© Albert Masias/MSF
30 Bře 16 13 Dub 21

Burundi: Lékaři bez hranic ošetřovali desítky lidí zraněných granáty

Lékaři bez hranic ošetřili v pondělí ráno v burundské metropoli Bužumbura více než 60 lidí, kteří potřebovali lékařskou péči po sérii explozí granátů na několika místech města. Nová vlna raněných přišla jen pět dní po dvou podobných útocích granáty, které poranily 55 lidí a museli být ošetřeni v l’Arche, traumacentru Lékařů bez hranic v Bužumbuře.

„Přijali jsme mnoho lidí, včetně žen a dětí, kteří utrpěli zranění, včetně otevřených zlomenin, poranění hlavy a řezných ran. Je to podruhé za méně než týden, kdy jsme v našem traumacentru přijali tolik zraněných pacientů,“ vysvětluje Efstathios Kyrousis, vedoucí mise Lékařů bez hranic v Burundi. Granáty vybuchly na několika místech města, především na tržištích. Jsou hlášena take dvě úmrtí.

Aby tým Lékařů bez hranic zvládl náhlý příliv velkého počtu raněných, aktivoval plán pro hromadná neštěstí, podle něhož se jako první ošetřují nejvážnější případy. Lékaři provedli během pouhých několika hodin sedm chirurgických operací, dalších osm jich mají v plánu v dalších dnech. Mezi 61 pacienty, kteří byli zraněn v pondělí, je 18 žen a tři děti.

Lékaři bez hranic jsou jednou z mála mezinárodních organizací, která v hlavním městě Burundi ošetřuje naléhavé případy raněných. Úrazová nemocnice Lékařů bez hranic má v současné době kapacitu 43 lůžek, pohotovost, dva operační sály a jednotku intenzivní péče. Už brzy ale rozšíří svou kapacitu na 86 lůžek. Aktivity Lékařů bez hranic v Burundi jsou financovány výhradně z darů jednotlivců, organizace pro své projekty  v této zemi nepřijímá žádné dary od vlád. Stejně jako všude na světě, i zde ošetřují Lékaři bez hranic všechny pacienty bez ohledu na jejich etnickou příslušnost, náboženské vyznání nebo politické preference.

V Burundi pracují Lékaři bez hranic více než 20 let. V Bužumbuře posílili své aktivity, když začalo stoupat předvolební napětí v květnu 2015. Všechny poskytované služby jsou zdarma dostupné pro všechny, kdo je potřebují – včetně pacientů, kteří byli zraněni během nějakého násilí. Od červnového otevření centra Lékařů bez hranic už zdravotníci ošetřili 1 210 pacientů, z nichž 205 muselo podstoupit operaci.

Lékaři bez hranic od května 2015 reagují také na masivní uprchlickou vlnu z Burundi do sousední Tanzánie. V současné době je v Tanzánii zhruba 130 000 uprchlíků a každý den přes hranici přichází dalších 200 až 250 lidí. Lékaři bez hranic pracují v táborech Nyarugusu, Nduta a Mtendeli, poskytují v nich zdravotní péči, psychologickou pomoc a zajišťují přístup k vodě a sanitaci.

{{{ labels.morehistories }}}