09 Bře 16 15 Zář 17

Bude ze mě „porodní asistentka Lékařů bez hranic“

Principy Lékařů bez hranic mi byly vždy blízké.

Lékaři bez hranic jsou nezisková organizace poskytující nezávislou, neutrální a nestrannou lékařskou a humanitární pomoc. Lékaři bez hranic se prostě a jednoduše starají o ty, kdo to nejvíce potřebují. A to i v místech válečných konfliktů a při krizových událostech. Všude poskytují lékařskou péči lidem čelícím násilí, epidemiím, přírodním katastrofám a vysídlení.

Lidé, kterým Lékaři bez hranic pomáhají, bývají ti nejvíce potřební. Už dlouho jsem byla vnitřně přesvědčená, že chci pracovat jako dobrovolnice právě pro Lékaře bez hranic. Po čekání na přidělení k projektu, několika informačních schůzkách, nacpání mých věcí do už tak přeplněné krosny a rozloučení se s přáteli, rodinou a mým snoubencem, který mě ve všem podpořil, jsem se oficiálně stala součástí hnutí Lékařů bez hranic. 

Po vystoupení z letadla mě zahalí horký oblak typického všudypřítomného suchého červeného prachu. Všechno pokrývá a prostupuje pronikavou vůní zeminy.

V Agoku není letiště, je tu jen jedna přistávací dráha v podobě vyčištěného udupaného pásu země v délce poloviny fotbalového hřiště, posetého několika odvážnými nebo naivními kozami. Letadlo tu přistává, jen když je potřeba doplnit palivo nebo vysadit cestující, a pak se vrací zpět do větších měst.

Mí noví kolegové mě bleskově naloží na zadní sedadlo dodávky a už jedeme po nezpevněných cestách kolem tukulů, kruhových hliněných domků se špičatými střechami ze suché trávy. Děti na nás mávají. Muži i ženy jsou vysocí, fyzicky i psychicky zocelení životem v tvrdých podmínkách. 

Nemocniční péče je zdarma pro ty, kdo si s sebou přinesou vlastní ložní prádlo a přivedou jednoho pečovatele. V porodnici jsou to často matky, sestry nebo druhé manželky, které se starají o pacientku. Manžela doprovázejícího rodící ženu do nemocnice je vidět jen zřídka a nikdy se neúčastní porodu.

Lékaři bez hranic pacientům a jejich ošetřovatelům poskytují jídlo a k dispozici jsou sprchy a toalety.

Jednotlivá oddělení sestávají ze stanů s podsadou nebo zděných budov se střechami z vlnitého plechu. Stropní větráky se otáčejí jen pomalu, ale aspoň trochu zmírňují vedro, které může po poledni způsobit i horečku. Zdi oddělení po obou stranách po celé délce lemují postele s moskytiérami, obsazené často do posledního místa.

Zaměstnanci, kteří nejsou přímo z Agoku, bydlí v oploceném areálu v blízkosti nemocnice, což umožňuje rychlý přístup do nemocnice v případě pohotovosti. 

V areálu nebydlí jen lidé, ale také půl tuctu koček, jedno zlobivé štěně a kozel jménem pan Brandon, kteří společně zajišťují hubení hmyzu, zábavu a dělají nám společnost.

Oblohu nad námi občas křižují hejna supů nebo jiných velkých hlasitých ptáků. Když se jí venku, je třeba dávat pozor, protože tihle ptáci klidně slétnou dolů a vrhnou se na váš talíř špaget nebo ukradnou celé jablko. Jídlo se podává třikrát denně, nejčastější přísady tvoří kozí maso a rýže.

Čerstvé plodiny se dopravují letadlem jednou týdně společně s dalším jídlem. Cihlová pec o velikosti menšího náklaďáku dodává denně čerstvý chléb. Společné záchody jsou tureckého typu a jejich zvládnutí vyžaduje čas, určitou dovednost a pevné svaly.

Sprchy představují chladivou úlevu na konci dlouhé směny a nikomu, zdá se, nevadí studená voda. Teploty tu v poledne často přesahují 38°C.

Noci tráví zaměstnanci hraním karet a sdílením balíčků s jídlem z domova. V blízkosti rovníku se noc snáší brzy a hvězdy jsou tu neuvěřitelně jasné. Slyšela jsem, že během období dešťů, kdy se obloha ještě víc projasní a zmizí všudypřítomný prach, je každou noc vidět Mléčná dráha.

Příštích šest měsíců se tady mám na co těšit: na společnou práci s kolegy z celého světa, na sledování toho, jak může přístup k základní zdravotní péči proměnit celý region, na praxi porodní asistentky v podmínkách s omezenými zdroji.

Nejvíc se ale těším na to, že se stanu aktivní součástí téhle organizace a jejích uznávaných principů a budu si moci říkat „porodní asistentka Lékařů bez hranic“.

{{{ labels.morehistories }}}