsou v současnosti léčeny ve výživových programech Lékařů bez hranic v distriktu Biltine ve východním Čadu. Každý týden týmy navštěvují 11 odlehlých zdravotních středisek jako je to v Angaře.

V každém zdravotním středisku je používán stejný postup. Matky přicházejí jedna za druhou a zdravotní sestra váží, měří a vyšetřuje jejich děti. Při první návštěvě jsou děti testovány na malárii. Pokud je to nutné, sestra předepíše léky, které vydává týmový farmaceut. Nakonec každá matka dostane týdenní dávku terapeutických potravin pro své dítě. Pasta z arašídů a mléka je připravena ke konzumaci a obsahuje všechny potřebné vitamíny a minerály, které dítěti pomohou znovu zesílit.

Od začátku programu v dubnu tohoto roku bylo do ambulantního programu zařazeno více než 3500 závažně podvyživených dětí. Více než 1200 z nich bylo úspěšně doléčeno a vyřazeno z programu.

Malý krok kupředu

„Udělali jsme malý krok kupředu,“ říká Marcus Bachmann, projektový koordinátor Lékařů bez hranic v Biltine. „Celkový počet dětí v našem programu poklesl z 1300 v červnu na 1000 v září. Ale pořád k nám přichází průměrně 200 nových pacientů týdně. To znamená, že tu stále je mnoho závažně podvyživených dětí.“

Zdravotní sestra Carole Antoine Riolobos v Angaře kontroluje skupinu čekajících matek a dětí a hledá ty, kteří potřebují okamžitou péči. „Kromě podvýživy vídáme také mnoho nemocných dětí,“ říká. „Největší problém je dehydratace způsobená průjmem. Lidé tu nemají přístup k čisté pitné vodě a děti často pijí přímo z řek,“ vysvětluje.

Riolobos se zastavuje u ženy v zářivě zelených šatech a kontroluje její dítě. Malý Adil je závažně dehydrovaný a akutně potřebuje intenzivní péči. Zatímco další sestra provádí první vyšetření, Riolobos vysvětluje Adilově matce, že její syn je vážně nemocný a musí být hospitalizován v nemocnici v Biltine. Džíp Lékařů bez hranic je po skončení konzultací na konci dne odveze do města.

Sklizeň přichází

Od dubna bylo na výživovém oddělení Lékařů bez hranic v nemocnici v Biltine hospitalizováno více než 500 závažně podvyživených dětí vyžadujících intenzivní péči. Tým doufá, že počet nových případů poklesne spolu se začátkem sklizně a koncem každoroční „hladové sezóny“.

V oblasti nepůsobí žádné jiné zdravotnické organizace a Lékaři bez hranic budou proto ve svém výživovém programu pokračovat až do začátku prosince.

I když už je hladová sezóna téměř u konce, Bachmann varuje, že hlubší problémy stále zůstávají. „I když jsme překonali vrchol letošní vlny podvýživy, není tu žádný důvod k přehnanému optimismu, protože strukturální potravinová krize stále trvá a nemůže být vyřešena pouze s pomocí našich krizových výživových programů.“

Lidé v Čadu každý rok čelí opakovaným potravinovým krizím, které extrémně zatěžují rodiny a komunity. I když krizové programy Lékařů bez hranic zachraňují životy, musí být také řešeny příčiny celé situace.

„Je tu možnost, že příští rok se na stejných místech vyvine stejná krize,“ říká Stefano Argenziano, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Čadu. „Opravdovou krizí v Čadu je to, jak se dostat z krizového módu,“ dodává.

Další projekty Lékařů bez hranic v Čadu

V hlavním projektu Lékařů bez hranic v Am Timan na východě Čadu bylo od ledna ambulantně léčeno 6535 podvyživených dětí a 731 závažně podvyživených dětí bylo hospitalizováno.

Lékaři bez hranic ve městě Massakory v oblasti Hadjer Lamis na západě Čadu provozují pediatrickou nemocnici se 160 lůžky. Od ledna tam léčili 7800 podvyživených dětí. 2012 z nich bylo hospitalizováno a 5725 léčeno ambulantně. Lékaři bez hranic v oblasti působí v šesti zdravotních centrech a podporují dvě další.

V Yao v centrálním Čadu Lékaři bez hranic v dubnu otevřeli výživový program a léčili 1559 závažně podvyživených dětí. Dalších 388 dětí trpících podvýživou nebo jinými nemocemi bylo hospitalizováno ve středisku v N’Djamena Bilala. Tento program byl ukončen na konci září.

V květnu byl otevřen výživový program v Abu Deia na severovýchodě Čadu, ve kterém bylo léčeno přibližně 1400 dětí. Program byl na začátku října předán místním autoritám.

V červenci Lékaři bez hranic otevřeli výživový program v Bokoro na východě Čadu. Až dosud v něm bylo léčeno 2702 dětí v 10 ambulatních výživových centrech a více než 230 dětí bylo hospitalizováno. Program bude v prosinci předán místním autoritám.

Čtěte více o činnosti Lékařů bez hranic v Čadu.

Do boje s podvýživou v Čadu se zapojila i zdravotní sestra Trish Newport. O svých zkušenostech z mise Lékařů bez hranic vypráví na svém blogu.

{{{ labels.morehistories }}}